Ασφαλιστική μεταρρύθμιση: ανταλλαγή με προσφυγικό;

Κάτι λιγότερο από έξι 24ωρα έχουν στη διάθεση τους οι Ευρωπαίοι προκειμένου να βρουν άκρη με το ΔΝΤ έστω στο Eurogroup της Δευτέρας, καθώς επιβεβαιώνεται κι από πηγές εκτός Ελλάδας ότι η θέση του Ταμείου είναι αμετακίνητη αποτελώντας αυτή τη στιγμή το μοναδικό εμπόδιο για την επιστροφή των επικεφαλής.

 

Ευρωπαϊκές πηγές με άμεση γνώση των διαπραγματεύσεων επισημαίνουν στο iefimerida ότι υπάρχει έντονη ανησυχία στο ευρωπαϊκό στρατόπεδο για το κατά πόσο η ελληνική κυβέρνηση μπορεί να διαχειριστεί πολιτικά τη διπλή «βόμβα» προσφυγικού- αξιολόγησης κι ως εκ τούτου φέρονται διατεθειμένοι να φανούν πιο «ελαστικοί» ως προς τις προβλέψεις, τα νούμερα και τα μέτρα που προτείνει η ελληνική πλευρά κυρίως στο συνταξιοδοτικό. Ενδεικτικό είναι, μάλιστα, σχετικό δημοσίευμα του πρακτορείου Bloomberg, που επικαλείται πηγές κοντά στη γερμανική κυβέρνηση, σύμφωνα με το οποίο το Βερολίνο είναι διατεθειμένο να φανεί πιο ευέλικτο στην ασφαλιστική μεταρρύθμιση λόγω του προσφυγικού.

Το βασικό πρόβλημα, όπως παραδέχονται και υψηλόβαθμες κυβερνητικές πηγές, είναι η θέση του ΔΝΤ. «Η θέση του Ταμείου είναι ειλικρινής και συνοψίζεται στο ότι δεν βγαίνει το πρόγραμμα» σημείωσε στο iefimerida ο ίδιος παράγοντας, διευκρινίζοντας ότι το ΔΝΤ δεν πιστεύει πως οι στόχοι για 3,5% πρωτογενές πλεόνασμα είναι ρεαλιστικοί κι ως εκ τούτου δεν διασφαλίζεται η βιωσιμότητα του προγράμματος.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, παρά το ότι το Ταμείο είχε εκπονήσει το σχέδιο βιωσιμότητας του Χρέους με αυτούς τους στόχους και στο δεύτερο χρηματοδοτικό πρόγραμμα, εμφανίζεται τώρα να παραδέχεται πως αυτοί οι στόχοι δεν ήταν και δεν είναι ρεαλιστικοί, αμφισβητώντας επί της ουσίας την «καρδιά» του προγράμματος και όχι απλώς κάποιες εκτιμήσεις ή κάποια μέτρα που προτείνει η Αθήνα. Εξ ου και η άγρια κόντρα μεταξύ Χουλιαράκη- Βελκουλέσκου, που επιβεβαιώνουν σήμερα και ευρωπαϊκές πηγές.

Ποιο είναι πλέον το ζητούμενο; Να καμφθεί το ΔΝΤ. Σε αυτό αποσκοπεί το δείπνο των 6 το βράδυ της Τετάρτης στις Βρυξέλλες, όπου ο Ντέκλαν Κοστέλο με τον προϊστάμενο του Μάριο Μπούτι και ο Ράσμους Ρέφερ με τον προϊστάμενο του Μπενουά Κερέ, θα προσπαθήσουν να πείσουν τη Ντέλια Βελκουλέσκου και τον επικεφαλής του ευρωπαϊκού τμήματος του ΔΝΤ Πόουλ Τόμσεν. Ποιος είναι ο κίνδυνος για την Αθήνα, όπως παραδέχονται αρμόδια κυβερνητικά στελέχη; Να διολισθήσουν οι Ευρωπαίοι στις θέσεις του Ταμείου και να ζητήσουν πιο σκληρά μέτρα από την ελληνική πλευρά, κάτι που επί του παρόντος δεν διαφαίνεται ως πρόθεση των Ευρωπαίων.

