Είμαστε εμείς και απέναντι μας είναι όλοι οι άλλοι

Είπε ο πρόεδρος της Δράσης κ. Μάνος στον Κεραμεικό (13.6.2012)


Φίλες και φίλοι,
Από την καρδιά μου σας ευχαριστώ που είστε σήμερα μαζί μας. Νοιώθω συχνά ότι Είμαστε εμείς και απέναντι μας είναι όλοι οι άλλοι. Η χώρα καταρρέει και οι άλλοι κάνουν ότι έκαναν πάντα: Κολακεύουν, υπόσχονται, εξάπτουν τον πρωτόγονο φόβο ή την άλογη οργή. Λένε όλοι, ότι μας φταίνε οι ξένοι, ότι εμείς είμαστε ανεύθυνοι. Αυτά λένε όλοι, εκτός από εμάς. Εμείς το «βιολί» μας. Πάνω από όλα η αλήθεια, η λογική, η συνέπεια, η εντιμότητα, η αξιοπιστία. Διότι σεβόμαστε την αξιοπρέπεια σας, την αξιοπρέπεια κάθε Έλληνα πολίτη. Διότι κουβαλάμε μέσα μας, στο βάθος της ψυχής μας, μια λαμπερή Ελλάδα. Μια Ελλάδα φορτωμένη ιστορία και υποχρεώσεις απέναντι σε όλη την ανθρωπότητα.
Σε 3 μέρες θα τελειώσει η προεκλογική περίοδος. Θα τελειώσουν οι θεωρίες και τα ψέματα των κομμάτων που διεκδικούν την ψήφο μας. Θα τελειώσουν οι υποσχέσεις για λεφτά που όμως δεν υπάρχουν, για λεφτά που θα διεκδικήσουν, ή για λεφτά που θα απαιτήσουν. Για μνημόνια που θα ακυρώσουν και θα αναδιαπραγματευτούν. Στις 18/6 τα λόγια θα σταματήσουν και θα προβάλλει η πραγματικότητα.
Η Ελλάδα βρίσκεται σε μια από τις κρισιμότερες στιγμές της. Οι κυβερνητικές πολιτικές της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ μας έχουν φέρει αντιμέτωπους με την έξοδο μας από την Ευρώπη. Πριν από 33 χρόνια ο Κωνσταντίνος Καραμανλής πραγματοποίησε το όνειρο γενεών Ελλήνων πολιτικών της απελευθερωμένης από τον Τουρκικό ζυγό Ελλάδας. Η Ελλάδα προσδέθηκε στην Ευρώπη και έσπασε την απομόνωση της. Χρειάστηκε ένας άλλος Καραμανλής και ένας άλλος Παπανδρέου για να δρομολογηθεί η απειλή της εξόδου. Για μας, για τον συνασπισμό μας, η θέση της Ελλάδας είναι στην Ευρώπη. Τελεία, χωρίς επιφυλάξεις και χωρίς προϋποθέσεις. Είναι επιταγή της μακραίωνης ιστορίας μας, είναι απαίτηση των προγόνων μας, είναι υποχρέωση απέναντι στα παιδιά μας.
Οι δύο αυτοί κύριοι με τα γνωστά ονόματα, τους συνεργάτες τους, τους υπουργούς τους και τους διαδόχους τους, δεν έφεραν μόνο την Ελλάδα στο χείλος του γκρεμού, κατάφεραν να φέρουν στο πολιτικό προσκήνιο ακραία πολιτικά στοιχεία. Ακραία πολιτικά στοιχεία που στηρίζουν την πολιτική τους ύπαρξή στην αγανάκτηση, στην οργή και στην απελπισία του λαού που πίστεψε στη Νέα Δημοκρατία και στο ΠΑΣΟΚ. Που πίστεψε και στη συνέχεια διαψεύστηκε.
Η ευθύνη που φέρουν για την κατάντια της Ελλάδας είναι ανυπολόγιστη. Και όμως, και τα δύο κόμματα δεν έμαθαν και δεν κατάλαβαν. Συνεχίζουν τα ίδια και πάλι τα ίδια. Το μόνο που επιτυγχάνουν είναι να θεριεύει ο ΣΥΡΙΖΑ. Κατηγορούν τον ΣΥΡΙΖΑ για όσα παραπλανητικά και ψεύτικα υπόσχεται, τη στιγμή που τα ίδια παραπλανητικά και ψεύτικα υπόσχονται και αυτά. Νομιμοποιούν κάθε ψέμα του ΣΥΡΙΖΑ, λέγοντας και αυτά τα ίδια ψέματα.
