Χιλιάδες εκκλήσεις στις εταιρείες BASF, Bayer και Syngenta να σταματήσουν τις πωλήσεις άκρως επικίνδυνων φυτοφαρμάκων

 

 Στις 3 Δεκεμβρίου είχαμε την επέτειο της καταστροφής της Μποπάλ, της ινδικής πόλης, όπου το 1984, η διαρροή αερίου από ένα εργοστάσιο φυτοφαρμάκων κατά τη διάρκεια της νύχτας σκότωσε χιλιάδες κατοίκους, ενώ οι σοβαρά και μόνιμα πληγέντες, εξακολουθούν να είναι χιλιάδες. Την ίδια στιγμή, εκατομμύρια άνθρωποι υποφέρουν σε όλο τον κόσμο, πολύ συχνά χωρίς να καταγράφονται, από την καθημερινή χρήση των φυτοφαρμάκων.

Κάθε χρόνο ένας μεγάλος αριθμός ανθρώπων σε όλο τον κόσμο δηλητηριάζεται από φυτοφάρμακα. Οι εταιρείες  BASF, Bayer και Syngenta είναι οι τρεις μεγαλύτερες παγκοσμίως εταιρείες φυτοφαρμάκων και είναι σε σημαντικό βαθμό υπεύθυνες γι αυτές τις δηλητηριάσεις.


Μια  ευρύτατη συμμαχία περίπου 10.000 ατόμων και 127 φορέων από πολλές χώρες – μεταξύ τους και η ΕΚΠΟΙΖΩ – έχουν πλέον ενταχθεί στο Δίκτυο για τα Φυτοφάρμακα (PAN : Pesticides Action Network) και υποστηρίζουν την επιστολή διαμαρτυρίας που έστειλε το PAN Γερμανίας στις 3 Δεκεμβρίου 2012.
Καλούμε αυτές τις πολυεθνικές εταιρείες να διακόψουν τις πωλήσεις των άκρως επικίνδυνων φυτοφαρμάκων σε ολόκληρο τον κόσμο.

 

Για δεκαετίες, μια σειρά από προγράμματα που έχουν εφαρμοστεί σε όλο τον κόσμο προσπάθησαν να αποτρέψουν τις δηλητηριάσεις από τα φυτοφάρμακα εξασφαλίζοντας την «ασφαλή χρήση» τους. Παρ ‘όλα αυτά, τα ανθρώπινα όντα, τα κατοικίδια ζώα και το περιβάλλον εξακολουθούν να υφίστανται σοβαρές βλάβες. Οι εκτιμήσεις των ετήσιων περιπτώσεων οξείας δηλητηρίασης ανθρώπων μιλούν για 25 έως 41 εκατομμύρια δηλητηριάσεις.

Η Carina Weber, εκτελεστική διευθύντρια του PAN Γερμανίας, εξηγεί:

 

“Θεωρητικά, οι δηλητηριάσεις από φυτοφάρμακα θα έπρεπε να προλαμβάνονται, μέσω της εκπαίδευσης των χρηστών για το πώς να τα χειρίζονται. Στην πράξη, όμως, αυτή η γνώση συχνά δεν εφαρμόζεται. Επιπλέον, υπάρχουν πολλοί χρήστες φυτοφαρμάκων που δεν έχουν καθόλου εκπαιδευτεί ή δεν διαθέτουν τον απαιτούμενο προστατευτικό εξοπλισμό ή δεν τον χρησιμοποιούν ή αυτός είναι ελαττωματικός. Έτσι τελικά φτάνουμε σε μεγάλο αριθμό περιπτώσεων δηλητηρίασης, ειδικά στις αναπτυσσόμενες χώρες. “

Σύμφωνα με τη μελέτη του PAN Γερμανίας για τα “Άκρως επικίνδυνα φυτοφάρμακα των εταιρειών BASF, Bayer και Syngenta”, η κάθε μία από αυτές τις τρείς εταιρείες διακινεί στην παγκόσμια αγορά περισσότερα από πενήντα άκρως επικίνδυνα ενεργά συστατικά φυτοφαρμάκων.

Αυτές οι τρείς πολυεθνικές εταιρείες, με έδρα στην Ευρώπη, ελέγχουν το ήμισυ σχεδόν της αγοράς των φυτοφαρμάκων. Έτσι, τα προϊόντα τους είναι ένας σημαντικός κίνδυνος για όλο τον πλανήτη.

 

Πηγή : Δελτίο Τύπου του Pesticide Action Network Germany.

http://www.ekpizo.gr/activities/%CF%87%CE%B9%CE%BB%CE%B9%CE%AC%CE%B4%CE%B5%CF%82-%CE%B5%CE%BA%CE%BA%CE%BB%CE%AE%CF%83%CE%B5%CE%B9%CF%82-%CF%83%CF%84%CE%B9%CF%82-%CE%B5%CF%84%CE%B1%CE%B9%CF%81%CE%B5%CE%AF%CE%B5%CF%82-basf-bayer-%CE%BA%CE%B1%CE%B9-syngenta-%CE%BD%CE%B1-%CF%83%CF%84%CE%B1%CE%BC%CE%B1%CF%84%CE%AE%CF%83%CE%BF%CF%85%CE%BD-%CF%84%CE%B9%CF%82-%CF%80%CF%89%CE%BB%CE%AE%CF%83%CE%B5%CE%B9%CF%82-%CE%AC%CE%BA%CF%81