Έκτακτο συνέδριο τον Σεπτέμβριο αποφάσισε η Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ. Την διεξαγωγή έκτακτου συνεδρίου είχε προτείνει και ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, ανοίγοντας τις εργασίες της Κ.Ε.
Ο Πρωθυπουργός είπε ότι είναι σεβαστή η άλλη άποψη που θεωρεί ότι ο εκβιασμός είναι πλαστός, ότι πρέπει να απεμπλακεί η χώρα άμεσα από τις συνομιλίες με τους εταίρους δανειστές και ότι υπάρχει εναλλακτικό και βιώσιμο σχέδιο για τη χώρα, υπογραμμίζοντας πάντως ότι το σχέδιο αυτό πρέπει να παρουσιαστεί και να εξηγηθεί.
«Πρέπει να συζητήσουμε με τρόπο συντεταγμένο και δημοκρατικό, εμπλέκοντας το σύνολο των δυνάμεων του κόμματος και όχι κλείνοντας αυτή τη συζήτηση σε αίθουσες μικρές και μεγάλες», τόνισε.
«Προτείνω όποια και να είναι η συλλογική απόφαση του κόμματός μας, να συμφωνήσουμε ότι δεν μπορούμε να συνεχίζουμε έτσι», είπε ακόμη ο πρωθυπουργός και προσέθεσε: «Στο κόμμα μας δεν υπάρχουν λιγότερο αριστεροί και περισσότερο αριστεροί, πολύ περισσότερο που το κόμμα μας κυβερνά».
Επισήμανε δε ότι το στρατηγικό ερώτημα στο οποίο πρέπει να δοθεί απάντηση είναι αν με την υπογραφή της συμφωνίας θα μπορέσει η κυβέρνηση να συνεχίσει να τηρεί τις προγραμματικές της δεσμεύσεις.
Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στην πρόνοια για χαμηλότερα πρωτογενή πλεονάσματα και στους όρους που θα δημιουργήσει η αναδιάρθρωση του χρέους, ζήτημα που συνδέεται με την προοπτική εξόδου από την κρίση. «Πλέον, δεν συζητάμε αν θα γίνει η αναδιάρθρωση, αλλά σε τι μέγεθος και σε ποιο βάθος θα γίνει, και αν θα λύσει το πρόβλημα της υπερχρέωσης», είπε, σημειώνοντας ότι η κυβέρνηση έχει τη δυνατότητα να προτείνει σε μια σειρά από ζητήματα ισοδύναμα μέτρα.
Ο πρωθυπουργός ζήτησε από την Κεντρική Επιτροπή να συζητήσει σήμερα πάνω στο πιο ακραίο, στο πιο δύσκολο σενάριο. «Το πιο κρίσιμο ερώτημα είναι με ποιο σχέδιο με ποια προοπτική θα προχωρήσουμε, αν έχουμε άλλη επιλογή πέρα από το παλέψουμε. Να απαντήσουμε στο ερώτημα αν έχουμε δικαίωμα να αποδράσουμε, να επιλέξουμε τον πολιτικό αναχωρητισμό», είπε ο Αλέξης Τσίπρας και τόνισε: «είμαστε αναγκασμένοι να πάρουμε εμείς τα βάρος αυτής της συμφωνίας, για να παλέψουμε να βγούμε από την κατάσταση επιτροπείας και άρσης της κυριαρχίας. Δεν έχουμε δικαίωμα να παρατήσουμε απροστάτευτο έναν λαό που μας εμπιστεύθηκε και στέκεται δίπλα μας, μας δίνει κουράγιο να συνεχίσουμε και επιλέγει εμάς να συγκρουστούμε με τα κατεστημένα συμφέροντα».
Ο κ. Τσίπρας είπε πως «είναι λάθος κανείς να πάρει βεβιασμένες αποφάσεις», ότι είναι λάθος τα υπαρκτά ρήγματα που διευρύνθηκαν μετά τη συμφωνία στο κόμμα και την ΚΟ και τα υπαρκτά ρήγματα στρατηγικής να τα διευρύνει κανείς με βεβιασμένες λογικές και συμψηφισμούς, και κάλεσε όσους συντρόφους του θεωρούν ότι υπήρχε εναλλακτική επιλογή για σχέδιο βιώσιμο να το καταθέσουν.