Φίλες και φίλοι, την Κυριακή μαυρίστε το ψέμα. Με τα δυο σας χέρια. Μαυρίστε το ψέμα για να σωθεί η Ελλάδα μας!
Πώς θα ανασυγκροτηθεί παραγωγικά η χώρα; Με τα ευχολόγια και τις διακηρύξεις της Ν.Δ., του ΠΑΣΟΚ, του ΣΥΡΙΖΑ ή μήπως της ΔΗΜΑΡ; Χωρίς κόπο και σκληρή δουλειά, χωρίς θυσίες; Με τα κεκτημένα, κεκτημένα και αδιαπραγμάτευτα; Το πιστεύει κανείς;
Ν.Δ., ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ και ΔΗΜΑΡ μας υπόσχονται λαγούς με πετραχήλια. Οι δύο πρώτοι, με περίσσιο θράσος, ζητούν να τους εμπιστευτούμε να μας σώσουν, επειδή τάχα αυτοί ξέρουν, έχουν εμπειρίες. Μα, και εμείς έχουμε εμπειρίες από αυτούς. Αν ήξεραν, γιατί μας έφεραν ως εδώ; Είναι φανερό ότι ακόμη και σήμερα, στο χείλος του γκρεμού, το μόνο τους μέλημα είναι η εξυπηρέτηση του πελατειακού κράτους που έφτιαξαν και των συντεχνιών που το απαρτίζουν.
Αλλά σε αυτό βρήκαν τον μάστορά τους. Ο ΣΥΡΙΖΑ τους ξεπέρασε. Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει αυτοαναγορευτεί σε προστάτη του συνδικαλιστικού κατεστημένου του δημόσιου τομέα και των πανεπιστημίων. Όλος ο εσμός των συνδικάτων του δημόσιου τομέα και των πανεπιστημίων εγκατέλειψε τους παλαιούς του πάτρωνες και μετακόμισε στον ΣΥΡΙΖΑ. Ο ΣΥΡΙΖΑ αναλαμβάνει, από το ΠΑΣΟΚ κυρίως, την πατρωνία του συνδικαλιστικού κατεστημένου. Από όλα τα κατεστημένα της χώρας είναι το πολυπληθέστερο και το πιο αναχρονιστικό. Είναι αυτό που εμποδίζει κάθε μεταρρύθμιση και καθηλώνει τη χώρα στη μιζέρια και στη μετριότητα.
Αποτολμώ μια φαινομενικά παράδοξη πρόβλεψη. Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα διακινδυνεύσει να ακυρώσει το μνημόνιο και τους εφαρμοστικούς νόμους, όπως υποσχέθηκε, όχι διότι αυτό θα βλάψει την Ελλάδα, αλλά διότι θα θέσει σε κίνδυνο τα απίστευτα προνόμια των προστατευόμενων του. Για τον ίδιο λόγο προβλέπω ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα περιορίσει τη ρεμούλα και τη διαφθορά στο δημόσιο τομέα, διότι ο περιορισμός θα στεναχωρήσει τους προστατευόμενους του. Ο ΣΥΡΙΖΑ θα αυξήσει τα προνόμια του κατεστημένου στο δημόσιο τομέα και γι αυτό θα προχωρήσει σε κατακόρυφη αύξηση της άμεσης φορολογίας. Είναι στο πρόγραμμα του. Υπόσχεται να διπλασιάσει τους φόρους εισοδήματος. Ναι, να τους διπλασιάσει. Είναι …βλέπετε φιλολαϊκό κόμμα το κόμμα των 12 συνιστωσών!
Κανένα από τα δύο κόμματα που διεκδικούν το μπόνους των 50 εδρών δεν πρόκειται να μειώσει το κράτος ούτε να αποδεσμεύσει τις δυνάμεις της ιδιωτικής επιχειρηματικής πρωτοβουλίας επειδή δεν θέλουν, όχι γιατί δεν γίνεται. Με την στάση τους δείχνουν ότι δεν τους ενδιαφέρει η τραγική αύξηση της ανεργίας στον ιδιωτικό τομέα ούτε οι επιπτώσεις που έχει αυτή η άνοδος στην αγοραστική δύναμη των πολιτών. Κατά την άποψη τους, φυσικά, για όλα φταίει το μνημόνιο.
