ΔΝΤ: η Ελλάδα χρειάζεται ουσιαστική ελάφρυνση χρέους

Η Ελλάδα χρειάζεται ουσιαστική ελάφρυνση για να γίνει ο όγκος του χρέους της βιώσιμος και να μπει η ασθενής οικονομία της σε πορεία ανάκαμψης, ανέφερε το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο σε ετήσια αξιολόγηση την Παρασκευή.

 

Η αξιολόγηση, η οποία είναι ξεχωριστή από τις παρούσες συζητήσεις για την εφαρμογή του προγράμματος διάσωσης, είπε πως η ελάφρυνση του χρέους θα πρέπει να βασιστεί πάνω σε αξιόπιστους δημοσιονομικούς και αναπτυξιακούς στόχους, και επισήμανε πως οι υπάρχοντες πρωτογενείς στόχοι για μετά το 2018, οι οποίοι εξαιρούν το κόστος της εξυπηρέτησης του χρέους, είναι απίθανο να επιτευχθούν.

«Οι υπάρχοντες στόχοι των αρχών παραμένουν μη ρεαλιστικοί, δεδομένου ότι συνεχίζουν να υποθέτουν πως η Ελλάδα θα παρουσιάσει και θα διατηρήσει ένα πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ για πολλές δεκαετίες, παρά τα διψήφια ποσοστά ανεργίας» ανέφερε η αξιολόγηση του ΔΝΤ.

«Δεν πρέπει να υποθέσουμε πως η Ελλάδα μπορεί απλά να αναπτυχθεί και να βγει από το πρόβλημα του χρέους της. Επιπλέον ελάφρυνση χρέους θα είναι απαραίτητη για την αποκατάσταση της βιωσιμότητας.»

Το ΔΝΤ, το οποίο δεν έχει αποφασίσει ακόμη εάν θα συμμετάσχει στο τρίτο πρόγραμμα διεθνούς διάσωσης της Ελλάδας, έχει πιέσει για ηπιότερους στόχους προτού συμβάλει στη χρηματοδότηση των 86 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Η Αθήνα καλωσόρισε την άποψη του ΔΝΤ πως χρειάζεται σημαντική ελάφρυνση χρέους.

Η αριστερή κυβέρνηση της Ελλάδας και η κεντρική τράπεζα θέλουν επίσης χαμηλότερους στόχους πρωτογενούς πλεονάσματος μετά το 2018, υποστηρίζοντας πως κάτι τέτοιο θα δώσει περιθώριο στην Αθήνα να χαμηλώσει τους φόρους και να βοηθήσει την ταλαιπωρημένη οικονομία να επιστρέψει σε ανάπτυξη ύστερα από μια παρατεταμένη ύφεση.

Παλεύοντας κάτω από ένα βουνό χρέους που ξεπερνά το 170% της οικονομικής της παραγωγής, η Αθήνα έχει δεσμευτεί να πετύχει πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% μέχρι το 2018.

Το ΔΝΤ είπε επίσης πως οι ελληνικές τράπεζες θα πρέπει να μειώσουν τον σωρό των μη εξυπηρετούμενων δανείων γρήγορα, για να θέσουν τα θεμέλια για την ανάπτυξη πίστωσης στην οικονομία, και πως οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις θα πρέπει να επιταχυνθούν για να ενισχύσουν την παραγωγικότητα και την ανάπτυξη.

«Τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια έχουν φτάσει κοντά στο 50% του συνόλου των δανείων, το δεύτερο υψηλότερο επίπεδο στην ευρωζώνη. Η τοποθέτηση πολιτικών που υποστηρίζουν μια γρήγορη εκκαθάριση των τραπεζικών ισολογισμών είναι κρίσιμη για την επίτευξη μιας επιτυχούς οικονομικής ανάκαμψης» είπε το ΔΝΤ.

Η Ντέλια Βελκουλέσκου, η επικεφαλής της αποστολής του ΔΝΤ στην Ελλάδα, είπε πως η δημοσιονομική πλευρά του πολιτικού μείγματος χρειάζεται να επαναπροσδιοριστεί προς πολιτικές που προωθούν περισσότερο την ανάπτυξη, και όχι προς περισσότερη λιτότητα.

«Η πολιτική της συνεχούς αύξησης ήδη υψηλών φορολογικών συντελεστών δημιούργησε τον πολλαπλασιασμών των προγραμμάτων δόσεων και αναβολών. Η συχνότητά τους και η αδυναμία επιβολής τους υποδεικνύει πως θεωρούνται ουσιαστική άφεση φόρων» είπε η Βελκουλέσκου.

