Οι δηλώσεις αμέσως μετά τη συνεδρίαση της διυπουργικής (25/10/2012):
Ο υπουργός Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων Κωστής Χατζηδάκης δήλωσε:
Κ. Χατζηδάκης: «Τα προβλήματα σε σχέση με τη διαχείριση των απορριμμάτων σε όλη την Ελλάδα, αλλά περισσότερο στην Αττική, είναι δυστυχώς γνωστά. Η κυβέρνηση έχει αποφασίσει να τα αντιμετωπίσει με ταχύτητα γιατί ο χρόνος τρέχει εναντίον μας. Γι’ αυτό το λόγο, ενώ μόλις την περασμένη Δευτέρα η Περιφέρεια Αττικής υπέβαλλε τις προτάσεις της προς τη διυπουργική των ΣΔΙΤ, για το νέο ολοκληρωμένο σύστημα διαχείρισης απορριμμάτων στην Αττική, σήμερα τρεις μέρες μετά, η διυπουργική Επιτροπή αποφάσισε για το θέμα. Και αποφάσισε θετικά.
Αποφασίσαμε να προχωρήσουμε ταχύτατα τη διαδικασία του ανταγωνιστικού διαλόγου, έτσι ώστε να έχουμε τέσσερις μονάδες ολοκληρωμένης διαχείρισης απορριμμάτων στο λεκανοπέδιο της Αττικής: στη Φυλή, στα Άνω Λιόσια, στη Βορειοανατολική Αττική και στην Νοτιοανατολική Αττική.
Οι μονάδες αυτές ετησίως θα διαχειρίζονται 1.355.000 τόνους αποβλήτων. Πρόκειται για επενδύσεις της τάξης των 350 εκατομμύριων ευρώ, επενδύσεις που θα δημιουργήσουν 1000 μόνιμες θέσεις εργασίας.
Από την εμπειρία μας φαίνεται ότι από την ώρα που ξεκινούν οι διαδικασίες μέχρι την ώρα που μπαίνουν οι μπουλντόζες, μεσολαβούν περίπου 12 με 15 μήνες. Και παράδειγμα είναι η εμπειρία μας στη Δυτική Μακεδονία που ξεκίνησε η διαδικασία στα τέλη του 2011 και που ελπίζουμε στα τέλη του 2012 ή Γενάρη του 2013, να έχουμε ανάδοχο.
Εκτός από την Αττική, προχωρούν με τη διαδικασία Σύμπραξης Δημόσιου Ιδιωτικού Τομέα άλλες έξι τέτοιες μονάδες. Η Ειδική Γραμματεία των ΣΔΙΤ είναι εδώ, το Υπουργείο Ανάπτυξης είναι εδώ , τα συναρμόδια Υπουργεία είναι εδώ για να δώσουμε προτεραιότητα στο ζήτημα της διαχείρισης των αποβλήτων. Είναι θέμα πολιτισμού, είναι θέμα δημόσιας υγείας, είναι θέμα προστασίας του περιβάλλοντος και είναι και θέμα τιμής για τη χώρα να μη χάσει κοινοτικούς πόρους.
Επομένως, δεν καθυστερούμε ούτε μία μέρα, προσπαθούμε να κάνουμε το καλύτερο δυνατό και γι’ αυτό δεν κατανοούμε και ορισμένες αντιδράσεις από ορισμένες μειοψηφίες, οργανωμένες ή ανοργάνωτες, όπως για παράδειγμα στο δήμο της Πάτρας, που παρά το ό,τι η συντριπτική πλειοψηφία του Δημοτικού Συμβουλίου θέλει να προχωρήσουμε με αυτό που ήδη συμφωνήθηκε για μια παρόμοια μονάδα στην Πάτρα, κάποιοι θέλουν να κρατούν όμηρο και την κοινωνία της Αχαΐας, αλλά και συνολικά την πρόοδο της χώρας. Δε θα γίνουν ανεκτές τέτοιες συμπεριφορές. Η Ελλάδα θα προχωρήσει, θα τα καταφέρει , θα ξεπεράσει όλες τις οργανωμένες μειοψηφίες και θα είναι μια χώρα, πραγματικά, στην καρδιά της Ευρώπης».
