Εξάγοντας Ποιοτικά Αγροτικά Προϊόντα

 

ΠΣΕ: «Τα Μεσσηνιακά προϊόντα στην ατζέντα μεγάλων ξένων αγοραστών»

-Μετά από 240 επιχειρηματικές συναντήσεις στο Costa Navarino

-Εκκίνηση εξαγωγών το 2013 από το +3%

 

 

Μεγάλη επιτυχία σημείωσε η Διημερίδα, με θέμα «Εξάγοντας Ποιοτικά Αγροτικά Προϊόντα», που διοργάνωσαν τα Ιδρύματα «Καπετάν Βασίλης» και «Γ. & Β. Καρέλια», με την οργανωτική υποστήριξη του ΠΣΕ, στις 11 και 12 Μαρτίου, στο Costa Navarino της Πύλου. Ειδικότερα, σημαντικοί ξένοι αγοραστές και εκπρόσωποί τους από την Γερμανία, τη Βρετανία, τη Σουηδία, την Κίνα και την Ρωσία, συναντήθηκαν με 35 παραγωγούς, τυποποιητές, εμπόρους και εξαγωγείς αγροτικών προϊόντων από την ευρύτερη περιοχή της Μεσσηνίας.

 

Στο επίκεντρο των συναντήσεων βρέθηκαν τα προϊόντα ελιάς και ελαιολάδου, καθώς επίσης τα οπωροκηπευτικά, προϊόντα ζαχαροπλαστικής, το μέλι και το κρασί. Συνολικά διεξήχθησαν 240 b2b συναντήσεις, με 6 μεγάλες εισαγωγικές εταιρείες, μεταξύ των οποίων και το μεγαλύτερο on line κατάστημα διαδικτυακών πωλήσεων ειδών ντελικατέσεν της Γερμανίας και ήδη υπήρξαν οι πρώτες παραγγελίες και εμπορικές συμφωνίες.

 

Είχε προηγηθεί ενημερωτική διημερίδα κατά την οποία παρουσιάστηκαν στατιστικές μελέτες του Πανελληνίου Συνδέσμου Εξαγωγέων, από τον καθηγητή του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, κ. Ιωάννη Χαλικιά, για τις τάσεις, τα μερίδια αγοράς και τον ανταγωνισμό που συναντούν τα ελληνικά αγροτικά προϊόντα διεθνώς, καθώς και τη δυναμική που παρουσιάζουν τα προϊόντα με προστιθέμενη αξία στις ξένες αγορές.

 

Όπως αναφέρθηκε, η Πελοπόννησος κατατάσσεται μόλις 5η μεταξύ των Ελληνικών Περιφερειών σε αξία εξαγωγών περιφέρεια και 4η στους δείκτες εξωστρέφειας. Συγκεκριμένα οι εξαγωγές της Πελοποννήσου ανέρχονται σχεδόν στο 5% του συνόλου των εξαγωγών της χώρας και αντιστοιχούν στο 11% του ΑΕΠ της περιοχής.

 

Η Αργολίδα συνεισφέρει το 53% των εξαγωγών της περιφέρειας με κύρια εξαγόμενα προϊόντα τα «ορυκτά προϊόντα», «προϊόντα φυτικού βασιλείου» και «βιομηχανικά προϊόντα διατροφής». Ακολουθεί ο νομός Κορινθίας, με 25% και κύρια εξαγόμενα προϊόντα «όργανα & συσκευές», «προϊόντα φυτικού βασιλείου» και «μέταλλα & τεχνουργήματα», και ο νομός Μεσσηνίας με 19% και εξαγωγές που αφορούν κυρίως «βιομηχανικά προϊόντα διατροφής» και «λίπη & λάδια ζωικά ή φυτικά». Οι εξαγωγές της Λακωνίας περιορίζονται στο 3% περίπου και αφορούν αγροτικά προϊόντα («λίπη & λάδια ζωικά ή φυτικά», «βιομηχανικά προϊόντα διατροφής» και «προϊόντα φυτικού βασιλείου»).

 

Οι εκτιμήσεις για το 2013 δείχνουν ότι οι αριθμοί αυτοί θα βελτιωθούν, χάρη κυρίως στις προσδοκίες για τις εξαγωγές ελαιολάδου, που ήδη από τον περασμένο Δεκέμβριο δείχνουν τάσεις ως και διπλασιασμού σε σχέση με τη διετία 2011-2012.

 

Στην κατάμεστη αίθουσα Orion του Costa Navarino, οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν για το γενικό πλαίσιο άσκησης εξαγωγικής δραστηριότητας, το εξαγωγικό marketing, τους τρόπους χρηματοδότησης εξαγωγικών επιχειρήσεων, την ποιότητα των τροφίμων, από ειδικούς και καταξιωμένους επιστήμονες και επιχειρηματίες. Μεγάλο ενδιαφέρον υπήρξε επίσης κατά την παρουσίαση επιτυχών παραδειγμάτων διεθνοποιημένων επιχειρήσεων, όπως η GAEA, η εταιρεία Παπαδημητρίου και Odysea.

 

Στον χαιρετισμό της προς τις εργασίες της Διημερίδας, η Πρόεδρος του ΠΣΕ, κυρία Χριστίνα Σακελλαρίδη, αφού αναφέρθηκε στη συμβολή και στη συνεισφορά των οικογενειών Κωνσταντακόπουλου και Καρέλια στην εξωστρέφεια της ελληνικής οικονομίας συνολικά, υπενθύμισε στους συμμετέχοντες τη συμβουλή του αείμνηστου Καπετάν Βασίλη Κωνσταντακόπουλου, σημειώνοντας ότι: «για τις εξαγωγές ισχύει η συμβουλή του Καπετάν Βασίλη: «στη ζωή δεν υπάρχουν εύκολα και δύσκολα, υπάρχουν μονό γνωστά και άγνωστα». Αλλά ακόμη και να προκύψει δυσκολία, «άπαξ και το αποφασίσετε, να είσαστε από τσιμέντο».

 

 

Νέες επιχειρηματικές συναντήσεις τον Απρίλιο στην Αθήνα

 

Μετά την επιτυχία των επιχειρηματικών συναντήσεων στο Costa Navarino, ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Εξαγωγέων, σε συνεργασία με το Warwick Legal Network, θα δώσει την ευκαιρία σε Έλληνες Εξαγωγείς για εκ νέου διασύνδεση με ξένους αγοραστές, και εκπροσώπους επενδυτών, σε ειδική εκδήλωση υπό τον τίτλο «Ασφαλές Λιμάνι για τη διεθνή επιχειρηματικότητα» στις 26 Απριλίου στο ξενοδοχείο Grande Bretagne.

 

Η εκδήλωση εντάσσεται στο Ετήσιο Συνέδριο του WLN που φιλοξενείται για πρώτη φορά στην Ελλάδα και θα λάβει χώρα στις 25 ως τις 27 Απριλίου 2013, φιλοξενώντας 60 διακεκριμένους νομικούς και εκπροσώπους νομικών εταιρειών και δικηγόρων που ανήκουν στο WLN, από 25 ευρωπαϊκές χώρες.

 

Αιτήσεις συμμετοχής θα γίνονται δεκτές ως τις 29 Μαρτίου 2013, από τον Πανελλήνιο Σύνδεσμο Εξαγωγέων (Κρατίνου 11, Αθήνα, τηλ.: 210 5228925, φαξ: 210 5242568, email: pse@otenet.gr, Υπεύθυνος: κ. Νίκος Αρχοντής.