Δυνατότητα πώλησης και των προβληματικών δανείων

Τη δυνατότητα πώλησης και των προβληματικών δανείων που είχαν εξαιρεθεί έως την 15η Φεβρουαρίου, όπως στεγαστικά, καταναλωτικά και μικρομεσαίων επιχειρήσεων, με ενέχυρο την μοναδική κατοικία του δανειολήπτη θα προβλέπει, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, νέα νομοθετική διάταξη για την οποία πιέζουν οι θεσμοί. 

Τραπεζικές πηγές, μάλιστα, αναφέρουν ότι η διαπραγμάτευση για το καυτό ζήτημα της τακτοποίησης του θεσμικού πλαισίου για τις εν λόγω κατηγορίες επισφαλών δανείων βρίσκεται σε εξέλιξη με τα τεχνικά κλιμάκια με τις ευλογίες της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου να πιέζουν προς την κατεύθυνση του να δοθεί δυνατότητα πώλησης όλων των δανείων.

Πηγές που μετέχουν στις συζητήσεις τονίζουν μάλιστα πως «η παράταση έως την 15η Φεβρουαρίου δόθηκε αποκλειστικά και μόνο με στόχο να μετρηθούν πόσοι δανειολήπτες θα προστατευθούν από τον νόμο Κατσέλη».

Είναι έτοιμη

“Η σχετική νομοθετική αλλαγή γράφεται ήδη από τις υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομίας σε συνεργασία με τα τεχνικά κλιμάκια των δανειστών”, αναφέρει παράγοντας του χρηματοοικονομικού κλάδου δίνοντας το στίγμα των προχωρημένων συζητήσεων μεταξύ της Αθήνας και των εκπροσώπων των δανειστών. Μάλιστα, επισημάνει ότι από την προηγούμενη φάση της διαπραγμάτευσης στο Χίλτον δεν διεφάνη ότι τα επισφαλή δάνεια με ενέχυρο την μοναδική κατοικία θα εξαιρεθούν δια παντός από την δυνατότητα πώλησης τους σε ξένες εταιρείες και funds. «Ωστόσο, στο μεταξύ έπρεπε να συνυπολογισθούν πόσα από αυτά θα εντάσσονταν υπό την προστασία των διατάξεων του νέου αυστηρότερου νόμου Κατσέλη. Εξ ου και η παράταση».

Η κυβέρνηση αναμένεται να αξιοποιήσει στο μέγιστο το επιχείρημα ότι οι τράπεζες δεν θα προχωρήσουν σε μαζικές πωλήσεις κόκκινων δανείων παρά μόνο των δανείων προς μεγάλες υπερχρεωμένες επιχειρήσεις. Επιχείρημα, το οποίο υπό τις δεδομένες συνθήκες της οικονομίας δεν στερείται βάσης καθώς οι διοικήσεις των τραπεζών αναφέρουν πως δεν θα δούμε πωλήσεις δανείων που έχουν ενέχυρο την μοναδική κατοικία του δανειολήπτη. Εκτός κι αν η μοναδική κατοικία είναι “μία πολυτελής βίλα στη Μύκονο”…

Μέτρο εκφοβισμού

Τραπεζικές πηγές αναφέρουν ότι η επιμονή των δανειστών στην απελευθέρωση πώλησης και διαχείρισης όλων των δανείων αφορά κυρίως στην εδραίωση κουλτούρας πληρωμών. Η δυνατότητα πώληση των επισφαλών δανείων αλλά και το ενδεχόμενο πλειστηριασμού πρόκειται, σύμφωνα με τι ίδιες πηγές, να λειτουργήσουν θετικά στον στόχο οι στρατηγικά κακοπληρωτές, που διαθέτουν κινητή και ακίνητη περιουσία αλλά δεν πληρώνουν τα δάνεια τους, να προσέλθουν στα τραπεζικά γκισέ και να ρυθμίσουν τις οφειλές τους.

“Δεν κινδυνεύουν όσοι πραγματικά ζορίζονται. Γι’ αυτούς οι τράπεζες θα προτείνουν μια σειρά από λύσεις ακόμη και κούρεμα της οφειλής, κυρίως στην περίπτωση των χρεών από πιστωτική κάρτα”, τονίζουν.

Στο πλαίσιο της επιτάχυνσης του ξεκαθαρίσματος των κόκκινων δανείων οι τράπεζες θα αποστείλουν στα μέσα Φεβρουαρίου το δεύτερο κύμα ειδοποιητηρίων προς τους δανειολήπτες προκειμένου να ξεκινήσει η αντιμετώπιση των επισφαλών δανείων των ιδιωτών.

Τα κριτήρια ρύθμισης αναμένεται να είναι ιδιαίτερα αυστηρά προκειμένου να μην ρυθμιστούν εκ νέου 25.000 δάνεια των στρατηγικά κακοπληρωτών.

(Πηγή: euro2day.gr)