Δημοκρατία – Ιανός;

Γιάννης Πανούσης  ( βουλευτής της ΔΗΜΑΡ)

Κανείς δεν περίμενε πως ο δρόμος θα μας έβγαζε
σ’ αυτόν τον απέραντο βούρκο.

Κ. Στεργιόπουλος, Χωρίς δελτίο καιρού.

1. Έχει δίκοπη σημασία το ότι ορισμένοι πολίτες κατηγορούν τους πολιτικούς επειδή δεν σκέφτονται ορθά και άλλοι επειδή δεν δρουν αποτελεσματικά.
Υπάρχει βέβαια και μια τρίτη κατηγορία που κατηγορούν τους πολίτες για ό,τι πουν και για ό,τι κάνουν (όταν δεν συμπίπτει απόλυτα με τις δικές τους αντιλήψεις).

2. Έχει δίκοπη σημασία το ότι αριστεροί χώροι που πρωτοστάτησαν στη δημιουργία, διακίνηση και υλοποίηση του συνθήματος «Μπάτσοι – Γουρούνια – Δολοφόνοι» οδύρονται σήμερα για την περικοπή των μισθών των σωμάτων Ασφαλείας.

3. Έχει δίκοπη σημασία το ότι πλειονότητα των διανοούμενων/διαμορφωτών της κοινής γνώμης και οι περιβόητες ΜΚΟ (ως κοινωνίες των πολιτών!!!) εξαφανίστηκαν μέσα στην κρίση.

4. Έχει δίκοπη σημασία το ότι ο κόσμος (και ο υπόκοσμος) του ποδοσφαίρου φέρεται ακριβώς με τον ίδιο τρόπο, χρησιμοποιεί τους ίδιους ανθρώπους και τα ίδια τεχνάσματα και αδιαφορεί για την ηθική/αξιακή κρίση που διέρχεται ο τόπος.

5. Έχει δίκοπη σημασία το ότι οι ισχυροί πανεπιστημιακοί (Νομικοί, Γιατροί, Μηχανικοί) δηλώνουν πάντοτε «κυβερνητικοί» (όποια και αν είναι η Κυβέρνηση) καταφέρνοντας έτσι να παραμένουν ανέγγιχτα τα προνόμιά τους παρά τις δηλώσεις των (τάχατες ρηξικέλευθων) Υπουργών Παιδείας.

6. Έχει δίκοπη σημασία το ότι όλος ο δημόσιος τομέας (συμπεριλαμβανομένων των «δημοσίων υπαλλήλων κληρικών») κόπτεται μόνο για τα δικά του συμφέροντα κι αδιαφορεί για τον εκτελούμενο αδελφό του ιδιωτικού τομέα.

7. Έχει δίκοπη σημασία το ότι οι πλούσιοι χτίζουν φρούρια για να μην τους πλησιάζουν οι φτωχοί, οι αποκλεισμένοι/απελπισμένοι παίρνουν χάπια ή ξενιτεύονται και οι Μαφίες αγοράζουν και άλλα καλάσνικωφ για να σκοτώσουν πλούσιους και φτωχούς.

8. Έχει δίκοπη σημασία το ότι πολλοί «προοδευτικοί» καταγγέλλουν τα ΜΜΕ για διαπλοκή και παιχνίδια εξουσίας αλλά είναι έτοιμοι να υιοθετήσουν οποιοδήποτε κακόβουλο σχόλιο των ΜΜΕ που συμβαδίζει με τα πιστεύω τους.

9. Έχει δίκοπη σημασία το ότι πολλά λαμόγια αφού κλέψουν την Εφορία, τον Δήμο, τους συνεταίρους τους, τους πελάτες τους, εγγράφονται σ’ ένα αντιπολιτευόμενο κόμμα κι έτσι αποδίδονται «λευκοί» στην κοινωνία.

10. Έχει δίκοπη σημασία το ότι πλειάδα οικονομολόγων εκδίδουν (με αξιοζήλευτη ταχύτητα) βιβλία για την κρίση, ενώ κανείς δεν είχε προβλέψει πριν το 2007 την επερχόμενη κρίση.

Όλα δίκοπα.
Όλοι δίγλωσσοι, διπρόσωποι.
Όμως η Δημοκρατία είναι μία.

Ποια οικονομικά μέτρα μπορούν να (δια)σώσουν μια κοινωνία που αυτο-διαλύεται, αυτο-διασύρεται, αυτο-κτονεί. Μία κοινωνία που δεν πιστεύει στη Δημοκρατία αλλά στο «δίκιο» του καθενός.

Δεν μπορείς να θέλεις να πας στον Παράδεισο αλλά να επιμένεις να χρησιμοποιείς παράδρομους Κόλασης.

 

Index_Page