Έκτακτο σχέδιο για τα νοσοκομειακά απόβλητα

Διαλογή των αποβλήτων που προέρχονται από τα νοσοκομεία θα πραγματοποιείται στο χώρο του ΧΥΤΑ Φυλής, όπως αποφασίστηκε σε σύσκεψη στο Υπουργείο Υγείας. 

Σχέδιο δράσης εκτάκτου ανάγκης, με τη συνεργασία και της εισαγγελίας, εκπονήθηκε κατά τη σύσκεψη της ηγεσίας της Αριστοτέλους με τον Περιφερειάρχη Αττικής και τα Δήμαρχο Αθηναίων, μετά τον εντοπισμό συνολικά 20 τόνων επικίνδυνων αποβλήτων απο νοσοκομεία της Αττικής. 

 

Σε πρώτη φάση, το πρόβλημα που έχει προκύψει στη διαλογή θα αντιμετωπίζεται επιτόπου στο χώρο του ΧΥΤΑ, όπου θα διαχωρίζονται τα ιατρικά απόβλητα, που θα αποστέλλονται στον αποτεφρωτήρα, από τα αστικά που θα πηγαίνουν για ταφή. Προς αυτή την κατεύθυνση θα εκδοθεί εισαγγελική παραγγελία, που θα επιτρέπει, τρόπων τινά, τη μεταφορά των αποβλήτων από τα απορριμματοφόρα του δήμου. Την επίβλεψη της διαδικασίας θα αναλάβει ο Επιθεωρητής Υγείας, ενώ κάθε νοσοκομείο θα ορίσει εκπρόσωπό.

Μάλιστα, σύμφωνα με το Δήμαρχο Αθηναίων, Γ. Καμίνη, αποσύρονται οι ποινικές κατηγορίες προς τους οδηγούς των απορριμματοφόρων, οι οποίοι είχαν συλληφθεί όταν εντοπίστηκαν στα οχήματα τους τα νοσοκομειακά απόβλητα. Με την απόσυρση των ευθυνών απο τους οδηγούς, άμεσα θα αρχίσει και η αποκομιδή των απορριμάτων έξω από τα δημόσια νοσοκομεία. 

Σε περίπτωση που εντοπιστούν εκ νέου επικίνδυνα νοσοκομειακά απόβλητα σε κάδους αστικών αποβλήτων τότε η ποινική ευθύνη θα βαρύνει τους Διοικητές και τους υπεύθυνους διαχείρισης των νοσοκομείων.

Πάντως, ένα μέρος του προβλήματος εντοπίζεται στην πηγή της διαλογή, όπως διευκρινίζουν πηγές από τις ιδιωτικές εταιρείες που έχουν αναλάβει τη διαχείριση των επικίνδυνων νοσοκομειακών αποβλήτων. Όπως αναφέρουν, είτε από άγνοια είτε από αμέλεια, κάποια υγειονομικά απόβλητα καταλήγουν στους κάδους των κοινών απορριμμάτων και έτσι στα «σκουπιδιάρικα» με προορισμό το ΧΥΤΑ. Οι ίδιες οι εταιρείες ξεκαθαρίζουν πως δεν έχουν σταματήσει να παραλαμβάνουν επικίνδυνα νοσοκομειακά απορρίμματα, παρά το χρέος του ΕΣΥ, γιατί πρόκειται για θέμα δημόσιας υγείας.

Σύμφωνα με τον Υπουργό Υγείας, όμως, τίθεται σε πρώτη προτεραιότητα η άμεση έκδοση νέας κοινής υπουργικής απόφασης, ώστε να καλυφθούν όλα τα νομικά κενά. Την ίδια ώρα, προχωράει η διαχείριση του χρέους στον αποτεφρωτήρα, που για τα δημόσια νοσοκομεία αγγίζει τα 4,5 εκατομμύρια ευρώ.

«Η απόσταση μεταξύ κεντρικής διοίκησης και τοπικής αυτοδιοίκησης εκμηδενίστηκε», τόνισε από την πλευρά του ο Περιφερειάρχης Αττικής, Γ. Σγουρός προσθέτοντας πως το χρέος προς τον αποτεφρωτήρα φθάνει τα 9 εκατομμύρια, 4,5 από τα δημόσια νοσοκομεία και άλλα 4,5 από τα ιδιωτικά.
Τα συναρμόδια υπουργεία, Υγείας και Περιβάλλοντος, έχουν ξεκινήσει διάλογο για την κάλυψη του νομοθετικού κενού εδώ και τέσσερις μήνες. Πλέον, η διαδικασία θα πρέπει να επισπευσθεί και οι αλλαγές θα ακολουθήσουν ευρωπαϊκά πρότυπα, όπως οι διαφανείς σακούλες, που δίνουν μια πρώτη εικόνα για το περιεχόμενο τους.

 

http://www.virus.com.gr/site/index.php?option=com_k2&view=item&id=1392:ektakto-sxedio-gia-ta-nosokomeiaka-apovlita&Itemid=169