Διαχείριση του άγχους και των ψυχοκοινωνικών κινδύνων στην εργασία

Την έναρξη της «1ης Ημερίδας ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης» για θέματα «διαχείρισης του άγχους και των ψυχοκοινωνικών κινδύνων στην εργασία» κήρυξε (7/7/2014) ο υφυπουργός Εργασίας Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας κ. Βασίλης Κεγκέρογλου.
Η ημερίδα πραγματοποιείται στο πλαίσιο της «1ης Σύσκεψης του Εθνικού Δικτύου Πληροφόρησης και άλλων εταίρων για θέματα Ασφάλειας και Υγείας στην Εργασία» που διοργανώνει το Υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας που συμμετέχει στην Ευρωπαϊκή Εκστρατεία «Ασφαλείς και Υγιείς Χώροι Εργασίας 2014-2015». Στην ημερίδα συμμετέχουν εκπρόσωπος του Ευρωπαϊκού Οργανισμού για την Ασφάλεια και την Υγεία στην Εργασία, εκπρόσωποι των κοινωνικών εταίρων (ΓΣΕΕ, ΓΣΕΒΕΕ, ΣΕΤΕ, ΣΕΒ κλπ), και ειδικοί πάνω σε ζητήματα άγχους και ψυχοκοινωνικών κινδύνων στην εργασία.

Στην εναρκτήρια ομιλία του ο υφυπουργός Εργασίας τόνισε τα εξής:
«Η επιλογή του Κεντρικού θέματος  για τη διετία 2014-2015 είναι απόλυτα επίκαιρη και σημαντική αφού οι ψυχοκοινωνικοί κίνδυνοι και το άγχος στην εργασία συγκαταλέγονται σήμερα μεταξύ των μεγαλύτερων προκλήσεων στον τομέα της επαγγελματικής ασφάλειας και υγείας.
Συγκεκριμένα:
Ø το άγχος είναι το δεύτερο συχνότερο πρόβλημα που σχετίζεται με τις συνθήκες επαγγελματικής ασφάλειας και υγείας στην Ευρώπη,
Ø θεωρείται από τους μισούς περίπου ευρωπαίους εργαζόμενους ως σύνηθες φαινόμενο στον χώρο εργασίας τους και
Ø ευθύνεται περίπου για τις μισές χαμένες εργάσιμες ημέρες.

Οι ψυχοκοινωνικοί κίνδυνοι και το εργασιακό άγχος επηρεάζουν σημαντικά:
– την υγεία των ατόμων στον χώρο εργασίας τους,
– την αποδοτικότητα των επιχειρήσεων και
– τις εθνικές οικονομίες, αλλά και την ευρωπαϊκή οικονομία στο σύνολό της,
αφού εξαιτίας τους έχει αποδειχθεί ότι προκαλούνται αρνητικά ψυχολογικά, σωματικά, οικονομικά και κοινωνικά αποτελέσματα.

Η Ευρωπαϊκή εκστρατεία, αποτελεί μοναδική ευκαιρία να αναδειχθεί το θέμα και να προαχθεί στις επιχειρήσεις η ανάγκη να αντιμετωπισθούν άμεσα οι κίνδυνοι αυτοί προς όφελος όλων: εργαζομένων, εργοδοτών και εθνικών οικονομιών και κοινωνιών σε όλη την Ευρώπη.

Λαμβάνοντας δε υπόψη την τρέχουσα δυσμενή οικονομική συγκυρία και τις ραγδαίες εξελίξεις στον κόσμο της εργασίας, καθίσταται περισσότερο από επιτακτικό σήμερα:
– να κατανοήσουμε ότι όταν οι ψυχοκοινωνικοί κίνδυνοι και το άγχος στην εργασία αντιμετωπίζονται ως οργανωτικό ζήτημα και όχι ως προσωπική αδυναμία, μπορούν να είναι εξίσου διαχειρίσιμο θέμα με οποιονδήποτε άλλο επαγγελματικό κίνδυνο,
– να ευαισθητοποιήσουμε και να προσφέρουμε κατευθυντήριες αρχές, συμβουλές και τεχνική υποστήριξη προς τους εργοδότες, τα διοικητικά στελέχη και τους εργαζόμενους
– να προάγουμε την αποτελεσματική διαχείριση των κινδύνων αυτών στη βάση μιας συστηματικής και συμμετοχικής προσέγγισης που στηρίζεται στην πρόληψη.
Στο πλαίσιο αυτό θα πραγματοποιηθούν στη χώρα μας κατ’ αρχήν 14 δράσεις για τη διετία 2014-2015 κάτι που αποδεικνύει τη βούλησή μας να εργαστούμε από κοινού με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο, για την επίτευξη των στόχων και την επιτυχία της ευρωπαϊκής εκστρατείας. Παράλληλα μέσω της εθνικής στρατηγικής 2014-2017 που προωθούμε σε συνεργασία με τους κοινωνικούς εταίρους θα προσπαθήσουμε να υλοποιήσουμε το κοινό μας όραμα για: «περισσότερο ασφαλείς, υγιείς και παραγωγικούς χώρους εργασίας».