Ο Περιφερειάρχης Αττικής, Γιάννης Σγουρός:
Γ. Σγουρός: «Πρώτα απ’ όλα θέλω να ευχαριστήσω αλλά και παράλληλα με κάθε ειλικρίνεια να συγχαρώ τον υπουργό Ανάπτυξης και επικεφαλής της διυπουργικής, τον κ. Χατζηδάκη, αλλά και τους συμμετέχοντες Υπουργούς, τον Υπουργό Εσωτερικών κ. Στυλιανίδη, τον Αναπληρωτή Υπουργό Περιβάλλοντος κ. Καλαφάτη, τον Υφυπουργό κ. Μηταράκη, καθώς επίσης και τον Ειδικό Γραμματέα, τον κ. Μαντζούφα.
Το έργο των στερεών αποβλήτων στην Αττική είναι το σημαντικότερο έργο για τα επόμενα χρόνια απ’ όλες τις απόψεις. Τα είπε ο Υπουργός, ό,τι είπε συμφωνώ. Και μπαίνει, πλέον, στο δρόμο της υλοποίησης. Εάν δεν αυξήσουμε την ταχύτητα και αντί με 10 χιλιόμετρα δεν πάμε 200, δυστυχώς τα 350 εκατομμύρια θα χαθούν. Και λέω ότι θα χαθούν και οι υποδομές στην Αττική θα μείνουν πίσω. Και είναι η τελευταία ευκαιρία.
Η καινούργια προγραμματική 2014-2020 δεν αναφέρεται σε υποδομές. Άρα, λοιπόν, στερεά και υγρά απόβλητα είναι το σημαντικότερο έργο που πρέπει να γίνει στην Αττική και γι’ αυτό μιλάω μόνο για την Αττική. Το ένα είναι αυτό. Το δεύτερο: Είμαστε παρών στα μεγάλα έργα που έχουν να κάνουν σε σχέση πάλι με τις υποδομές και σε συνεργασία με την Κυβέρνηση, με όλους τους φορείς, με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Εάν δεν συνεργαστούμε, εάν δεν έχουμε συνοχή δεν θα έχουμε αποτέλεσμα. Τα 5 εκατομμύρια πολιτών δεν έχουν την παραμικρότερη ευθύνη στο να υποφέρουν με όλα αυτά που γίνονται, με τα στερεά και τα υγρά απόβλητα.
Έχω πει πριν από δύο χρόνια, θα δώσω όλες μου τις δυνάμεις για να γίνει μία αποτελεσματική εργασία και πραγματικά το σκουπίδι να γίνει αξιοποιήσιμο. Υπάρχει τοπική ευθύνη, υπάρχει ατομική ευθύνη σ’ όλη την Αττική. Δεν μπορεί να περιφέρονται εκατοντάδες βυτιοφόρα και απορριμματοφόρα, από τη μία πλευρά στην Ανατολική στη Δυτική Αττική και το αντίθετο, καθ’ όλη τη διάρκεια του 24ωρου. Άρα, πρέπει να τρέξουμε πάρα πολύ καλά, πρέπει να σπάσουμε τις εμπλοκές που υπάρχουν είτε στα Συμβούλια της Επικρατείας είτε στο Ελεγκτικό Συνέδριο είτε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και να