Θα ακολουθήσει η Ιταλία το παράδειγμα του Ηνωμένου Βασιλείου και θα εγκαταλείψει την Ευρωπαϊκή Ένωση; Όσο υπερβολικό κι αν ακούγεται, οι κεφαλαιακές ροές δείχνουν πως κάποιοι δεν περιμένουν να μάθουν.
Για να διατηρήσουν τους λογαριασμούς της ευρωζώνης σε ισορροπία, οι κεντρικές τράπεζες της Ευρώπης παρακολουθούν τις ροές χρήματος ανάμεσα στα μέλη της νομισματικής ένωσης. Εάν, για παράδειγμα, ένας καταθέτης μετακινήσει 100 ευρώ από την Ιταλία στη Γερμανία, η Τράπεζα της Ιταλίας καταγράφει μια υποχρέωση προς το ευρωσύστημα και η Bundesbank καταγράφει μια πίστωση. Εάν μια κεντρική τράπεζα αρχίσει να συγκεντρώνει γρήγορα υποχρεώσεις, αυτό τείνει να είναι σημάδι φυγής κεφαλαίων.
Το τελευταίο διάστημα, η κεντρική τράπεζα συγκεντρώνει πολλές υποχρεώσεις προς το ευρωσύστημα. Μέχρι τα τέλη του Σεπτεμβρίου, βρίσκονταν περίπου στα 354 δισεκατομμύρια ευρώ, 118 δισεκατομμύρια περισσότερα απ’ ότι πέρυσι – και 78 δισεκατομμύρια περισσότερα από τα τέλη του Μαΐου, προτού το Ηνωμένο Βασίλειο ψηφίσει την έξοδο από την ΕΕ. Η εκροή δεν είναι τόσο μεγάλη όσο ήταν κατά τη διάρκεια της κρίσης δημόσιου χρέους το 2012, όμως παραμένει σημαντική. Ο κύριος ευεργετούμενος δείχνει να είναι η Γερμανία, η οποία έχει δει τις πιστώσεις της από το ευρωσύστημα να αυξάνονται κατά 160 δισεκατομμύρια ευρώ κατά τον τελευταίο χρόνο. Ακολουθεί σχεδιάγραμμα που δείχνει τις συνολικές ροές μεταξύ Ιταλίας και Γερμανίας και την υπόλοιποι ευρωζώνη μέσα σε έξι μήνες:
Γιατί επιταχύνουν οι εκροές από την Ιταλία; Μία εξήγηση είναι πως ο κόσμος ανησυχεί για την κατάσταση των τραπεζών της χώρας, οι οποίες επιδέχονται τις συνέπειες του επισφαλούς δανεισμού, της κακής διοίκησης και ενός νέου συστήματος επιτήρησης στην ευρωζώνη που κάνει δύσκολες τις διασώσεις. Η άλλη εξήγηση είναι πολιτική: ο ιταλός πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι έχει συνδέσει την πολιτική του μοίρα με το δημοψήφισμα του Δεκεμβρίου για μια κυβερνητική μεταρρύθμιση, το οποίο, αν βγει εναντίον του, μπορεί να ενισχύσει τους αντιπάλους του που θέλουν να προκαλέσουν δημοψήφισμα για το αν η Ιταλία θα πρέπει να παραμείνει στην ΕΕ ή όχι. Σε αυτό το περιβάλλον, δεν αποτελεί έκπληξη που κάποιοι καταθέτες προτιμούν να μην έχουν ιταλικά ευρώ, δεδομένης της πιθανότητας να μετατραπούν εν τέλει σε λιρέτες.
Σε κάθε περίπτωση, η φυγή των κεφαλαίων δεν αποτελεί θετικό δείγμα για το ευρωπαϊκό σχέδιο – κάτι που οι ηγέτες της ΕΕ θα πρέπει να έχουν στο μυαλό τους καθώς θα διαπραγματεύονται τους όρους της βρετανικής εξόδου.
http://sofokleous10.gr/top-story/419977-%CE%B8%CE%B1-%CE%B2%CE%B3%CE%B5%CE%B9-%CE%B7-%CE%B9%CF%84%CE%B1%CE%BB%CE%AF%CE%B1-%CE%B1%CF%80%CF%8C-%CF%84%CE%B7%CE%BD-%CE%B5%CE%B5-%CE%B1%CE%BA%CE%BF%CE%BB%CE%BF%CF%85%CE%B8%CE%AE%CF%83%CF%84%CE%B5-%CF%84%CE%BF-%CF%87%CF%81%CE%AE%CE%BC%CE%B1