Η αλήθεια είναι ότι στις 18 Ιουνίου δεν θα υπάρχει μνημόνιο. Το μνημόνιο ΙΙ έγινε κουρελόχαρτο στη διάρκεια της τρίμηνης εκλογικής αναταραχής. Θα χρειαστεί να διαμορφωθεί ένα νέο μνημόνιο που θα λάβει αναγκαστικά υπόψη του τη νέα (και χειρότερη) πραγματικότητα.
Τι θα θέλαμε εμείς να δούμε στο νέο μνημόνιο;
· Δέσμευση από τα πολιτικά κόμματα ότι δεν θα ξαναφέρουν το λαό σε αυτή τη κατάντια· να δεσμευτούμε ότι θα προτείνουμε συνταγματική μεταρρύθμιση για πιστή τήρηση ισοσκελισμένων προϋπολογισμών.
· Άμεση μείωση του Δημόσιου τομέα είτε με απολύσεις (για υπηρεσίες που πραγματικά δεν χρειάζονται και με ειδική τριετή πρόβλεψη διευκόλυνσης όσων χάσουν τη δουλειά τους), είτε με μεταφορά των υπαλλήλων και των υπηρεσιών σε νέες ιδιωτικές επιχειρήσεις με σύμβαση παροχής υπηρεσιών προς το Δημόσιο. Το όφελος από αυτές τις αλλαγές θα μεταφερθεί σε μακροπρόθεσμα προγράμματα στήριξης των ανέργων.
· Δραστική φορολογική μεταρρύθμιση. Απλούστατο φορολογικό πλαίσιο ώστε να είναι κατανοητό για τον φορολογούμενο και εύκολα ελέγξιμο από το Κράτος. Κατάργηση φόρων κατοχής στην ακίνητη περιουσία (πρώτον διότι δεν συνδέονται με τη φοροδοτική ικανότητα και δεύτερον διότι καταστρέφουν την αξία της περιουσίας όλων μας-και της δημόσιας). Είμαι πεπεισμένος ότι η απλότητα από μόνη της θα μειώσει δραστικά τη φοροδιαφυγή. Δέσμευση των κομμάτων ότι δεν θα αλλάξει το φορολογικό πλαίσιο εξ αιτίας τους για τα επόμενα 10 χρόνια. Ξέρουμε ότι η ανάπτυξη χρειάζεται επενδύσεις και οι επενδύσεις χρειάζονται σταθερότητα. Αυτό που προτείνω ουσιαστικά είναι να δεσμευτούμε όλοι να κάνουμε μια προσπάθεια να φέρουμε τις επενδύσεις διότι μόνον έτσι θα μειωθεί η ανεργία.
· Δέσμευση του Κράτους ότι εάν χάσει πρωτοδίκως μια δίκη εναντίον πολίτη δεν θα εφεσιβάλλει την απόφαση εκτός πολύ εξαιρετικών περιπτώσεων. Για να αποσυμφορηθεί άμεσα η δικαιοσύνη στα εφετεία και τον Άρειο Πάγο και να μην πληρώνουν οι φορολογούμενοι την ευθυνοφοβία της γραφειοκρατίας.
· Αναλυτικό πρόγραμμα μετάβασης σε ένα συνταξιοδοτικό σύστημα που ενισχύει την ανταγωνιστικότητα, διευκολύνει την ανάπτυξη και εγγυάται μια ελάχιστη σύνταξη 700 € για όλους τους πολίτες πάνω από ένα όριο ηλικίας χωρίς εισφορές (φυσικά θα μπορούν οι πολίτες να κάνουν εισφορές σε ιδιωτικούς ασφαλιστικούς φορείς για να προγραμματίσουν σύνταξη υψηλότερη της ελάχιστης). Η Πολιτεία οφείλει να δείχνει σεβασμό στους ηλικιωμένους.
