Εκστρατεία κατασχέσεων κατά των οφειλετών

Ζητά η Κομισιόν:

Με πρόταση για ρύθμιση όλων των ληξιπρόθεσμων οφειλών σε εφορίες και ασφαλιστικά ταμεία σε 100 δόσεις αναμένεται να προσέλθει η κυβέρνηση στην… παριζιάνικη διαπραγμάτευση με την τρόικα, καθώς τα χρέη ξεπερνούν τα 80 δισ. ευρώ και δεν αποτελούν πλέον μόνο οικονομικό, ή κοινωνικό πρόβλημα, αλλά και μείζον πολιτικό θέμα, ικανό να «τσακίσει» τα κόμματα της συγκυβέρνησης στην επόμενη εκλογική αναμέτρηση.

 

Οι φόβοι για μια… εξέγερση των υποζυγίων εντείνονται, καθώς φέτος οι ληξιπρόθεσμες οφειλές στις εφορίες αυξάνονται με ρυθμό 1 δισ. ευρώ το μήνα, ενώ από τον Ιούλιο, που θα αρχίσουν να «τρέχουν» υποχρεώσεις των φορολογουμένων συνολικού ύψους άνω των 6 δισ. ευρώ (φόρος εισοδήματος, φόρος ακινήτων κ.α.) εκφράζονται φόβοι για νέα, εκρηκτική αύξηση των ληξιπρόθεσμων οφειλών.
Την ίδια ώρα, στα ασφαλιστικά ταμεία, όπου τα ληξιπρόθεσμα ξεπερνούν τα 15 δισ. ευρώ, έχει από καιρό σημάνει συναγερμός, καθώς διαπιστώνεται ότι η ισχύουσα από το περασμένο καλοκαίρι ρύθμιση για τα χρέη δεν είχε τα επιδιωκόμενα αποτελέσματα. Οι υφιστάμενες ρυθμίσεις είναι αναποτελεσματικές, τόνισε ο διοικητής του ΙΚΑ, Ρ. Σπυρόπουλος (στο “Mega”), επισημαίνοντας ότι υπάρχουν περίπου 300 επιχειρήσεις που οφείλουν στο ΙΚΑ περίπου 8,5 δις.
«Είχαμε προειδοποιήσει την τρόικα ότι δεν είναι βιώσιμες οι ρυθμίσεις των ληξιπρόθεσμων οφειλών», τόνισε ο κ. Σπυρόπουλος. «Σήμερα, δεν αρκούν οι 60 δόσεις. Πρέπει να βρούμε μια ρύθμιση που να διευκολύνει τις επιχειρήσεις», υπογράμμισε, «φωτογραφίζοντας» τη ρύθμιση των 100 δόσεων, που ήδη έχει προταθεί επίσημα από το ΠΑΣΟΚ και θα υιοθετηθεί, στη διαπραγμάτευση με την τρόικα, από την κυβέρνηση.
Σύμφωνα με πληροφορίες, εκτός από την αύξηση του αριθμού των δόσεων στις 100, η κυβέρνηση θα προτείνει στην τρόικα να «χαλαρώσουν» και οι προϋποθέσεις ένταξης σε ρύθμιση, καθώς οι ήδη ισχύουσες φάνηκε ότι ήταν υπερβολικές και ανελαστικές, με αποτέλεσμα να μπλοκάρουν την ένταξη οφειλετών σε προγράμματα ρύθμισης.
Ωστόσο, η τρόικα, παρότι διαπιστώνει την παταγώδη αποτυχία των ρυθμίσεων του 2013, επιμένει στη θέση της ότι δεν θα πρέπει να υπάρξουν αλλαγές προς το ευνοϊκότερο για τους οφειλέτες, κάτι που τονίζεται και στην τελευταία έκθεση της Κομισιόν για την αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας. Η Κομισιόν καθιστά σαφές ότι παραμένει σε ισχύ το «βέτο» της τρόικας για μια αλλαγή του νόμου επί το ευνοϊκότερο για τους οφειλέτες και ζητά από την κυβέρνηση να εξαπολύσει εκστρατεία κατασχέσεων κατά των οφειλετών.
