Ελληνόγλωσση εκπαίδευση του εξωτερικού

Ομιλία του Υπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού,
Κωνσταντίνου Αρβανιτόπουλου,
στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής,
για το θέμα της Ελληνόγλωσσης εκπαίδευσης του εξωτερικού

Τη Μόνιμη Επιτροπή Ελληνισμού της Διασποράς της Βουλής ενημέρωσε χθες ο Υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος, συνοδευόμενος από το Γενικό Γραμματέα κύριο Αθανάσιο Κυριαζή και την Ειδική Γραμματέα Εκπαίδευσης Ελληνοπαίδων Εξωτερικού, Διαπολιτισμικής Εκπαίδευσης και Αποκέντρωσης Ελλήνων κυρία Αθηνά Λινού.
Μιλώντας στην Επιτροπή, ο Υπουργός Παιδείας χαρακτήρισε «ζήτημα πρωταρχικής σημασίας» την Ελληνόγλωσση Εκπαίδευση του ομογενειακού Ελληνισμού από τη στιγμή ανάληψης των καθηκόντων του. Όπως είπε : «Κατέχει πρωτεύοντα ρόλο από την πρώτη στιγμή της ανάληψης των καθηκόντων μου, η επιθυμία μας για την διατήρηση της ελληνομάθειας των Ελληνοπαίδων αλλά και της διατήρησης των ψυχικών δεσμών τους με την μητέρα Ελλάδα, μέσω της γνώσης του ελληνικού πολιτισμού, της γλώσσας και της ιστορίας» .
Και πρόσθεσε : «Η ελληνική ομογένεια ανά την υφήλιο αναγνωρίζεται από την Κυβέρνηση, ως Εθνικό κεφάλαιο ανεκτίμητης αξίας, για το οποίο οφείλουμε να καταβάλλουμε κάθε αναγκαία προσπάθεια διατήρησής του αλλά και πολλαπλασιασμού του».
Όπως είπε, ο Ν.4076/12, που έφερε η Κυβέρνηση το καλοκαίρι στη Βουλή, ανέτρεψε μια σειρά βίαιων προσαρμογών που προέβλεπε η προηγούμενη νομοθεσία, όπως η απαγόρευση εγγραφών στα Λύκεια, χωρίς μεταβατικό στάδιο ή εναλλακτική διέξοδο για τους μαθητές και τις οικογένειες τους που παρακολουθούσαν ήδη τα αμιγή ελληνικά σχολεία. Αποτέλεσμα ήταν να επαναφερθεί η ομαλότητα και η ηρεμία στην ομογένεια.
Ο κ. Αρβανιτόπουλος δήλωσε ότι μέχρι την άνοιξη το Υπουργείο Παιδείας θα παρουσιάσει ένα νέο, πλήρες νομοθετικό πλαίσιο, που θα ρυθμίζει οριστικά το μείζον αυτό ζήτημα αλλά και συνολικά, θα αναπροσαρμόζει την Ελληνόγλωσση Εκπαίδευση του Εξωτερικού.
Στόχοι αυτής της νέας πολιτικής είναι:
• Ο εξορθολογισμός των δαπανών, με την δημιουργία βάσης δεδομένων, που θα επιτρέψει την καλύτερη δυνατή αξιοποίηση του εκπαιδευτικού προσωπικού.
• Εισαγωγή της περιοδικής αξιολόγησης των εκπαιδευτικών, που υπηρετούν στην Ελληνόγλωσση εκπαίδευση του εξωτερικού και της εξ’ αποστάσεως επιμόρφωσης τους.
• Δημιουργία φορέων προώθησης του Ελληνικού Πολιτισμού και ενίσχυση των Εδρών ελληνικού ενδιαφέροντος της αλλοδαπής
Ο Υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού είπε χαρακτηριστικά : «Μοναδική μας επιδίωξη είναι η ανάδειξη του οικουμενικού πνεύματος που εμπνέει την ελληνική Παιδεία και που συνδέεται με το ανθρωπιστικό και δημοκρατικό πνεύμα των σύγχρονων κοινωνιών. Επιδίωξη μας είναι να στηρίξουμε τους Έλληνες της Διασποράς, στην προσπάθεια τους να ενταχθούν στη χώρα εγκατάστασης τους, διατηρώντας όμως τα ιδιαίτερα πολιτιστικά χαρακτηριστικά της ελληνικής ταυτότητας τους, όπως αυτά της Ελληνομάθειας, της γνώσης της Ιστορίας μας και των παραδόσεων μας.
Επιδιώκουμε να διατηρήσει τους δεσμούς με την Ελλάδα και η τρίτη γενιά μεταναστών αλλά ταυτόχρονα να την παρακολουθήσουμε να προοδεύει στον οικονομικό, κοινωνικό, πολιτιστικό και πολιτικό βίο της Χώρας εγκατάστασης της.
Θέλουμε με την Ελληνόγλωσση Εκπαίδευση του εξωτερικού, ως εργαλείο, ώστε να αναδείξουμε τον δυναμισμό και την κοσμοπολίτικη φύση των Ελλήνων της Ομογένειας και να τους καταστήσουμε συνδιαμορφωτές της νέας εξωστρεφούς και δυναμικής προσπάθειας που καταβάλλει η Πατρίδα».