Ένα έθνος χωρίς σύμβολα ή κάποιοι “αξιωματούχοι” χωρίς κρατικά αυτοκίνητα;

 Ερώτηση του κ. Μιχελάκη βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας

             Στις 24 Απριλίου πρόκειται να πραγματοποιηθεί δημοπρασία ελληνικών έργων τέχνης, τα οποία ανήκουν σε ιδιωτικές συλλογές, από τον οίκο Bonhams.

Σύμφωνα με πληροφορίες, που είδαν το φως της δημοσιότητας, θα δημοπραττηθούν συνολικά 108 πίνακες διαπρεπών Ελλήνων ζωγράφων, μεταξύ των οποίων “Η πυρπόληση της τουρκικής ναυαρχίδας” του Κωνσταντίνου Βολανάκη και “O αυτοκράτορας Κωνσταντίνος ΙΑ` Παλαιολόγος στα τείχη της Κωνσταντινούπολης” του Θεόφιλου.  

 

          Είναι προφανές ότι τα δύο ανωτέρω αριστουργήματα, εκτός από την αδιαμφισβήτητη και πανθομολογούμενη καλλιτεχνική τους αξία, συνιστούν για τη χώρα μας μια ανεκτίμητη εθνική κληρονομιά, καθώς αποτυπώνουν με εξαιρετική δεξιοτεχνία μοναδικές στιγμές της ελληνικής ιστορίας.

          Τα σπάνια και κορυφαία αυτά έργα τέχνης αποτελούν εθνικούς θησαυρούς, όχι μόνο γιατί εξυμνούν το ελληνικό ηρωικό πνεύμα με ασύγκριτη εκφραστικότητα, αλλά και επειδή θυμίζουν σε κάθε Έλληνα τα ανδραγαθήματα των προγόνων μας, που μας ενώνουν και μας κάνουν υπερήφανους.

          Αναντίρρητα αυτοί οι δύο πίνακες συνιστούν αναπόσπαστο τμήμα της εθνικής μας κληρονομιάς, γιατί κυριολεκτικά ζωντανεύουν την ελληνική ιστορία διδάσκοντας τις νεότερες γενιές ότι κάθε γωνιά της ελληνικής γης είναι ποτισμένη με το αίμα αγωνιστών και ηρώων.

          Όταν λοιπόν τέτοιοι εθνικοί μας θησαυροί “βγαίνουν στο σφυρί”, ούτε η οικονομική κρίση αποτελεί άλλοθι, ούτε η ελληνική πολιτεία μπορεί να παραμένει αδρανής και αμέτοχη.

Ιδίως όταν η αρχική τιμή εκτίμησης του κάθε πίνακα ισοδυναμεί με την αξία μόλις τριών οχημάτων κρατικών αξιωματούχων, τα οποία ακόμη και σήμερα κυκλοφορούν κατά χιλιάδες στους ελληνικούς δρόμους, επιβαρύνοντας ασκόπως τον κρατικό προϋπολογισμό. 

Είναι αυτονόητο ότι την ώρα που η οικονομία μας διέρχεται τον έκτο χρόνο βαθιάς ύφεσης και η ελληνική κοινωνία μαστίζεται από τις συνέπειες της κρίσης, οποιαδήποτε αναφορά σε αγορά “έργων τέχνης” θα ήταν από περιττή έως προκλητική.

Επειδή όμως με βάση τα παραπάνω γίνεται αντιληπτό ότι οι εν λόγω πίνακες για τον ελληνισμό δεν αποτελούν δύο απλά “έργα τέχνης”, αλλά δύο ανεκτίμητους εθνικούς θησαυρούς, τους οποίους έχουμε υποχρέωση να διαφυλάξουμε για τις επόμενες γενιές,

Επειδή ακόμη και αυτές τις δύσκολες ώρες ο σκληρά δοκιμαζόμενος ελληνικός λαός θα προτιμούσε τα μοναδικά αυτά κομμάτια της εθνικής και πολιτιστικής μας κληρονομιάς να κοσμήσουν την Εθνική μας Πινακοθήκη, αντί να καταλήξουν ως “έπαθλο” της δημοπρασίας στο σαλόνι κάποιου πλούσιου συλλέκτη, 

 

Κατόπιν των ανωτέρω, ερωτάσθε κ. Υπουργέ :

            Ποια είναι η θέση σας για το ανωτέρω ζήτημα ;

Ποιος είναι ο σχεδιασμός του Υπουργείου για τους δύο ανεκτίμητους εθνικούς μας θησαυρούς, που θα δημοπραττηθούν στις 24 Απριλίου ;