Ο πρωθυπουργός είπε ακόμη πως είναι σεβαστές οι διαφορετικές απόψεις στο κόμμα, αλλά στην Κοινοβουλευτική Ομάδα πρέπει να υπάρχει ενιαία στάση.
Δριμύτατη επίθεση για τους χειρισμούς του πρωθυπουργού στη διαπραγμάτευση με τους δανειστές και την υπογραφή του τρίτου μνημονίου, εξαπέλυσε η Πρόεδρος της Βουλής.
Η κ. Κωνσταντοπούλου, από το βήμα της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ, τόνισε ότι η κυβέρνηση δεν έχει λαϊκή εντολή να αλυσοδέσει τη χώρα με το μνημόνιο.
«Δεν διανοηθήκαμε ποτέ ότι η κυβέρνηση της Αριστεράς θα μπορούσε να φέρει μέσα σε 14 ημέρες τρία κατεπείγοντα νομοσχέδια σε λιγότερο από 24 ώρες, να προετοιμάζεται να φέρει το χειρότερο μνημόνιο στη μνημονιακή ιστορία, να αναγκάζεται να προσκαλεί την τρόικα ως νέα τετραμερή και να κατηγορείται για παιδιαρίσματα όποιος προσπαθεί να διαφυλάξει τη δημοκρατική διαδικασία», είπε η Πρόεδρος της Βουλής.
«Είναι ιστορική επιταγή η Αριστερά να αναλάβει να υπερασπιστεί την κοινωνία και τη δημοκρατία από τη μνημονιακή λαίλαπα και την περιστολή των δικαιωμάτων, την ανθρωπιστική κρίση» τόνισε η κ. Κωνσταντοπούλου.
Παράλληλα, επισήμανε ότι δεν μπορεί να είναι γελοίος, γραφικός, ανεύθυνος και πολιτικά ανήλικος όποιος υπερασπίζεται το Σύνταγμα.
«Ο Πρωθυπουργός όταν εξήγγειλε το δημοψήφισμα ως απάντηση στο the game is over, δεν μπορεί να εννοούσε να πάρουμε μια εβδομάδα παράταση» πρόσθεσε η πρόεδρος της Βουλής.
Η ομιλία του ξεκίνησε με μια απάντηση στον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του κόμματος, που περιλάμβανε τρεις παρατηρήσεις:
Είπε ότι από τα πρακτικά θα έπρεπε να αφαιρεθούν ορισμένα πράγματα, όπως ότι το «plan B» είναι πραξικόπημα και ότι αυτά που είπε ο κ. Βαρουφάκης, αν ίσχυαν, θα έπρεπε να παραπεμφθεί σε δίκη σε ειδικό δικαστήριο.
Σημείωσε ότι δεν κρατάει κανένα «αριστερόμετρο», ώστε να μετράει την αριστερή συνείδηση και ότι το κόμμα αυτό και το προηγούμενο από αυτό τα έχει πονέσει από την πρώτη στιγμή και έχει δουλέψει σκληρότατα.
Τόνισε ότι έχει υπερασπιστεί την ενότητα του κόμματος στη διαδρομή του. «Ο ΣΥΡΙΖΑ χρειάζεται ενότητα, για να πάει μπροστά η χώρα και να κρατήσει ψηλά τη σημαία της Αριστεράς» είπε χαρακτηριστικά.
Ο κ. Λαφαζάνης εκτίμησε πως στη χώρα «έχει τελειώσει η δημοκρατία». «Εχουμε έναν ιδιόμορφο ολοκληρωτισμό. Είναι η δικτατορία του ευρώ, αυτό είναι το πολίτευμα» είπε.
«Δεν έχει σημασία η βούληση του ελληνικού λαού, αυτό που επικρατεί είναι ο ευρωμονόδρομος, που κάποιοι εδώ τον θεσμοποιούν» ανέφερε επίσης.
