Ενεργός Γήρανση και Αλληλεγγύη μεταξύ των Γενεών

Το 2012 έχει ανακηρυχτεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή Έτος για την Ενεργό Γήρανση και την Αλληλεγγύη μεταξύ των Γενεών.
Η ενεργός γήρανση μπορεί να δώσει στη μεταπολεμική γενιά της δημογραφικής έκρηξης και στα αυριανά άτομα μεγαλύτερης ηλικίας την ευκαιρία να εξακολουθούν να εργάζονται και να μοιράζονται την πείρα τους και να συμμετέχουν ενεργά στον κοινωνικό τους περίγυρο. Σε κοινωνίες όπου ο αριθμός των ηλικιωμένων αυξάνεται συνεχώς, η ενεργός γήρανση αποτελεί ένα σημαντικό παράγοντα για τη διατήρηση της αλληλεγγύης μεταξύ των γενεών.
Σε αυτό το πλαίσιο, προκηρύχθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, πανευρωπαϊκός διαγωνισμός για την ανάδειξη των καλύτερων πρωτοβουλιών οργανισμών και ατόμων, που προωθούν με τη δράση τους την ενεργό γήρανση και την αλληλεγγύη μεταξύ των γενεών.

Τα 27 κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης με ηλεκτρονική ψηφοφορία ανέδειξαν την πιο επιτυχημένη υποψηφιότητα της χώρας τους, και στη συνέχεια η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επέλεξε μεταξύ αυτών τις 3 καλύτερες, τις οποίες βράβευσε σε ειδική τελετή που οργάνωσε στις 13/11/2012 στις Βρυξέλλες.

Στο διαγωνισμό αυτό, το Μουσικό Σχολείο Άρτας, που συμμετείχε στην κατηγορία «Γενεές στο Σχολείο» (generations@school) κατέλαβε την 1η θέση πανελλαδικά και την 3η θέση σε πανευρωπαϊκό επίπεδο.

Με την βράβευση του Μουσικού Σχολείου Άρτας εκπροσωπήθηκε η χώρα μας σε μια σημαντική ευρωπαϊκή διοργάνωση και δόθηκε μια διαφορετική προσέγγιση της σχέσης των ηλικιωμένων με τους νεότερους. Οι μαθητές του σχολείου μέσα από την εργασία τους, ανέδειξαν τη ζεστή και δημιουργική σχέση, που παραδοσιακά υπάρχει στη χώρα μας ανάμεσα στους παππούδες και στα εγγόνια.

Την ευθύνη για το συντονισμό όλων των δράσεων του Έτους για την Ελλάδα καθώς και για τη διενέργεια του σχετικού διαγωνισμού έχει το Υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας μέσω της Ειδικής Υπηρεσίας Συντονισμού και Παρακολούθησης Δράσεων ΕΚΤ, της Γενικής Γραμματείας Διαχείρισης Κοινοτικών και Άλλων Πόρων, η οποία αποτελεί το Εθνικό Σημείο Επαφής του Έτους για την Ενεργό Γήρανση και την Αλληλεγγύη μεταξύ των Γενεών.

Το Υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας συγχαίρει το Μουσικό Σχολείο Άρτας που με το βραβευμένο έργο του υπογραμμίζει και αντικατοπτρίζει τους αδιάσπαστους συνεκτικούς δεσμούς της ελληνικής οικογένειας και κοινωνίας ακόμη και σε δύσκολες οικονομικές συνθήκες, όπως αυτές που βιώνει η χώρα μας κατά την παρούσα περίοδο.

Το βραβείο περέλαβαν η Διευθύντρια κα Ζιώρη Ανθούλα και η κα Γλάβα Μαρία, εκπαιδευτικός του σχολείου, υπεύθυνη του προγράμματος διαγενεακής αλληλεγγύης.