δούμε πώς εξυπηρετείται ο πολίτης. Αυτό είναι, εξάλλου, το ζητούμενο. Ως Περιφερειάρχης Αττικής και ως Πρόεδρος του Ειδικού Διαβαθμιδικού Συνδέσμου, με την ομόφωνη απόφαση που πήραμε και στείλαμε το αίτημα πριν από δύο μέρες και ανταποκρίθηκε σήμερα και γι’ αυτό το λόγο είπα και τα ειλικρινή συγχαρητήρια μου, είναι να μη μείνει πίσω αυτό που ζήτησα από τους κυρίους Υπουργούς και σε κάθε εμπλοκή να υπάρχει επικοινωνία για να το λύνουμε. Τελείωσε, πλέον, ο χρόνος ασυλίας για μας από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, Άρα, λοιπόν, τέλος του 2013, εάν δεν έχουν συμβασιοποιηθεί, τα λεφτά αυτά θα πεταχτούν γιατί δε θα υπάρχουν αντίστοιχες μελέτες για άλλα έργα. Και είπαμε και κάτι άλλο. Ότι για τα έργα αυτά, είμαστε ανοιχτοί σε όλες τις τεχνολογίες. Προσαρμογή στην ευρωπαϊκή νομοθεσία, στην ελληνική νομοθεσία. Αλλαγές εκεί που χρειάζονται, χωρίς να αλλάζουν οι μελέτες και ακυρώνεται το έργο, καθώς επίσης, να είναι όσο το δυνατό μικρότερο το κόστος, για να μπορούν οι πολίτες να διαχειρίζονται σωστά και προσωπικά αλλά και με την τοπική ευθύνη οι δήμαρχοι. Μακάρι να υπήρχε και στους 66 δήμους διαχείριση στερεών αποβλήτων. Δυστυχώς δεν υπάρχει. Άρα τα τέσσερα έργα: Φυλής , Λιόσια, Κερατέα, Γραμματικό, εκ των ων ουκ άνευ, είναι ότι πρέπει να είχαν γίνει χθες και όχι αύριο. Ελπίζω ότι η σημερινή συνάντηση και η ουσιαστική συζήτηση που έγινε, η ειλικρινής συζήτηση σε όλα τα επίπεδα, θα αποδώσει αποτελέσματα. Γιατί χωρίς αποτελέσματα μιλάμε τσάμπα. Να πω κάτι που ξέχασα να πω. Είναι για τα θέματα της εργασίας, ότι κανένας υπάλληλος δεν κινδυνεύει να χάσει τη δουλειά του, αφού απεναντίας δημιουργούνται περίπου 1000 θέσεις εργασίας και αυτό είναι μία δήλωση, η οποία περιέχει και ειλικρίνεια και σοβαρότητα για να μη ακούγονται διαφορετικά πράγματα».
Ο υπουργός Εσωτερικών, Ευριπίδης Στυλιανίδης:
Ε. Στυλιανίδης: «Νομίζω ότι από τους πρώτους μήνες της προσπάθειας φάνηκε η αποτελεσματικότητα, ο συντονισμός και η ταχύτητα με την οποία έχουν δράσει τα συναρμόδια Υπουργεία αλλά βεβαίως και η τοπική αυτοδιοίκηση, πρώτου και δεύτερου βαθμού.
