Εξώσεις από φθινόπωρο 14

Από το ερχόμενο Φθινόπωρο αναμένεται να απλωθεί πάνω από τη χώρα μας ο βραχνάς των εξώσεων και των εικόνων που είδαμε από το μεγάλο στεγαστικό κραχ στις ΗΠΑ και στην Ισπανία όπου εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες «πετάχτηκαν» στο δρόμο μέσα σε μια νύκτα μαζί με τις οικογένειές τους και τα παιδιά τους….

 

Δανειστές και τράπεζες σε αγαστή συνεργασία με την κυβέρνηση πιέζουν ώστε να ξεκινήσουν οι πλειστηριασμοί ακόμα και μέσα στο 2014 παρά το γεγονός ότι η κυβέρνηση έχει, τάχα, δεσμευτεί προς τον ελληνικό λαό ότι δεν πρόκειται να γίνει κάτι φέτος.

 

Το θέμα έχει μετατραπεί σε εφιάλτη για χιλιάδες οικογένειες , ενώ παράλληλα έχει μετατραπεί σε πονοκέφαλο, υπό τον φόβο κοινωνικής έκρηξης, για την κυβέρνηση καθώς όπως όλα δείχνουν δεκάδες χιλιάδες οικογένειες αδυνατούν να καλύψουν τις οφειλές τους στις τράπεζες σε συνθήκες κρίσης.

 

Σε αυτό το σημείο αξίζει να υπενθυμίσουμε ότι οι πλειστηριασμοί αποτελούν μνημονιακή δέσμευση της κυβέρνησης που προβλέπεται στο προσφάτως ψηφισθέν επικαιροποιημένο μνημόνιο το οποίο μεταξύ άλλων προβλέπει ότι η ελάχιστη τιμή για τον πλειστηριασμό θα είναι στο 1/3 της αντικειμενικής αξίας του ακινήτου ανεξάρτητα από το ποσό που χρωστάει ο πολίτης. Τα προγράμματα των πλειστηριασμών,μάλιστα, θα δημοσιοποιούνται με καταχωρήσεις στα ΜΜΕ και σε ειδική σελίδα που θα δημιουργήσει η γενική γραμματεία εσόδων, ενώ όταν ο πλειστηριασμός κρίνεται άγονος οι τιμές θα πέφτουν ακόμα πιο κάτω από το 1/3 της αντικειμενικής αξίας. 

 

 

 

Το σχέδιο που επεξεργάζεται η κυβέρνηση, ως συνήθως, δεν έχει να κάνει με κάποια, έστω, μορφής αντίστασης απέναντι στην τρόικα και τις τράπεζες.

 

Τα υπουργεία Ανάπτυξης και Εργασίας φέρονται να εξετάζουν μήπως με κάποιο τρόπο αξιοποιήσουν χρήματα από το ΕΣΠΑ και το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο προκειμένου σε πρώτη φάση να παρέχουν συμβουλευτικές υπηρεσίες στους πολίτες(!!!) που πρόκειται να χάσουν τα σπίτια τους και σε δεύτερη φάση να δώσουν κάποιο συμβολικό επίδομα ενοικίου για όσους …μείνουν στον δρόμο.

 

Επί της ουσίας δηλαδή το σχέδιο της κυβέρνησης δεν προβλέπει τίποτα παραπάνω από ένα ευτελές επίδομα ενοικίου για όσους «ξεσπιτωθούν»!!!

 

Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες από τον ημερήσιο τύπο, οι σκέψεις της κυβέρνησης είναι το ποσό αυτό να κινείται περίπου από 150 μέχρι 300 ευρώ και να δίδεται για περίπου 12 μήνες σε όσες οικογένειες βρεθούν στο δρόμο.

 

Είναι προφανές ότι όλες αυτές οι συζητήσεις γίνονται στο παρασκήνιο και δεν δημοσιοποιούνται διότι η κυβέρνηση φοβάται πως το όλο ζήτημα θα προκαλέσει θύελλα αντιδράσεων στην ελληνική κοινωνία που σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται να δεχθεί τέτοιου είδους «αστείες» λύσεις που εξευτελίζουν ακόμα και την ανθρώπινη αξιοπρέπεια.

 

Το θέμα το αποκάλυψε, χωρίς να το αντιληφθούν αρκετοί, ο ίδιος ο πρωθυπουργός στις 14 Απριλίου όταν σε μια αποστροφή της ομιλίας του είχε μιλήσει για «κοινωνικές κατοικίες».

 

Τότε αρκετοί ερμήνευσαν την φράση του πρωθυπουργού ως εξής: «Θα ανασκευαστούν συγκεκριμένα κτίρια του δημοσίου προκειμένου να φιλοξενηθούν οι άστεγοι».

 

Μόνο που στο πίσω μέρος του μυαλού του πρωθυπουργού βρίσκονται οι άστεγοι που θα προκύψουν το προσεχές διάστημα από το «τσουνάμι» των πλειστηριασμών που πρόκειται να ξεκινήσει μετά το Φθινόπωρο.

 

Είναι , πλέον , φανερό ότι μαζί με τη γενική διαγραφή του κρατικού χρέους, χωρίς μια ριζοσπαστική ρύθμιση έως πλήρη διαγραφή των ιδιωτικών χρεών δεν μπορεί να υπάρξει διέξοδος από τον κρισιακό εφιάλτη για τη μεγάλη κοινωνική πλειοψηφία και ειδικότερα για τις χιλιάδες οικογένειες που κινδυνεύουν να μείνουν στο δρόμο!

 

 

http://www.iskra.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=16845:sto-dromo-xiliades-oikogeneies&catid=104:2010-07-14-16-10-32&Itemid=314