Έθεσε το ερώτημα αν θα γίνει ανεκτή η ιδιόμορφη κατάλυση της δημοκρατίας.
Σε ό,τι αφορά την εναλλακτική λύση, είπε: «Έχουμε πει 100 φορές την εναλλακτική λύση». Αμέσως μετά υπογράμμισε: «Κάποιοι λέγαμε εδώ ότι το κόμμα θα πρέπει να διαθέτει λύση έξω από την ευρωζώνη και αντιμετωπιζόμασταν με κατάρες».
Διερωτήθηκε επίσης για το πώς είναι δυνατόν να μπαίνει σε διαπραγματεύση ο πρωθυπουργός της χώρας και να λέει ότι δεν έχει εναλλακτική λύση. «Τα κλιμάκια ζητάνε τη μάνα τους και τον πατέρα τους» είπε.
Μιλώντας για το ευρώ σημείωσε: «Εχουμε αναγάγει το ευρώ σε θρησκευτικό δόγμα», όπως το ΚΚΕ ομνύει τον υπαρκτό σοσιαλισμο.
Αναφερόμενος στο πρόβλημα συναλλαγματικών αποθεμάτων, είπε πως, αν γίνει η μετάβαση από το ευρώ σε εθνικό νόμισμα έχουμε 35 δισ. σε χαρτονόμισμα και θα περάσουν στο νέο νόμισμα.
Σε ό,τι αφορά στις κομματικές διαδικασίες, είπε πως είναι μια κοροϊδία το να κάνουμε συνέδριο αφού η Βουλή έχει ψηφίσει τη συμφωνία.
«Τέτοια δημοκρατία θέλουμε, τη δικτατορία του ευρώ, να τη χαιρόμαστε» κατέληξε.
Δηκτική ήταν απάντηση στην πρόταση του Αλέξη Τσίπρα για εσωκομματικό δημοψήφισμα.
«Πόσα δημοψηφίσματα θα κάνουμε πια, κάναμε και πήραμε 62%» σχολίασε λακωνικά ο επικεφαλής της Αριστερής Πλατφόρμας.
Την παραίτησή τους από την Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ ανακοίνωσαν 17 στελέχη του κόμματος.
Όπως καταγγέλλουν σε ανακοίνωσή τους, η ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ καλείται, μέσα από μια κατεπείγουσα διαδικασία, να αποδεχτεί την επιλογή του Μαξίμου να κυβερνά εφαρμόζοντας την ταπεινωτική συμφωνία που υπέγραψε και παρατείνοντας το μνημονιακό καθεστώς.
«Η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ αποσκοπεί σε ένα συνέδριο με βασικό πλαίσιο και στόχο την επικύρωση της μετάλλαξης σε μνημονιακό κόμμα. Ένα συνέδριο διαγκωνισμού μηχανισμών, την ώρα που θα εντείνεται η απογοήτευση και αποστράτευση χιλιάδων μελών και φίλων του ΣΥΡΙΖΑ λόγω της εφαρμοζόμενης πολιτικής», αναφέρουν οι «17».
«Η σημερινή διαδικασία είναι η κορύφωση ενός εξαμήνου όπου όλες οι κρίσιμες αποφάσεις πάρθηκαν ερήμην οποιασδήποτε συλλογικής διαδικασίας του ΣΥΡΙΖΑ, από μια ολιγομελή κυβερνητική ομάδα υπό τον Αλ. Τσίπρα.
Η Κεντρική Επιτροπή καλέστηκε ελάχιστες φορές και αυτές απλά για να επικυρώσει τετελεσμένες και δρομολογημένες επιλογές, χωρίς καν επαρκή ενημέρωση και συζήτηση.