Αναφερόμενη στο ασθενές ασφαλιστικό σύστημα της χώρας, το οποίο έχει υπάρξει βάρος για τον προϋπολογισμό, είπε πως οι υπάρχουσες πολιτικές προστασίας των σημερινών συνταξιούχων βασιζόμενοι σε υψηλότερους φόρους και χαμηλότερες αναμενόμενες πληρωμές για τους σημερινούς εργαζόμενους εμποδίζουν την ανάπτυξη.

«Για να δημιουργηθεί χώρας για την απαραίτητη κοινωνική δαπάνη για να προστατευτούν ευάλωτες ομάδες… μια επιπλέον μείωση των σημερινών συντάξεων είναι απαραίτητη» είπε η Βελκουλέσκου.   

 

http://www.sofokleous10.gr/top-story/415114-%CE%B4%CE%BD%CF%84-%CE%B7-%CE%B5%CE%BB%CE%BB%CE%AC%CE%B4%CE%B1-%CF%87%CF%81%CE%B5%CE%B9%CE%AC%CE%B6%CE%B5%CF%84%CE%B1%CE%B9-%CE%BF%CF%85%CF%83%CE%B9%CE%B1%CF%83%CF%84%CE%B9%CE%BA%CE%AE-%CE%B5%CE%BB%CE%AC%CF%86%CF%81%CF%85%CE%BD%CF%83%CE%B7-%CF%87%CF%81%CE%AD%CE%BF%CF%85%CF%82

 

 

Μοσκοβισί: Συνολική συμφωνία για χρέος και ΔΝΤ μέχρι το τέλος του χρόνου

Την ελπίδα ότι μέχρι το τέλος του χρόνου θα υπάρχει συνολική συμφωνία για την Ελλάδα που θα περιλαμβάνει το χρέος και τη συμμετοχή του ΔΝΤ, εξέφρασε ο επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί, μιλώντας σε εκδήλωση του ευρωπαϊκού εντύπου Politico, στις Βρυξέλλες.

«Ελπίζω ότι θα έχουμε μια συνολική συμφωνία για την Ελλάδα μέχρι το τέλος του έτους, που θα περιλαμβάνει το χρέος και τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα», υπογράμμισε ο Γάλλος επίτροπος, ενώ αναφέρθηκε στην «πρόοδο» που έχει σημειωθεί στην εφαρμογή των προαπαιτούμενων.

Εξάλλου, ο Πιερ Μοσκοβισί τόνισε πως μετά από χρόνια εργασίας για την αποφυγή του Grexit, πλέον δεν υπάρχει κανένα τέτοιο ενδεχόμενο και πως στόχος τώρα είναι να χτιστεί μια ιστορία επιτυχίας (success story).

«Το Grexit θα μετάλλασσε την ευρωζώνη σε ένα καθεστώς σταθερής συναλλαγματικής, και η ιστορία δείχνει ότι αυτά δεν επιβιώνουν», υπογράμμισε ο Π.Μοσκοβισί.

Σε ό,τι αφορά την ευελιξία στην εφαρμογή του Συμφώνου Σταθερότητας, ο επίτροπος Οικονομικών ανέφερε πως πρέπει να «δείξουμε προσήλωση στη συνοχή του Πακέτου».

«Να το απλοποιήσουμε; Ναι. Να το καταστρέψουμε; Σίγουρα όχι», σημείωσε χαρακτηριστικά, ενώ προσέθεσε πως οι κυρώσεις υπάρχουν, αλλά η Επιτροπή προτίμησε να μην τις χρησιμοποιήσει αλλά να επιλέξει τον διάλογο και τη στήριξη των μεταρρυθμίσεων.

http://www.sofokleous10.gr/2012-07-24-09-28-23/415143-%CE%BC%CE%BF%CF%83%CE%BA%CE%BF%CE%B2%CE%B9%CF%83%CE%AF-%CF%83%CF%85%CE%BD%CE%BF%CE%BB%CE%B9%CE%BA%CE%AE-%CF%83%CF%85%CE%BC%CF%86%CF%89%CE%BD%CE%AF%CE%B1-%CE%B3%CE%B9%CE%B1-%CF%87%CF%81%CE%AD%CE%BF%CF%82-%CE%BA%CE%B1%CE%B9-%CE%B4%CE%BD%CF%84-%CE%BC%CE%AD%CF%87%CF%81%CE%B9-%CF%84%CE%BF-%CF%84%CE%AD%CE%BB%CE%BF%CF%82-%CF%84%CE%BF%CF%85-%CF%87%CF%81%CF%8C%CE%BD%CE%BF%CF%85