Σήμερα βρισκόμαστε μπροστά στα πρώτα θετικά αποτελέσματα, τα οποία πρέπει να έχουν συνέχεια με την ίδια ταχύτητα που έχει επιδειχθεί μέχρι σήμερα. Ένα από τα συμπεράσματα της σημερινής συνεργασίας είναι ότι θα πρέπει οπωσδήποτε να υπάρξει επικοινωνία με το χώρο της Δικαιοσύνης. Η δικονομική πολυπλοκότητα των διαδικασιών, συχνά, δημιουργεί αδικαιολόγητες καθυστερήσεις. Το γεγονός ότι πολλά και διαφορετικά δικαστήρια έχουν συναρμοδιότητα για το θέμα, περιπλέκει τις επενδύσεις αυτού του τύπου. Αυτή η κατάσταση κινδυνεύει να μας εκτρέψει και να μας βγάλει εκτός χρονοδιαγραμμάτων υλοποίησης. Σκεφτήκαμε λοιπόν, ότι μέσα από τη συνεργασία την οποία κάναμε, θα πρέπει να καταλήξουμε σε συγκεκριμένες πρακτικές προτάσεις, προκειμένου προς αυτή την κατεύθυνση να δώσουμε το σωστό μήνυμα. Να τακτοποιηθεί με κάποιο θεσμικό τρόπο η δικονομική διαδικασία και να επισπευστούν οι εκδικάσεις υποθέσεων, σε όποιο κλάδο δικαιοσύνης, σε όποιο δικαστήριο, είτε πρόκειται για Εφετείο είτε για Συμβούλιο της Επικρατείας, είτε για Ελεγκτικό Συνέδριο ώστε να έχουμε γρήγορα αποτελέσματα. Δηλαδή, ένα δικονομικό fast track. Διότι μόνο έτσι θα μπορέσουμε να είμαστε γρήγοροι και αποτελεσματικοί. Να μη φύγουμε μέσα από τα αυστηρά ευρωπαϊκά χρονοδιαγράμματα, να μη χάσουμε τα χρήματα και να επιστρέψουμε στους πολίτες μας, στους δημότες μας αυτά τα οποία δικαιούνται. Δηλαδή, μια σωστή διαχείριση του ζητήματος των σκουπιδιών με οικονομικά ανταποδοτικά οφέλη, τα οποία μπορούν να αξιοποιηθούν όχι μόνο προς όφελος του περιβάλλοντος αλλά και προς όφελος κοινωνικών πολιτικών.
Θέλω να ευχαριστήσω τον επικεφαλής της διυπουργικής, το συνάδελφο, τον κ. Χατζηδάκη και τους άλλους συναδέλφους και τον Σταύρο Καλαφάτη και τον κ. Μηταράκη και το Γενικό Γραμματέα ΣΔΙΤ και βεβαίως τον αγαπητό συνεργάτη, γραμματέα της Περιφέρειας τον κ. Σγουρό και τους Δημάρχους, οι οποίοι συμβάλουν σε αυτήν την υπόθεση. Νομίζω ότι σύντομα θα είμαστε σε θέση να σας παρουσιάσουμε και το δεύτερο βήμα προόδου».
Και ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Σταύρος Καλαφάτης:
Στ. Καλαφάτης: Η σύγκλιση της σημερινής διυπουργικής Επιτροπής και η σχετική απόφαση που ελήφθη, μπορεί να αποτελέσει ένα πολύ καλό παράδειγμα για το πώς πρέπει και οφείλουν να λειτουργούν όλες οι δημόσιες αρχές. Κυρίως, πρώτιστα, όταν έχουν να αντιμετωπίσουν ένα κορυφαίο ζήτημα, όπως είναι αυτό της διαχείρισης των απορριμμάτων. Η διαχείριση των απορριμμάτων αποτελεί μέγιστη προτεραιότητα για αυτήν την Κυβέρνηση και καταβάλλεται μια τιτάνια προσπάθεια σε δύο κατευθύνσεις. Πρώτον, να μπορέσουμε να εξαλείψουμε οριστικά, μιας και δια παντός, την ανεξέλεγκτη ρίψη απορριμμάτων, κάτι το οποίο βεβαίως, αποτελεί όνειδος και προσβολή εκτός των άλλων και για τον πολιτισμό μας και βεβαίως να προχωρήσουμε με ταχείς ρυθμούς την ολοκληρωμένη διαχείριση απορριμμάτων, στερεών και υγρών αποβλήτων, η οποία, βεβαίως και εκτός της οικολογικής διάστασης έχει και έντονη αναπτυξιακή διάσταση, το οποίο βεβαίως και συνεπιφέρει και δημιουργία νέων θέσεων εργασίας. Στο ΥΠΕΚΑ και σε συνεργασία με όλους τους Υπουργούς καταβάλλεται μια μεγάλη προσπάθεια, συστήθηκε και η αρμόδια διυπουργική Επιτροπή για τη διαχείριση των απορριμμάτων, βάλαμε ένα ποσό παραπάνω μέσα από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα ΕΠΠΕΡΑΑ, 70 εκατομμύρια που αφορά ακριβώς τη διαχείριση των απορριμμάτων. Υπάρχει μια συστηματική πλέον επικοινωνία με τη τοπική αυτοδιοίκηση, με τους Περιφερειάρχες και με τους Δημάρχους για το ζήτημα αυτό. Δίνουμε έναν αγώνα πολύ σημαντικό και απέναντι στον χρόνο. Είμαστε σίγουροι ότι θα τα καταφέρουμε και με τη σειρά μου θέλω να ευχαριστήσω τον κ. Υπουργό κ. Χατζηδάκη και τους συναδέλφους, τον κ. Σγουρό γιατί μέσα στο πλαίσιο της συλλογικότητας και της συνευθύνης και της καλής συνεργασίας μπορούμε να πετύχουμε πολλά.
Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων:
Κ.Χατζηδάκης: «Καταρχήν σήμερα έχουμε ανακύκλωση που αφορά στην πραγματικότητα στο 10% των απορριμμάτων στην Αττική. Ο στόχος αυτού του εγχειρήματος είναι να πάμε σε συνολική, σε καθολική ανακύκλωση. Να πάμε σε ευρωπαϊκά πρότυπα, με τον περιορισμό του όγκου των σκουπιδιών, με τη διαλογή, με την ανακύκλωση με όλες τις διαδικασίες που προβλέπονται από το Ευρωπαϊκό Κοινοτικό Δίκαιο για το Περιβάλλον. Αυτός είναι ο στόχος αυτής της προσπάθειας. Με βάση την εμπειρία που έχουμε από άλλα έργα ΣΔΙΤ που προχωρούν γρηγορότερα από τα κλασικά δημόσια έργα, φανταζόμαστε ότι σε περίπου 15 μήνες θα έχουμε τον ανάδοχο για το έργο αυτό. Βεβαίως, όλα εξαρτώνται από τις ενστάσεις , από τις διαδικασίες που μεσολαβούν εν τω μεταξύ, αλλά αυτό δείχνει η εμπειρία.
Γ. Σγουρός: Το Γραμματικό, το 70% περίπου είναι έτοιμο. Είχε γίνει πριν από περίπου 5 μήνες μια προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας η οποία απορρίφθηκε και πλέον από σήμερα, το πολύ σε 4 έως 6 μήνες, να βάλουμε κι ένα χρόνο ασφαλείας, για να μη λέμε άλλα και γίνονται άλλα, πιστεύω ότι το Γραμματικό θα είναι σε θέση να λειτουργήσει . Και λαμβάνουμε πάντα υπόψη τις συνθήκες σε κάθε τοπική κοινωνία. Αλλά θέλουμε να είμαστε συγκεκριμένοι γιατί υπάρχουν κάποιες τεχνολογικές ενστάσεις που αφορούν τα σκουπίδια. Θέλουμε να μετατραπεί σε ΧΥΤΥ κι όχι ΧΥΤΑ. Ο δημόσιος τομέας έχει ανάγκη τον ιδιωτικό τομέα και ο ιδιωτικός τομέας έχει ανάγκη το δημόσιο τομέα. Αν δε συνεργαστούν όλοι αυτοί δε θα μπορέσει γίνει τίποτα. Αυτό είναι το ζητούμενο. Και για το περιβάλλον και για την οικονομία.
Κ. Χατζηδάκης: Οι έξι μονάδες οι υπόλοιπες αφορούν στην Πάτρα, στην Ηλεία, στην Αιτωλοακαρνανία, στη Δυτική Μακεδονία, στις Σέρρες και στην Περιφέρεια Πελοποννήσου. Το πιο ώριμο, εκεί που θα έχουμε ανάδοχο είναι το έργο της Δυτικής Μακεδονίας.