Υπάρχει εναλλακτική οδός για να αποφευχθεί το αδιέξοδο; Να μείνει το ΔΝΤ εκτός του ελληνικού προγράμματος, ενδεχόμενο που επί του παρόντος προσκρούει στην άρνηση του Βερολίνου. Όσοι γνωρίζουν, πάντως, πρόσωπα και πράγματα σημειώνουν ότι στους διαδρόμους των Βρυξελλών ψιθυρίζεται ήδη ότι «αν οι θέσεις και οι απαιτήσεις του Ταμείου είναι παράλογες, τότε οι Ευρωπαίοι θα αποφασίσουν», σενάριο που δεν εξαιρεί ούτε το Βερολίνο.

http://www.sofokleous10.gr/2012-07-24-09-28-23/374518-%CF%84%CE%B1-%CE%BC%CF%85%CF%83%CF%84%CE%B9%CE%BA%CE%AC-%CF%84%CF%89%CE%BD-%CF%83%CF%85%CE%B6%CE%B7%CF%84%CE%AE%CF%83%CE%B5%CF%89%CE%BD-%CE%BC%CE%B5-%CF%84%CE%BF-%CE%B4%CE%BD%CF%84-%CF%84%CE%B9-%CE%B1%CE%BD%CE%B1%CE%BC%CE%AD%CE%BD%CE%B5%CF%84%CE%B1%CE%B9-%CE%B1%CF%80%CF%8C-%CF%84%CE%BF-%CE%B4%CE%B5%CE%AF%CF%80%CE%BD%CE%BF-%CF%84%CF%89%CE%BD-%C2%AB6%C2%BB

 

Δείπνο εργασίας με κύριο μενού το ελληνικό ζήτημα φέρονται να προγραμματίζουν εκπρόσωποι των θεσμών το βράδυ στις Βρυξέλλες. Πρόκειται για άλλη μια προσπάθεια να γεφυρωθεί το «χάσμα» που χωρίζει το ΔΝΤ από την ΕΕ και την Ελλάδα, μετά και την άκαρπη συνεδρίαση του Euroworking Group, προκειμένου να προχωρήσουν οι διαδικασίες, να επιστρέψουν οι θεσμοί και να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση.

Στο δείπνο οι πληροφορίες θέλουν να συμμετέχει ο Π.Τόμσεν του ΔΝΤ, εκπρόσωποι του Eurogroup και άλλων στελεχών των δανειστών. 

Ενδιαφέρον έχει δε ότι την ίδια ημέρα θα βρίσκεται στις Βρυξέλλες και ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, ως ομιλητής στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων του Ευρωκοινοβουλίου με κυβερνητικές πηγές να αναφέρουν ότι δεν αποκλείεται να γίνουν ευρύτερες πολιτικές ζυμώσεις.

Σε κάθε περίπτωση το επόμενο επίσημο πολιτικό ραντεβού είναι το Eurogroup της Δευτέρας. Πλέον, πηγές των θεσμών κάνουν λόγο για ανάγκη διενέργειας διαπραγματεύσεων σε υψηλότερο πολιτικό επίπεδο. 

Σχετικά με την επιστροφή των θεσμών, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας μιλώντας τη Δευτέρα στην τηλεόραση του Star ήταν σαφής όταν ρωτήθηκε «πότε τελικά θα έρθει η τρόικα;». O κ. Τσίπρας δήλωσε ότι «τώρα γίνεται προσπάθεια να πειστεί το ΔΝΤ να κάνει στροφή στον ρεαλισμό», εκτιμώντας ότι μετά τη Σύνοδο Κορυφής και το Eurogroup «θα έχουμε καλύτερη εικόνα». 

«Αναμένω να επιστρέψουν το πρώτο δεκαήμερο του Μάρτη» είπε ο Αλέξης Τσίπρας. Σε ότι αφορά το χρόνο ολοκλήρωσης της αξιολόγησης ο πρωθυπουργός, στην ίδια συνέντευξη, εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι θα κλείσει επιτυχώς, και αναφορικά με το χρόνο είπε ότι «το Πάσχα θα φέρει και την Ανάσταση στην οικονομία».

 

http://news.in.gr/economy/article/?aid=1500061988