Επάνοδος του Grexit μέσω Σένγκεν

ΑΞΙΩΝΟΥΝ ΝΑ ΑΝΑΤΕΘΕΙ ΣΤΗ FRONTEX Η ΦΥΛΑΞΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΣΥΝΟΡΩΝ ΥΠΟ ΤΗΝ ΑΠΕΙΛΗ ΤΗΣ ΕΚΔΙΩΞΗΣ ΑΠΟ ΤΗ ΖΩΝΗ ΣΕΝΓΚΕΝ

ΧΡΥΣΩΝΟΥΝ ΤΟΝ ΕΡΝΤΟΓΑΝ ΚΑΙ ΣΤΕΛΝΟΥΝ ΤΕΛΕΣΙΓΡΑΦΑ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ

Κορυφώνεται το ψυχόδραμα γύρω από την απειλή των κυρίαρχων δυνάμεων της Ε.Ε. να εκδιώξουν τηνΕλλάδα από τη Ζώνη Σένγκεν, που θεσπίζει την ελεύθερη μετακίνηση στο εσωτερικό της Ένωσης. Ο αρμόδιος επίτροπος Δ. Αβραμόπουλος επιβεβαίωσε έμμεσα ότι το σενάριο αυτό, που ήρθε στο φως της δημοσιότητας με ρεπορτάζ των Financial Times, είναι υπαρκτό, συνιστώντας στη… χώρα του να πάρει αυστηρότερα μέτρα για τον έλεγχο των προσφυγικών ροών μέχρι την 17η Δεκεμβρίου, ημερομηνία της επόμενης συνόδου της Ε.Ε., αν δεν θέλει να δρομολογηθούν παρόμοια σχέδια.  

 

Είχε προηγηθεί ένα μπαράζ προσβλητικών και εκβιαστικών δηλώσεων Ευρωπαίων αξιωματούχων από τον φιλογερμανικό πυρήνα της Ε.Ε. Ο Σλοβάκος πρωθυπουργός Ρόμπερτ Φίτσο δήλωσε ότι η Ελλάδα δεν έχει καμία θέση στη Ζώνη Σένγκεν, αφού αποδεικνύεται ανίκανη να φυλάξει τα σύνορά της. Ο Βέλγος, επικεφαλής των Φιλελεύθερων στο Ευρωκοινοβούλιο, Γκι Φερχόφσταντ, παρομοίασε τα ελληνικά σύνορα με (τρύπιο) “ελβετικό τυρί”. Ο Φινλανδός αντιπρόεδρος της Κομισιόν Γίρκι Κατάινεν και ο Ολλανδός επίτροπος Φρανς Τίμερμανς αξίωσαν, εν είδει τελεσίγραφου, να ανατεθεί στη Frontex η φύλαξη των ελληνικών συνόρων με την ΠΓΔΜ και να αποσταλούν ευρωπαϊκές, συνοριακές δυνάμεις ταχείας επέμβασης (RABIT) στα ελληνικά νησιά του Αιγαίου. Εσωτερικό έγγραφο της ευρωπαϊκής προεδρίας αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο διετούς αποπομπής της Ελλάδας από τη Ζώνη Σένγκεν, αν δεν ανταποκριθεί άμεσα στις ευρωπαϊκές “υποχρεώσεις” της.  

Λόγος γίνεται για τις δεσμεύσεις που ήδη έχει αναλάβει η ελληνική κυβέρνηση σε προηγούμενες συνόδους της Ε.Ε. για τη δημιουργία πέντε “hotspots” καταγραφής των προσφύγων (έχει δημιουργηθεί ένα, στη Λέσβο), για τη δημιουργία στρατοπέδων μεταναστών στο εσωτερικό της χώρας και για τηνανάσχεση της μετακίνησής τους σε άλλες χώρες της Ένωσης. Ουσιαστικά, οι Ευρωπαίοι “εταίροι” ζητούν από την Ελλάδα μια επιθετική πολιτική παρεμπόδισης των προσφύγων και των μεταναστών να φτάνουν στη χώρα μας. Κάτι που σημαίνει ουσιαστικά- αν και δεν το λένε, βέβαια, ανοιχτά – να… πνίγει τους “ανεπιθύμητους” που προσπαθούν να περάσουν το Αιγαίο πάνω σε πλαστικές βάρκες!  