Με τη μετατροπή του «όχι» σε «ναι», την συμπόρευση με τις καθαρόαιμες μνημονιακές δυνάμεις (ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, Ποτάμι) και την υπερψήφιση των προαπαιτούμενων, έχει ματαιωθεί και ακυρωθεί η ίδια η βάση δημιουργίας και εξέλιξης του ΣΥΡΙΖΑ. Ο ΣΥΡΙΖΑ βάζει την υπογραφή του σε μια πράξη ταπείνωσης και περαιτέρω προώθησης της κοινωνικής και εθνικής καταστροφής, προσθέτουν.
Η τρόικα επιστρέφει, η χώρα μπαίνει σε νέο μνημόνιο με βάρβαρα μέτρα και υποθήκευση της περιουσίας της, οι γερμανικοί σχεδιασμοί για Grexit καθόλου δεν ακυρώνονται, η χρεοκοπία είναι ήδη εδώ. Όσα έχουν συμφωνηθεί και κυρίως όσα θα ακολουθήσουν αποτελούν παταγώδη αποτυχία της διαπραγματευτικής στρατηγικής που ακολουθήθηκε με ευθύνη του ηγετικού επιτελείου.
Όσα λέγονται από την κυβέρνηση ότι θα αγωνιστεί να μετριαστούν οι επιπτώσεις της συμφωνίας που η ίδια έφερε, αποτελούν νέες αυταπάτες, αντάξιες με τις προηγούμενες περί «αμοιβαία επωφελούς λύσης» και «έντιμου συμβιβασμού», τονίζεται στη σχετική ανακοίνωση.
Κατανοούμε όσους, εντός και εκτός του ΣΥΡΙΖΑ, μέσα σε βαθιά πίκρα και απογοήτευση προσπαθούν να καταλάβουν τι έχει γίνει και να προσανατολιστούν ανάλογα. Ο αναγκαίος επαναπροσδιορισμός δεν θα είναι εύκολος, αλλά σε αυτόν δεν μπορεί ο σημερινός ΣΥΡΙΖΑ να συνδράμει χωρίς να σταθεί ολοκληρωτικά αυτοκριτικά απέναντι στη μέχρι τώρα πορεία του και τις αποφάσεις της ηγεσίας του.
Αυταπατούνται, επισημαίνουν, όσοι ευελπιστούν ότι θα στριμώξουν και θα καλουπώσουν τον κόσμο του ΣΥΡΙΖΑ σε ένα νεομνημονιακό μόρφωμα. Γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ δεν ήταν ένα κλασικό κόμμα της μεταπολίτευσης, αλλά αναπτύχθηκε σε επαφή με το ριζοσπαστισμό και τις κινηματικές διαδικασίες.
Είναι σίγουρο ότι η μνημονιακή μετάλλαξη θα οδηγήσει χιλιάδες μέλη του ΣΥΡΙΖΑ σε επάλληλους κύκλους διεργασιών, προσπαθειών, αναζητήσεων, συντονισμού, κοινού βηματισμού. Με στόχο να ανασυνταχτεί και να επιβιώσει η κοινωνία σε δύσκολες συνθήκες, να μπει ένα τέλος στο μνημονιακό τέλμα. Σε αυτές τις διεργασίες, θα είμαστε ενεργοί και παρόντες.
Ο αγώνας για την σωτηρία της χώρας από την κοινωνική και εθνική καταστροφή συνεχίζεται σε πιο δύσκολες συνθήκες, μακριά από λύσεις ευκολίας και με περισσότερες απαιτήσεις», καταλήγουν οι «17».
Η κοινή δήλωση παραίτησης υπογράφεται από τους εξής: Γιώργος Θεοδωρόπουλος, Δημήτρης Κοδέλας, Βύρωνας Λάμπρου, Μαρία Λαντζανάκη, Μάκης Μαντάς, Μανώλη Μούστος, Σοφία Μπανιά, Άβα Μπουλούμπαση, Μαρίνα Μπρέστα, Ρούντι Ρινάλντι, Ελένη Σωτηρίου, Νίκος Ταυρής, Ειρήνη Τσέλου, Ερρίκος Φινάλης, Βασίλης Χατζηλάμπρου, Μαρία Χατζησταυράκη, Χρυσούλα Ψιμούλη.