Επισημοποιήθηκε η ανακάλυψη του μποζονίου Higgs

Δύο ιστορικές δημοσιεύσεις για την επιβεβαίωση της ύπαρξης του περιβόητου μποζόνιου του Χιγκς, οι οποίες θεωρούνται από τις σημαντικότερες επιστημονικές ανακαλύψεις των τελευταίων δεκαετιών, πέρασαν από έλεγχο και είναι πλέον ελεύθερα διαθέσιμες στην επιστημονική κοινότητα.

Τα αποτελέσματα των πειραμάτων στους ανιχνευτές ATLAS και CMS στον Μεγάλο Επιταχυντή Αδρονίων του CERN παρουσιάζονται στην έγκριτη επιθεώρηση Φυσικής Physics Letters B – την ίδια επιθεώρηση στην οποία είχε δημοσιεύσει τις προβλέψεις του (Broken symmetries, massless particles and gauge fields) πριν από σχεδόν 50 χρόνια ο Βρετανός φυσικός Πίτερ Χιγκς.

Οι δύο μελέτες, είναι επίσης ελεύθερα διαθέσιμες στην υπηρεσία ScienceDirect

Observation of a new boson at a mass of 125 GeV with the CMS experiment at the LHC (Παρατήρηση ενός νέου μποζονίου με μάζα 125 GeV με το πείραμα CMS στον LHC)”, Physics Letters B, Volume 716, Issue 1, 17 September 2012, Pages 30–61

& “Observation of a new particle in the search for the Standard Model Higgs boson with the ATLAS detector at the LHC (Παρατήρηση ενός νέου σωματιδίου στην αναζήτηση του μποζονίου Χιγκς στο Καθιερωμένο Πρότυπο με τον ανιχνευτή ATLAS στον LHC)“ , Physics Letters B, Volume 716, Issue 1, 17 September 2012, Pages 1–29

To μποζόνιο του Χιγκς είναι μια εκδήλωση του λεγόμενου πεδίου Χιγκς, μέσω του οποίου η ύλη αποκτά τη μάζα της, τα σωματίδια που δεν έχουν μάζα, για παράδειγμα το φωτόνιο, περνούν μέσα από το πεδίο χωρίς να συναντήσουν αντίσταση. Άλλα σωματίδια, όπως το πρωτόνιο και το ηλεκτρόνιο, κολυμπούν με δυσκολία μέσα στο πεδίο. Και όσο μεγαλύτερη είναι η αντίσταση που συναντούν, τόσο μεγαλύτερη η μάζα τους.

Μεταξύ των εκατοντάδων ερευνητών που υπογράφουν τις δύο νέες δημοσιεύσεις βρίσκονται και αρκετοί φυσικοί από τα πανεπιστήμια Αθηνών και Ιωαννίνων και από τον «Δημόκριτο»