Είναι φανερό πλέον ότι, υπό την πίεση του προσφυγικού κύματος και της ανόδου των ξενοφοβικών,εθνικιστικών, έως και ανοιχτά ακροδεξιών τάσεων στο εσωτερικό της, η Ε.Ε. στρέφεται σε εξοργιστικά απάνθρωπες πολιτικές, οι οποίες, συν τοις άλλοις, είναι εντελώς ατελέσφορες. Όπως είναι γνωστό, ηFrontex εμπλέκεται ήδη, από το 2006, με την επιχείρηση “Ποσειδών” στα θαλάσσια ελληνοτουρκικά και στα χερσαία ελληνοαλβανικά, ελληνοβουλγαρικά και ελληνοτουρκικά σύνορα, χωρίς να μπορεί να εμποδίσει τη δράση των παράνομων κυκλωμάτων διακίνησης, που ξεκινούν κυρίως από την Τουρκία.  

Για τη συντριπτική πλειονότητα των Ελλήνων, η “απειλή” προσωρινής ή και μόνιμης εξόδου της χώρας από τη Ζώνη Σένγκεν δεν έχει καμία ιδιαίτερη σημασία. Η μόνη επίπτωση θα είναι ότι για να ταξιδέψει κανείς σε άλλη χώρα της Ε.Ε. θα χρειάζεται διαβατήριο. Άλλωστε και η Βρετανία, όπως και η Ιρλανδία, δύο χώρες – μέλη της Ε.Ε. βρίσκονται, με δική τους επιλογή, εκτός Ζώνης Σένγκεν.  

Αν κάτι έχει σημασία από τα τελεσίγραφα των “εταίρων” είναι η νοοτροπία που αποπνέουν ως προς την αντιμετώπιση της Ελλάδας. Τη στιγμή που οι Ευρωπαίοι “χρυσώνουν” την Τουρκία του Ερντογάν με τρία δισ. ευρώ (ως πρώτη δόση) για την αντιμετώπιση των προσφυγικών ροών, δίνουν για το ίδιο πρόβλημα μόλις 30 εκ. ευρώ στην Ελλάδα, μια χώρα που στενάζει κάτω από το μνημονιακό ζυγό και μαστίζεται από χρόνια, μαζική ανεργία. Και σαν να μην έφταναν όλα αυτά, της ζητάνε να παραιτηθεί ακόμη και από την πιο στοιχειώδη έννοια εθνικής κυριαρχίας, αναθέτοντας τη φύλαξη των συνόρων της, με Τουρκία και ΠΓΔΜ, σε τρίτους.  

Πέραν των εσωτερικών, πολιτικών σκοπιμοτήτων (κατευνασμός των εθνικιστικών, ξενοφοβικών ρευμάτων με τη μετατροπή της Ελλάδας σε αποδιοπομπαίο τράγο), τα σενάρια για διάσπαση της Ζώνης Σένγκενξαναφέρνουν στο προσκήνιο το γερμανικό σχέδιο για μια “Ευρώπη δύο ταχυτήτων” που είχαν αναθερμανθεί με τις απειλές Σόιμπλε για “προσωρινή” έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη. Φαίνεται ότι κερδίζουν έδαφος στις κυρίαρχες δυνάμεις της Ε.Ε. οι σκέψεις που θεωρούν ότι η ευρωπαϊκή ολοκλήρωση με τη σημερινή της μορφή πνέει τα λοίσθια και ότι μόνο μια αντιδραστική διάσπασή της σε “σκληρό πυρήνα-υποτελή περιφέρεια” μπορεί να τη διασώσει. Σ’ αυτό το φόντο, το μέγα θέμα της θέσης της Ελλάδας σ’ αυτή την ολοένα και περισσότερο αποκρουστική, “υπαρκτή Ε.Ε.” έρχεται με ιδιαίτερη ένταση στην ημερήσια διάταξη.

 

http://iskra.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=22860:grexit-via-schengen&catid=86:expolitiki&Itemid=268

 

 

 

Ένταση επικρατεί στις σχέσεις της ελληνικής κυβέρνησης με τους ευρωπαίους εταίρους με αφορμή το προσφυγικό πρόβλημα. Τη στιγμή που 3.000 άνθρωποι παραμένουν αποκλεισμένοι στην Ειδομένη ύστερα από την απόφαση της Μακεδονίας να περιορίσει την εισροή στην επικράτειά της, η Αθήνα αρνείται να δεχτεί τη βοήθεια της Frontex στη διαχείριση των συνοριακών ελέγχων, προκαλώντας την οργή των ευρωπαίων και οδηγώντας αξιωματικούς της ΕΕ να κάνουν αναφορές σε αποβολή της Ελλάδας από τη ζώνη Σένγκεν. 