Η Δράση παρουσίασε τις δεσμεύσεις της και τις βασικές θέσεις της για την οικονομία λίγα χρόνια πριν από τις εκλογές του Μαϊου. Τις επανέλαβε προεκλογικά τον περασμένο Απρίλιο και τις επαναλάβαμε πάλι, ενωμένη με την Δημιουργία Ξανά και την Φιλελεύθερη Συμμαχία. Δεν αλλάζουμε για να προσαρμοστούμε στο ακροατήριο μας, ή για να αρέσουμε περισσότερο. Θα αλλάζαμε αν άλλαζαν οι περιστάσεις. Αλλά δυστυχώς οι περιστάσεις δεν άλλαξαν, έγιναν πιο δύσκολες. Επιβεβαίωσαν όλες μας τις προβλέψεις. Μπορεί να μην είμαστε ευχάριστοι, αλλά είμαστε πάντως αξιόπιστοι. Είμαστε οι μόνοι που έχουμε διαφορετική πρόταση, δεν είμαστε φερέφωνο κανενός. Ζητάμε την ψήφο σας. Για να μπορούμε να δουλέψουμε ουσιαστικά για αυτά που πρέπει να γίνουν. Για να έχουμε την Ελλάδα που μας αξίζει.
Τις τελευταίες μέρες μάθαμε ότι το Κράτος δεν έχει λεφτά για φάρμακα. Το Κράτος δεν πληρώνει τα φάρμακα όχι διότι δεν έχει καθόλου λεφτά αλλά επειδή επιλέγει να δώσει τα περιορισμένα λεφτά κάπου αλλού! Προτιμά να πληρώνει χρυσούς μισθούς στις ΔΕΚΟ παρά για τα φάρμακα των καρκινοπαθών. Ο ΣΥΡΙΖΑ φυσικά στηρίζει αυτή την πολιτική διότι έτσι προστατεύει τις συντεχνίες των ΔΕΚΟ και του Δημοσίου. Εμείς λέμε ότι αυτό είναι ανήθικο και πρέπει να σταματήσει. Δεν έχουμε κάτι εναντίον των δημοσίων υπαλλήλων όπως πολλοί προσπαθούν να μας προσάψουν. Απλά λέμε ότι τα λεφτά δεν φτάνουν και πρέπει να μπουν προτεραιότητες. Ο αληθινός πολιτικός ηγέτης είναι κάποιος που μπορεί να πάρει αυτές τις αποφάσεις για να στηριχθούν αυτοί που πραγματικά έχουν ανάγκη.
Τον δημόσιο τομέα, τις ΔΕΚΟ και το πανεπιστήμιο, όλα τα κόμματα – πλην του δικού μας συνασπισμού – τους θεωρούν ως την προνομιούχα ιερή αγελάδα που οφείλει να την ταΐζει πλουσιοπάροχα η ξεζουμισμένη από φόρους μη προνομιούχα κοινωνία. Θέλω λοιπόν να αποτολμήσω άλλη μια πρόβλεψη. Αυτό το σπάσιμο της κοινωνίας σε προνομιούχο δημόσιο και σε φορολογούμενο μη προνομιούχο αλλά παραγωγικό ιδιωτικό τομέα θα οδηγήσει – στο όχι μακρινό μέλλον – σε σύγκρουση πυρηνικών διαστάσεων. Το διακύβευμα δεν είναι οι σαχλαμάρες περί του μνημονίου αλλά η αποκατάσταση της ισορροπίας δικαιωμάτων και υποχρεώσεων μεταξύ των προνομιούχων του Δημοσίου και των μη προνομιούχων παραγωγικών τμημάτων της κοινωνίας.
Στην επόμενη Βουλή, η Δράση με τη Δημιουργία Ξανά και τη Φιλελεύθερη Συμμαχία δεν θα μπορέσουμε μόνοι μας να διαμορφώσουμε το νέο πρόγραμμα για την Ελλάδα. Θέλουμε όμως να μπορέσουμε να συμμετάσχουμε στη διαμόρφωση του. Δεσμευόμαστε ότι θα στηρίξουμε μια κυβέρνηση που θα αγωνιστεί για την παραμονή μας στην Ευρώπη και στην Ευρωζώνη και θα στηρίξει τις μεγάλες μεταρρυθμίσεις που χρειάζεται η Ελλάδα για την παραγωγική της ανασυγκρότηση. Τη μείωση του δημόσιου τομέα, τη βαθιά απλοποίηση της φορολογικής νομοθεσίας και την επίσης βαθιά ασφαλιστική μεταρρύθμιση.