Τα στοιχεία που παρατίθενται στην έκθεση, επιβεβαιώνουν όσους είχαν εξαρχής επισημάνει ότι οι όροι για τη ρύθμιση παλαιών (μέχρι τέλους 2012) οφειλών σε εφορίες και ταμεία ήταν υπερβολικά αυστηροί και δεν θα επέτρεπαν στην πλειονότητα των οφειλετών να αξιοποιήσουν τη ρύθμιση για να αρχίσουν να αποπληρώνουν τα χρέη τους. Σύμφωνα με στοιχεία Ιανουαρίου 2014, τα οποία παραθέτει η Κομισιόν:
Χρέη ύψους μόλις 1,2 δισ. ευρώ προς τις εφορίες είχαν τεθεί σε καθεστώς ρύθμισης, ενώ το αντίστοιχο ποσό για τις οφειλές προς τα ασφαλιστικά ταμεία ήταν μόνο 500 εκατ. ευρώ.
Το αποτέλεσμα είναι πολύ χαμηλότερο από τους στόχους που είχαν τεθεί αρχικά, για ρύθμιση οφειλών ύψους 5 δισ. ευρώ προς τις εφορίες και 4 δισ. ευρώ προς τα ταμεία.
Το συνολικό ύψος των πληρωμών που είχαν γίνει, με βάση το πρόγραμμα «Νέα Αρχή» ήταν μόλις 130 εκατ. ευρώ στις εφορίες και 77 εκατ. ευρώ στα ασφαλιστικά ταμεία. «Η συμμετοχή (σ.σ.: των οφειλετών) ήταν πολύ μικρότερη από τις αρχικές προσδοκίες», παραδέχεται η Κομισιόν.
Στο σημείο αυτό, η Κομισιόν αποκαλύπτει το διάλογο που έγινε για το θέμα με την κυβέρνηση. Οι αρχές, αναφέρει, υποστήριξαν ότι τα νέα σχήματα εξόφλησης οφειλών (η «Νέα Αρχή», για τα παλαιά χρέη, και η τακτική ρύθμιση σε 12μηνη βάση για τα νέα) δεν είναι αρκετά ελκυστικά, σε ό,τι αφορά τους χρόνους εξόφλησης και τη μείωση των παλαιών προσαυξήσεων. Η κυβέρνηση πρότεινε στην τρόικα αρκετές εναλλακτικές λύσεις, που θα καθιστούσαν τις ρυθμίσεις πιο ελκυστικές, είτε με επιμήκυνση της διάρκειας εξυπηρέτησης των οφειλών, είτε με το να επιτραπεί η ένταξη και νέων (μετά το 2013) οφειλών στο σχήμα της «Νέας Αρχής». Προτάθηκε, επίσης, μεγαλύτερη μείωση προσαυξήσεων.
Όμως, η τρόικα επιχειρηματολόγησε κατά της αλλαγής των όρων, αναφέρει η Κομισιόν. Μεταξύ άλλων, οι εκπρόσωποί της σημείωσαν ότι η αλλαγή των όρων θα ήταν άδικη για όσους είχαν ήδη μπει σε ρύθμιση με τους παλαιούς, ότι η επέκταση της διάρκειας αποπληρωμής θα μείωνε τις εισπράξεις βραχυπρόθεσμα και θα αύξανε τους κινδύνους μη αποπληρωμής μακροπρόθεσμα και ότι η αλλαγή των όρων, σε διάστημα λιγότερο του ενός έτους από την καθιέρωσή τους, θα υπονόμευε την αξιοπιστία της κυβέρνησης και τις προσπάθειες να αλλάξει η κουλτούρα πληρωμών στην Ελλάδα.
Η κυριότερη επισήμανση της τρόικας, όμως, ήταν ότι, σύμφωνα με τις δικές της εκτιμήσεις, η απροθυμία των οφειλετών να ρυθμίσουν τα χρέη τους στις εφορίες και στα ταμεία δεν συνδέεται με τη χαμηλή ελκυστικότητα των ρυθμίσεων, αλλά με το ότι δεν εκλαμβάνεται από τους οφειλέτες ως αξιόπιστη η απειλή της λήψης αναγκαστικών μέτρων είσπραξης. Η σύσταση που απορρέει από αυτή την επισήμανση είναι σαφής: «μη διευκολύνετε τους οφειλέτες, προχωρήστε σε περισσότερες κατασχέσεις»!

 

http://sofokleous10.gr/2012-07-24-09-27-56/273619-100