Ένσταση αντισυνταγματικότητας

Τι είπε ο κ. Τσίπρας στην συζήτηση για την διαδικασία της ονομαστικής ψηφοφορίας. Η άποψη της Δημοκρατικής Αριστεράς:

Τσίπρας Κύριε Πρόεδρε, αντιλαμβάνομαι την αγωνία των συναδέλφων. Θα έπρεπε όμως, αγαπητοί συνάδελφοι, αν αγωνιάτε τόσο πολύ την ώρα που ζητήθηκε, όταν έγινε η ένσταση αντισυνταγματικότητας, να ήσαστε παρόντες και να εγερθείτε όχι να ήσαστε στα σπίτια σας και να σας φέρνουν με ταξί  να έρθετε  να ψηφίσετε.

 

Έχετε κάθε δικαίωμα να διακόπτετε, να φωνασκείτε. Είναι η αγωνία μιας κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας που καταρρέει και πολύ σύντομα δε θα είναι πλειοψηφία, θα είναι μειοψηφία και στο λαό και στη Βουλή.

 

Κύριε Πρόεδρε, δώστε μου το ένα λεπτό χωρίς διακοπές.

Όλα όσα ζούμε το τελευταίο διάστημα σε αυτό το Κοινοβούλιο αποτελούν καταρράκωση του θεσμού της Κοινοβουλευτικής Δημοκρατίας, αποτελούν καταρράκωση των ίδιων των διαδικασιών και του Συντάγματος της χώρας μας.

 

Φέρατε ένα νομοσχέδιο που θα βυθίσει τη χώρα σε βαθιά και παρατεταμένη ύφεση και θα διαλύσει εργασιακές σχέσεις που κατακτήθηκαν με αγώνες και θυσίες , σχέσεις που είναι θεσμικό πλαίσιο της χώρας για ογδόντα και πλέον χρόνια.

 

Και έρχεται σε ένα μόνο άρθρο με τη διαδικασία του κατεπείγοντος με μια διαδικασία που δεν τιμά το Κοινοβούλιο, δίνει τροφή σε όσους θέλουν να απαξιώσουν την κοινοβουλευτική δημοκρατία.

 

Δεν ζητήσαμε μόνο εμείς να κριθεί η αντισυνταγματικότητα του εν λόγω νομοσχεδίου, έχουν αποφανθεί  κορυφαίοι συνταγματολόγοι. Θέλω να σταθώ όμως στη διαδικασία κύριε Πρόεδρε. Θα μας κρίνει η ιστορία, θα μας κρίνουν οι πολίτες, θα μας κρίνουν όλοι όσοι μας παρακολουθούν με μεγάλη αγωνία.

 

Έγινε πριν από λίγο η διαδικασία την οποία ορίζει ο Κανονισμός κατά την ένσταση συνταγματικότητας. Εγέρθησαν οι παρόντες και οι παρούσες βουλευτές και βουλευτίνες και ήταν -έχω την αίσθηση- κοινή διαπίστωση για όσους παρακολουθούσαν -εγώ το διαπίστωσα βλέποντας το video από το κανάλι της Βουλής- ήταν κοινή η διαπίστωση ότι στους παρόντες και τις παρούσες ήταν συντριπτική η πλειοψηφία όσων εγέρθησαν υπέρ της αντισυνταγματικότητας.

 

Προφανώς αντιλαμβάνομαι ότι λόγοι πολιτικής σκοπιμότητας έκαναν και εσάς κύριε Πρόεδρε, να διαπιστώσετε  διαφορετικά απ’ ό,τι και τα ίδια τα μάτια σας έβλεπαν εκείνη την ώρα. Με βάση τον Κανονισμό, το αίτημα που κατετέθη από βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και των Ανεξαρτήτων Ελλήνων για ονομαστική ψηφοφορία. Έπρεπε να γίνει εντός του χρόνου που ορίζει ο Κανονισμός. Ο Κανονισμός ορίζει ρητώς τα δέκα λεπτά. Βεβαίως υπάρχει, όλοι γνωρίζουμε, σε αυτές τις διαδικασίες ένα περιθώριο χρόνου, αλλά τα δέκα λεπτά δεν μπορεί να γίνονται μιάμιση ώρα.

Ως εκ τούτου εμείς αναλαμβάνουμε την ευθύνη απέναντι στους πολίτες αλλά απέναντι και στο Σύνταγμα και τον Κανονισμό της Βουλής που θέλουμε να προστατεύσουμε και δεν συμμετέχουμε σε μια διαδικασία εκφυλισμού της Βουλής, εκφυλισμού του Συντάγματος, εκφυλισμού της δημοκρατίας.

 

Αποσύρουμε την πρόταση για ονομαστική ψηφοφορία.

 

 

ΔΗΜΑΡ Η ένσταση αντισυνταγματικότητας πρέπει σε κοινοβουλευτικό επίπεδο να μην υποβάλλεται καταχρηστικά και για λόγους κομματικού εντυπωσιασμού, αλλά να αφορά κυρίως σε ζητήματα παραβίασης των βασικών δομών του Πολιτεύματος  (άρθρο 120 του Συντάγματος).

Ο τυπικός έλεγχος των εσωτερικών διαδικασιών της Βουλής ( π.χ. κατεπείγον, μορφή άρθρων) με βάση τον κανονισμό και την κοινοβουλευτική παράδοση συναρτάται με την πολιτική διαχείριση πραγματικών και κρίσιμων κινδύνων για τη χώρα.

Η ΔΗΜΑΡ συμμετέχοντας στην κυβέρνηση Εθνικής Ανάγκης και Ευθύνης και στηρίζοντας την ειρηνική ευρωπαϊκή πορεία της χώρας θεωρεί ότι η στάθμιση ανάμεσα σε τυπολατρικές εμμονές και την πίεση πολιτικού χρόνου πρέπει να γίνει με κριτήριο το δημόσιο και εθνικό συμφέρον και όχι με βάση κομματικές σκοπιμότητες συγκυρίας.