Μπορεί ο συνασπισμός μας να είναι μικρό κόμμα, αλλά είμαστε κόμμα εξουσίας. Όχι διαμαρτυρίας. Είμαστε κόμμα ανεπιφύλακτα φιλοευρωπαϊκό και βαθιά μεταρρυθμιστικό. Είμαστε έτοιμοι να συμβάλλουμε στην διακυβέρνηση του τόπου και να αναλάβουμε τις ευθύνες που αναλογούν. Είμαστε συνεπώς παράγοντας πολιτικής σταθερότητας.
Εμείς οι τρεις είμαστε τα μόνα κόμματα που δεν ρίχνουμε την ευθύνη για τα σημερινά μας χάλια στους ξένους. Πιστεύουμε ότι εμείς, και μόνον εμείς, ευθυνόμαστε αν δεν μπορέσαμε να αξιοποιήσουμε τον ελληνικό πλούτο, το κλίμα, τον ήλιο, τους ανθρώπους μας, την απίστευτη πολιτιστική μας κληρονομιά. Εμείς και μόνον εμείς ευθυνόμαστε αν δεν αξιοποιήσαμε τη τεράστια ευρωπαϊκή υποστήριξη. Εμείς ευθυνόμαστε! Ναι! και γι αυτό είναι στο δικό μας χέρι να κερδίσουμε τη μάχη και να αλλάξουμε το κατεστημένο που μας έχει οδηγήσει σε αυτή την κατάσταση. Στο δικό μας χέρι και όχι στο χέρι της τρόϊκας ή άλλων ξένων.
Σήμερα και κάθε σήμερα είναι η κατάλληλη στιγμή να αντιμετωπίσουμε το μέλλον με τόλμη και ειλικρίνεια. Να βγάλουμε από το μυαλό μας τις γνωστές τεμπέλικες φράσεις «Δεν βαριέσαι» και «Δεν γίνονται αυτά τα πράγματα» και να βάλουμε στη θέση τους φράσεις γεμάτες ενέργεια όπως «Με νοιάζει» και «Προσπαθώντας θα πετύχουμε». Να βάλουμε το γενικό καλό πάνω από το ατομικό συμφέρον. Να δούμε αισιόδοξα στο μέλλον, για να έχουμε μέλλον. Να δούμε πως σε αυτή την κρίση θα θεμελιώσουμε σωστά το αύριο. Να δούμε πως θα κάνουμε τις έννοιες αυτές συνείδηση σε όλους και κυρίως στους νέους. Να γκρεμίσουμε ότι είναι σαθρό και να χτίσουμε σωστά. Σε όλους τους τομείς. Όλα μπορούμε να τα κάνουμε γιατί είμαστε Έλληνες. Τα πράγματα δεν γίνονται μαγικά, ούτε με δανεικά, είναι το μόνο σίγουρο. Απαιτείται σκληρή δουλειά και σχεδιασμός και πάνω από όλα συνεργασία και συλλογική προσπάθεια.
Και ένα τελευταίο σχόλιο: πολλοί μιλούν για την εθνική μας αξιοπρέπεια και πως μας την αφαίρεσε το μνημόνιο. Εγώ θεωρώ ότι θα ανακτήσουμε την εθνική μας αξιοπρέπεια, όταν εμείς θα είμαστε σε θέση να βοηθήσουμε με χρήματα και με τεχνογνωσία τους Ευρωπαίους εταίρους μας όταν μας έχουν ανάγκη. Αυτός πρέπει να είναι ο εθνικός μας στόχος. Να είμαστε αρκετά καλοί και ικανοί να βοηθήσουμε τους εταίρους μας όταν μας χρειάζονται. Δεν μπορεί να είναι στόχος μας πως θα πάρουμε όσα περισσότερα μπορούμε κάνοντας όσα λιγότερα μπορούμε.
Πιστεύω ακλόνητα στις τεράστιες συλλογικές δυνατότητες των Ελλήνων και του απανταχού Ελληνισμού. Μην αδικούμε μόνοι μας τον εαυτό μας.
Εμπιστευτείτε τον εαυτό σας. Πιστέψτε στην Ελλάδα. Ψηφίστε «δημιουργία, ξανά!»