Διαμαρτυρία για την επιστροφή των Γλυπτών

Photo: Γιάννης Κατσαρής/V.ID

Στιγμές μοναδικές, έντονα συγκινησιακά φορτισμένες, χαρακτήρισαν την performance-διαμαρτυρία της διάσημης Ελληνίδας σοπράνο, Σόνιας Θεοδωρίδου, για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα στην Ελλάδα, το περασμένο Σαββατοκύριακο στο Λονδίνο.

 

Η Σόνια Θεοδωρίδου και ο διακεκριμένος μαέστρος Θεόδωρος Ορφανίδης,που έχουν δημιουργήσει το κίνημα «Beautiful Greece», ένωσαν τις δυνάμεις τους με τον συνθέτη Παντελή Παυλίδη, και με τη συμβολή έξι ηθοποιών: Κατερίνας Κακούρη, Στρατούλας Χιώτη, Μαρίνας Τριανταφύλλου, Κατερίνας Χιντηράκη, Δανάης Φιλίππα και Ναταλίας Μαργωμένου, σε σκηνοθεσία Έλντας Πανοπούλου, έδωσαν μία ξεχωριστή παράσταση έξω από την Ορθόδοξη Ελληνική  Εκκλησία της Αγίας Σοφίας στο Λονδίνο, αφού προηγουμένως επισκέφθηκαν το Βρετανικό Μουσείο και το High Park.

Όσοι βρέθηκαν στο Μουσείο το περασμένο Σάββατο, έζησαν μία μοναδική ιστορική στιγμή που δεν έμοιαζε με καμία άλλη εκδήλωση διαμαρτυρίας. Η Σόνια Θεοδωρίδου με τις έξι κοπέλες ντυμένες στα λευκά, ως άλλες Καρυάτιδες, μπήκαν στο Βρετανικό Μουσείο αναζητώντας τη χαμένη «αδελφή τους». Η σιωπή, όσων τις αντίκρισαν, εκκωφαντική, ο σεβασμός ολοφάνερος σε κάθε κοίταγμα. Όλοι παραμέριζαν για να περάσουν.

«Στο Λονδίνο, με αυτή την κίνηση γράφτηκε ιστορία» σημείωσε η σοπράνο και συνέχισε «Σκοπός μας είναι  να προσελκύσουμε την προσοχή του κόσμου και να ανατρέψουμε αυτό το αρνητικό κλίμα που έχει δημιουργηθεί για τη χώρα μας. Στόχος μας είναι να παρουσιάσουμε ένα μοναδικό καλλιτεχνικό δρώμενο- διαμαρτυρία, ώστε να βάλουμε και εμείς όχι μόνο το λιθαράκι αλλά μια κοτρόνα ολόκληρη για να μπορέσουν τα Γλυπτά του Παρθενώνα να επιστρέψουν στην πατρίδα μας. Εμείς είμαστε καλλιτέχνες δεν είμαστε πολιτικοί».

Ανήμερα της Πεντηκοστής, έξω από την εκκλησία της Αγίας Σοφίας, παρουσιάστηκε μια 12άλεπτη μουσικοθεατρική παράσταση, βασισμένη σε μελωδίες του συνθέτη Παντελή Παυλίδη. Εκεί η Σόνια Θεοδωρίδου και η ομάδα της έφθασαν πεζή με τον κόσμο να χειροκροτεί και να επευφημεί την όλη προσπάθεια. Οι μόνοι που δεν στάθηκαν στο πλευρό της διάσημης Ελληνίδας σοπράνο ήταν οι άνθρωποι της Εκκλησίας που προμηθεύτηκαν λουκέτα για να κλείσουν τις πόρτες γύρω από τον Ναό.

Η επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα δεν είναι προσωπική υπόθεση κανενός. Είναι εθνική υπόθεση που χρειάζεται όραμα, ψυχή, πίστη.

Φωτογραφίες: Γιάννης Κατσαρής/V.ID

Επιμέλεια: Γιάννης Κόντος

Index_Page