Η ‘Ελληνική κουζίνα’ στην Γερμανία

Οι Έλληνες αρχιμάγειροι δίνουν μαθήματα εξωστρέφειας με τις πρωτοβουλίες τους

Από: EBR -Δημοσίευση: Δευτέρα, 27 Αυγούστου 2012

του Αθαν. Χ. Παπανδρόπουλου

Έχουμε κατ’ επανάληψη γράψει ότι η αποκαλούμενη κρητική ή ελληνική ή μεσογειακή κουζίνα και ο τρόπος διατροφής που συνδέεται με αυτήν αποτελούν για την χώρα μας σοβαρή άϋλη προστιθέμενη αξία, ικανή να προωθήσει και τις εξαγωγές ελληνικών ειδών διατροφής και κρασιών. Περιττόν εξάλλου να τονιστεί ότι αυτός ο τρόπος διατροφής αποτελεί και αξιόλογο τουριστικό πλεονέκτημα –το οποίο η γειτονική μας Ιταλία εκμεταλλεύεται δεόντως. Το ίδιο άλλωστε πράττει και με το ελληνικής εμπνεύσεως αρχαίο έδεσμα, που είναι η περίφημη πίτσα, ένα από τα ισχυρότερα παγκοσμίως brand name, υποστηρικτικό και αυτό της ιταλικής κουλτούρας και των προεκτάσεών της στον τομέα της γαστρονομίας.

Απόλυτα θετική είναι, λοιπόν, από την άποψη αυτή, η πρωτοβουλία της Λέσχης Αρχιμαγείρων Ελλάδας να καθιερώσει σήμα ποιότητας «Ελληνική Μεσογειακή Κουζίνα», ειδικά στην Γερμανία, μία σημαντική για την χώρα μας αγορά. Η καθιέρωση του σήματος αυτού προέκυψε μετά από πάμπολλες συζητήσεις, συνεδριάσεις και συσκέψεις μεταξύ του Γερμανο-Ελληνικού Επιχειρηματικού Συνδέσμου (DHW), της Ένωσης Γερμανών Ξενοδόχων και Γαστρονόμων (DEHOGA) και της Λέσχης Αρχιμαγείρων Ελλάδος (Hellenic Chefs Club), στην διάρκεια των οποίων αποφασίσθηκαν οι προδιαγραφές για την καθιέρωση και την εφαρμογή του σήματος.

Το σήμα ποιότητος «Ελληνική Μεσογειακή Κουζίνα» αποσκοπεί στην αναβάθμιση της ελληνικής γαστρονομίας διεθνώς, την γνωστοποίηση της υγιούς ελληνικής μεσογειακής κουζίνας κα της κρητικής δίαιτας, την διάδοση της ελληνικής φιλοξενίας και την προώθηση των ποιοτικών προϊόντων της ελληνικής γης μέσω των χωρών εστίασης. Το σήμα θα απονέμεται σε επιλεγμένα εστιατόρια κατόπιν αιτήσεώς τους και εφόσον εκπληρούν όλους τους όρους του σήματος και το μενού τους έχει εγκριθεί από την Λέσχη Αρχιμαγείρων Ελλάδος.

Η συμφωνία για το παραπάνω σήμα υπεγράφη κατά την διάρκεια της έκθεσης HORECA 2012 στην Αθήνα, σε ειδική πανηγυρική τελετή στο 1.000 τμ Περίπτερο της Λέσχης Αρχιμαγείρων. Την συμφωνία υπέγραψαν ο πρόεδρος του DHW και ευρωβουλευτής των Γερμανών Φιλελεύθερων Γιώργος Χατζημαρκάκης και ο πρόεδρος της Λέσχης Αρχιμαγείρων Ελλάδος Μίλτος Καρούμπας. Εκτός από την εφαρμογή του σήματος, η συμφωνία προβλέπει επίσης την ίδρυση παραρτήματος της Λέσχης στην Γερμανία με έδρα τα γραφεία του DHW στην Κολωνία, και την δυνατότητα μετεκπαίδευσης αποφοίτων γερμανικών σχολών μαγειρικής στην ελληνική μεσογειακή κουζίνα στο Κέντρο Γαστρονομικών και Ξενοδοχειακών Σπουδών «Les Chefs», το οποίο τελεί υπό την αιγίδα της Λέσχης Αρχιμαγείρων Ελλάδος.

Για την ιστορία αναφέρουμε ότι ο DHW, με γενικό διευθυντή τον Φαίδωνα Κοτσαμπόπουλο, είναι μη κερδοσκοπικός οργανισμός και ιδρύθηκε το 1993 με έδρα την Κολωνία. Με μέλη πάνω από 30.000 επιχειρήσεις, ο Σύνδεσμος έχει υπογράψει μνημόνια συνεργασίας με τον Σύνδεσμο Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων Γερμανίας BVMW (50.000 μέλη), τον DEHOGA (παγγερμανικό φορέα στον κλάδο εστίασης και ξενοδοχείων), το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Κολωνίας, το Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Κολωνίας, την Λέσχη Αρχιμαγείρων Ελλάδος και σαν πρώτη οργάνωση εκτός Ελλάδος με τον Ελληνικό Οργανισμό Εξωτερικού Εμπορίου. Είναι επίσης ο διοργανωτής των Ελληνο-Γερμανικών Επιχειρηματικών Φόρουμ και του Βραβείου Γερμανο-Ελληνικής Επιχειρηματικότητας.

Βασικοί σκοποί του DHW είναι: α) η δικτύωση των εν Γερμανία επιχειρηματιών, ελεύθερων επαγγελματιών και μάνατζερ ελληνικής καταγωγής και υπηκοότητας, και η σύνδεσή τους μέσω του ΣΑΕ με το ομογενειακό επιχειρηματικό δυναμικό παγκοσμίως• η προώθηση των εμποροοικονομικών σχέσεων μεταξύ Γερμανίας και Ελλάδας• η ανάδειξη της κοινωνικής ευθύνης και της επιχειρηματικότητας. Ο DHW είναι διαπιστευμένος φορέας στο γερμανικό κοινοβούλιο, τα ΥΠΕΞ Ελλάδος και Γερμανίας, και μέλος του Εθνικού Συμφώνου Ενσωμάτωσης της γερμανικής κυβέρνησης.

http://www.europeanbusiness.gr/page.asp?pid=757