Γ. Σγουρός: Το πρώτο και το κυριότερο, το κέρδος το μεγάλο είναι να αποκτήσει η Αττική υποδομές. Αυτό είναι το «α» και το»ω». Σκεφτείτε, λοιπόν, να το κολλήσουμε λοιπόν τα επόμενα 20 χρόνια χωρίς να υπάρχει, στο κύτταρο που λειτουργεί τώρα το πολύ 2 χρόνια είναι η ζωή του, άρα να βάλουμε 2,5, το τι έχει να γίνει. Άρα, το πρώτο ζητούμενο είναι οι υποδομές . Το δεύτερο ζητούμενο, ως προς το κόστος. Σήμερα ο πολίτης πληρώνει 45 ευρώ τον τόνο κι εμείς πληρώνουμε περίπου στα 85 ευρώ τον τόνο, μέσω του ΕΣΔΝΑ, στις εταιρείες. Από εκεί και μετά πλέον δίνουμε το 50% των αντισταθμιστικών στο Δήμο της Φυλής που δέχεται εκεί τα σκουπίδια μια σειρά άλλων έργων που πρέπει να γίνουν. Από εκεί και μετά πλέον, όταν με το καλό ξεκινήσει ο ουσιαστικός διάλογος, ο τεχνικός διάλογος και εν συνεχεία μετά ο οικονομικός διάλογος η επιθυμία μας είναι να κατέβει όσοι το δυνατόν περισσότερο το κόστος. Να κατεβεί υπέρ του πολίτη. Αυτό εδώ θα βγει μέσα από τον ανταγωνιστικό διάλογο που θα γίνει. Μπορώ να σας πω εγώ αυτήν τη στιγμή όταν θα έρθουν 10 ή 20 εταιρείες; Ο ένας μπορεί να προσφέρει – όπως γίνεται σε όλους τους διαγωνισμούς- ένας προσφέρει έκπτωση 30%, άλλος προσφέρει 50%. Αλλά να σας πω ένα άλλο παράδειγμα: πριν από λίγες ημέρες έγινε ο διαγωνισμός για τους ΧΑΔΑ. Καλέσαμε 110 εταιρείες. Από τις 110 εταιρείες, την ημέρα του διαγωνισμού, πριν από 20 ημέρες ήρθαν 50. Δεν μπήκε κανένας εργολάβος μέσα. Και μετά από δύο βδομάδες έγινε η απεργία των μηχανικών. Ως εκ τούτου λοιπόν, η αποκατάσταση 6 ΧΑΔΑ ουσιαστικά πάει κι αυτό πίσω. Εμείς θα αγωνιστούμε πολύ σκληρά και η τοπική αυτοδιοίκηση και η κεντρική διοίκηση, η Κυβέρνηση και μαζί με όλα τα κόμματα και τους φορείς μέσα από ένα ειλικρινή διάλογο να κατέβει το κόστος για τον πολίτη, όσο το δυνατό χαμηλότερα. Αλλά επαναλαμβάνω. Δεν είναι όμως μόνο το πόσο θα κοστίσει αλλά και τι υποδομές θα έχει στην Αττική. Σκεφτείτε λοιπόν την Αττική, στερεά, υγρά απόβλητα και νερό στα νησιά, να μην υπάρχει για τα επόμενα χρόνια. Άρα λοιπόν εγώ λέω ότι θα αγωνιστούμε για το χαμηλότερο κόστος για τον πολίτη. Και θα συμβάλει και ο ΕΔΣΝΑ στην τιμολόγηση, η οποία πρέπει να είναι η καλύτερη. Και καλές υπηρεσίες και καλή διαχείριση και αξιοποίηση του σκουπιδιού όπως γίνεται σε όλη της Ευρώπη. Εμείς δε θα αποτελέσουμε εξαίρεση. Τοπική ευθύνη, ατομική ευθύνη. Να μπουν τα πράγματα στη θέση τους.
Ερώτηση: Αξιοποίηση σημαίνει και καύση;
Γ. Σγουρός: Όλες οι τεχνολογίες, όπως είπα στην αρχή. Είμαστε ανοιχτοί σε όλες τις τεχνολογίες.
