Οι επενδύσεις είναι εδώ, η Ελλάδα εισέρχεται σε μια νέα αναπτυξιακή πορεία και η απόδειξη είναι τα εγκαίνια κατασκευής του ελληνικού τμήματος του Διαδριατικού Αγωγού Φυσικού Αερίου που θα γίνουν το μεσημέρι στη Θεσσαλονίκη, παρουσία του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα.
Αυτό είναι το μήνυμα που στέλνει η κυβέρνηση με την ευκαιρία της τελετής των εγκαινίων και σε δηλώσεις του ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Πάνος Σκουρλέτης συνέδεσε το γεγονός με την ολοκλήρωση της αξιολόγησης, κάνοντας για λόγο για “ευτυχή συγκυρία”. Το ίδιο το έργο θα δώσει περίπου 8.000 θέσεις εργασίας και εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ σε ελληνικές εταιρίες, που θα πάρουν μέρος στην κατασκευή του, και σε συνδυασμό με άλλα δύο έργα, τον ελληνοβουλγαρικό αγωγό Φυσικού Αερίου (IGB) και τον πλωτό τερματικό σταθμό υγροποιημένου Φυσικού Αερίου στην Αλεξανδρούπολη, η κατασκευή των οποίων βρίσκεται στο στάδιο των συζητήσεων και της αξιολόγησης, μπορούν να αναδείξουν την Ελλάδα σε ενεργειακό “παίκτη” στα Βαλκάνια και τη Νοτιοανατολική Ευρώπη.
Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας θα φτάσει στις 10.30 το πρωί στη Θεσσαλονίκη και θα κατευθυνθεί στο ξενοδοχείο “MET”, όπου στις 12.45 θα έχει διμερή συνάντηση με τον πρωθυπουργό της Γεωργίας Γκιόργκι Κβιρικασβίλι.
Ανοιχτό είναι το ενδεχόμενο στη συνέχεια ο κ. Τσίπρας να συναντηθεί με τον ειδικό απεσταλμένο των ΗΠΑ για τις ενεργειακές σχέσεις Αμος Χόκστιν και τον αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αρμόδιο για θέματα ενέργειας, Μάρος Σέφτσοβιτς , με τους οποίους έχει προγραμματισμένες συναντήσεις ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Πάνος Σκουρλέτης.
Στις 3μ.μ θα αρχίσει στο ξενοδοχείο “MET” η κεντρική εκδήλωση, στην οποία θα μιλήσουν ο Έλληνας πρωθυπουργός και οι επίσημοι προσκεκλημένοι από το εξωτερικό. Θα ακολουθήσει η τελετή υπογραφής στον χώρο του Λιμανιού και η εκδήλωση θα ολοκληρωθεί στις 5 το απόγευμα.
Τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα θα συνοδεύουν οι υπουργοί Περιβάλλοντος και Ενέργειας Πάνος Σκουρλέτης, Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού Γιώργος Σταθάκης, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων Χρήστος Σπίρτζης και οι υφυπουργοί Εξωτερικών Γιάννης Αμανατίδης, Δημήτρης Μάρδας και Μακεδονίας-Θράκης Μαρία Κόλλια-Τσαρουχά.
Το Αζερμπαϊτζάν θα εκπροσωπήσουν ο αναπληρωτής πρωθυπουργός Γιακούμπ Εγιούμποβ και ο υπουργός Ενέργειας Νατίγκ Αλίγιεβ . Την Αλβανία ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Νίκο Πελέσι και ο υπουργός Ενέργειας Ντάμιαν Γκικνούρι. Τη Βουλγαρία ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Τόμισλαβ Τόντσεβ και η υπουργός Ενέργειας Τεμενούζκα Πέτκοβα. Τη Γεωργία ο πρωθυπουργός Γκιόργκι Κβιρικασβίλι , o υπουργός Εξωτερικών Μίκελ Γιανελίτζε και ο υπουργός Ενέργειας Κάκα Καλάτζε . Την Ιταλία ο υπουργός Επικρατείας Κλαούντιο ντε Βιντσέντι και ο υπουργός Οικονομικής Ανάπτυξης Κάρλο Καλέντα . Την Τουρκία ο υπουργός Ενέργειας Μπεράτ Αλμπαϊράκ . Την Ελβετία ο υφυπουργός Ενέργειας Βάλτερ Στέινμαν, τις ΗΠΑ ο ειδικός απεσταλμένος Άμος Χόκστιν. Την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ο αντιπρόεδρος αρμόδιος για θέματα ενέργειας Μάρος Σέφτσοβιτς .
Στα εγκαίνια του αγωγού TAP στη Θεσσαλονίκη θα παραστεί την Τρίτη ο Πρωθυπουργός.
O Αλέξης Τσίπρας θα έχει διμερή συνάντηση με τον Πρωθυπουργό της Γεωργίας, κ. Γκιόργκι Κβιρικασβίλι ενώ στις 15:00 θα απευθύνει ομιλία στην κεντρική εκδήλωση εγκαινίων. Θα ακολουθήσει τελετή υπογραφής στον Λιμένα Θεσσαλονίκης θα εγκαινιάσει τον αγωγό Trans-Adriatic Pipeline (TAP).
Στη Θεσσαλονίκη θα βρεθεί και ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Μάρος Σέφτσοβιτς για τα εγκαίνια του TAP. [Άγνωστο Αντικείμενο] Ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής θα συμμετάσχει στην εκδήλωση του Ελληνικού Ενεργειακού Φόρουμ και στη συνέχεια στην τελετή εγκαινίων για την έναρξη των εργασιών κατασκευής του αγωγού TAP (Νότιος Διάδρομος Φυσικού Αερίου) στο ελληνικό έδαφος, παρουσία του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, και αντιπροσωπειών από τις χώρες που εμπλέκονται στο έργο -Αλβανία και Ιταλία-, των λοιπών κρατών του Νοτίου Διαδρόμου και της Βουλγαρίας.
Με αφορμή την επίσκεψη του αντιπροέδρου της Κομισιόν ο επικεφαλής της αντιπροσωπείας της ΕΕ στην Ελλάδα, κ. Πάνος Καρβούνης, δήλωσε:
«Στη διασταύρωση τριών ηπείρων, η Ελλάδα κατέχει θέση-κλειδί στην ολοκλήρωση της Ενεργειακής Ένωσης, μιας από τις βασικές προτεραιότητες της Επιτροπής Γιούνκερ, προς όφελος τόσο της χώρα μας όσο και όλης της Ευρώπης. O Αντιπρόεδρος Σέφτσοβιτς βρίσκεται για δεύτερη φορά στην Ελλάδα μέσα σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα, αναδεικνύοντας έτσι την σημασία του τομέα της ενέργειας για την Ελλάδα και την σημαντική συμβολή που μπορεί να έχει στην ανάκαμψη της χώρας. Η κατασκευή του αγωγού ΤΑΠ είναι ένα καίριο βήμα προς αυτή την κατεύθυνση ώστε να αυξηθεί η ανταγωνιστικότητα και η δημιουργία θέσεων απασχόλησης και να ενισχυθεί η ανάπτυξη. Ευχή όλων είναι ότι τη σημερινή συμφωνία θα ακολουθήσουν και άλλες πρωτοβουλίες και ευκαιρίες επενδύσεων».