Ερώτηση: Ο κ. Υπουργός μίλησε για ανακύκλωση;
Γ. Σγουρός: Βεβαίως και αυτό μέσα στο πρόγραμμα είναι και η ανακύκλωση. Υπάρχουν υλικά τα οποία δεν μπορούν να ανακυκλωθούν. Υπάρχουν όμως και υλικά τα οποία θα ανακυκλωθούν. Οι προτάσεις των εταιρειών που θα μπουν στον ουσιαστικό διάλογο θα καθορίσουν και το είδος της αξιοποίησης σκουπιδιού καθώς επίσης και της τιμής. Αυτή τη στιγμή δεν μπορούμε να προκαταβάλλουμε και να πούμε ότι ξέρετε θα στοιχήσει 20 ή 80 ή 100 ευρώ τον τόνο. Αυτό το οποίο όμως λέμε είναι να αποκτήσει η Αττική υποδομές . Δεν μπορεί να πάει η Αττική στα επόμενα χρόνια χωρίς υποδομές και για το περιβάλλον και για την οικονομία. Είναι λεφτά τα οποία είναι του ΕΣΠΑ και πρέπει να τα αξιοποιήσουμε. Όχι να τα πετάξουμε, να τα αξιοποιήσουμε. Αξιοποίηση τι σημαίνει; Με 100 ευρώ να κάνεις δουλειά για 1000 ευρώ και όχι με 1000 ευρώ να κάνεις δουλειά για 100, αυτό δηλαδή που γίνεται σήμερα.
Κ. Χατζηδάκης: Δεν είμαι εδώ για να σας παρουσιάσω μελέτες. Αλλά το μεγαλύτερο κόστος είναι το κόστος της αδράνειας και της αδιαφορίας. Για τον πολίτη το μεγαλύτερο κόστος. Το περιβαλλοντικό κόστος, το κόστος για την ποιότητα ζωής μας, το κόστος που θα έχουμε από την απώλεια κοινοτικών κονδυλίων, το κόστος που θα έχουμε από πιθανές καταδίκες από το Δικαστήριο Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων. Δεν πάμε να ανακαλύψουμε την πυρίτιδα. Πάμε να κάνουμε αυτό που γίνεται σε όλες τις Ευρωπαϊκές χώρες και θα έπρεπε να έχει γίνει πολύ νωρίτερα σε αυτή τη χώρα. Δεν είναι μια Ελληνική πατέντα αυτό που γίνεται. Είναι αυτό που γίνεται σε όλες τις προηγμένες Ευρωπαϊκές χώρες. Καθυστερήσαμε να γίνει αυτό το πράγμα στην Ελλάδα. Γίνεται. Και θα αγωνιζόμαστε και κάθε μέρα για να ξεπεράσουμε τις δυσκολίες, αδιαφορώντας για τις οποίες αντιδράσεις επί μέρους, επαναλαμβάνω, οργανωμένων ή ανοργάνωτων μειοψηφιών.
Ερώτηση: Και για την Κερατέα;
Κ.Χατζηδάκης: Ξέρετε πολύ καλά ότι στο θέμα αυτό υπάρχει πρόοδος. Οι μονάδες αυτές δε συναντούν αντιδράσεις από τις τοπικές κοινωνίες. Δεν το λέω επειδή το υποθέτω. Το λέω επειδή ισχύει. Όλοι αντιλαμβάνονται την περιβαλλοντική τους χρησιμότητα. Έχει υπάρξει πρόοδος το τελευταίο χρονικό διάστημα σε συγκεκριμένα ζητήματα και θα τη δείτε τη πρόοδο αυτή να πιστοποιείται σε σχέση τουλάχιστον με αυτό που συνέβαινε στο παρελθόν. Ας σταματήσουμε να βλέπουμε μόνο τη σκοτεινή πλευρά των πραγμάτων – υπάρχει και τέτοια- ας δούμε ότι από την άλλη πλευρά, υπάρχει και η Ελλάδα που μάχεται που καταφέρνει να ξεπερνάει τις δυσκολίες και προσπαθεί να γίνει πραγματικά Ευρώπη.