Συγκεκριμένα επανέρχονται τα δημοσιεύματα του διεθνούς Τύπου με τίτλους όπως «η Ελλάδα είναι η αχίλλειος πτέρνα του χώρου Σένγκεν» στα οποία υποστηρίζεται ότι η Ελλάδα βρίσκεται αντιμέτωπη με ευρωπαϊκό τελεσίγραφο για τη διαχείριση της μεταναστευτικής κρίσης.

Στα δημοσιεύματα, τα οποία επικαλούνται κοινοτικές πηγές, αναφέρεται ότι η ΕΕ προειδοποίησε την Αθήνα πως θα βρεθεί αντιμέτωπη με αναστολή της Συνθήκης του Σένγκεν εάν δεν επανεξετάσει τον τρόπο διαχείρισης του μεταναστευτικού μέχρι τα μέσα Δεκεμβρίου που θα πραγματοποιηθεί η Σύνοδος Κορυφής. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το ρεπορτάζ, οι Ευρωπαίοι υπουργοί Εσωτερικών, στη συνάντησή τους την προσεχή Παρασκευή, θα ξεκαθαρίσουν στην Αθήνα ότι θα ληφθούν δραστικά μέτρα σε περίπτωση που εκείνη δεν αναλάβει δράση. Η προειδοποίηση πως σε αυτά τα δραστικά μέτρα μπορεί να περιλαμβάνεται και η αναστολή της Συνθήκης του Σένγκεν έχει διατυπωθεί κατ’ επανάληψη προς τις ελληνικές τις τελευταίες ημέρες.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, η Κομισιόν αναμένεται να προτείνει εντός του μήνα μια κοινή συνοριακή δύναμη να αναλάβει τη φύλαξη των συνόρων, ενώ Ευρωπαίοι αξιωματούχοι εμφανίζονται ενοχλημένοι από την άρνηση της Αθήνας να ζητήσει ειδική αποστολή της Frontex καθώς επίσης και να επανεξετάσει το σύστημα της για την καταγραφή των προσφύγων.

Στα πρόθυρα διπλωματικού επεισοδίου βρίσκονται Ελλάδα και Σλοβακία, μετά τις δηλώσεις του Σλοβάκου πρωθυπουργού περί αποπομπής της χώρας μας από τη Ζώνη Σένγκεν.

Σύμφωνα με σλοβάκικα μέσα ενημέρωσης ο Ρόμπερτ Φίτσο προέβη σε αυτή τη δήλωση λίγο πριν αναχωρήσει για τη Σύνοδο Κορυφής μεταξύ Ευρωπαϊκής Ένωσης και Τουρκίας, την Κυριακή, υποστηρίζοντας ότι δεν υπάρχει καλύτερος τρόπος για να περιοριστούν οι μεταναστευτικές ροές.

Κατά τον Φίτσο, η Ελλάδα δεν έχει καμία θέση στη ζώνη του Σένγκεν και είναι όλοι πεπεισμένοι γι’ αυτό. Ερωτηθείς πάντως αν αυτή η πρόταση συζητείται επίσημα και σε ανώτατο επίπεδο, ο πρωθυπουργός της Σλοβακίας απάντησε αρνητικά. Συζητείται μόνο ανεπίσημα, είπε.

Το σχόλιο του υπουργείου Εξωτερικών στις ανωτέρω δηλώσεις ήταν ιδιαίτερα αιχμηρό. Ο εκπρόσωπος του υπουργείου, Κωνσταντίνος Κούτρας, δήλωσε ότι  «ο πρωθυπουργός της Σλοβακίας, ενδεχομένως επειδή προέρχεται από μια χώρα που δεν έχει θάλασσα ούτε νησιωτική δομή, δεν μπορεί να αξιολογήσει ορθά όλες τις παραμέτρους και τις ιδιαιτερότητες της φύλαξης θαλασσίων συνόρων, πολύ δε περισσότερο όταν αυτά τα σύνορα κατακλύζονται από χιλιάδες ανήμπορους ανθρώπους που αποδρούν από την κόλαση του πολέμου. Απευθύνουμε ανοιχτή πρόσκληση στον κ. Fico, προτού προβεί εκ νέου στην αναζήτηση αποδιοπομπαίων τράγων, να επισκεφθεί ένα από τα νησιά του Αιγαίου, προκειμένου να εξετάσει ο ίδιος την κατάσταση επί του πεδίου, να ενημερωθεί από τις αρμόδιες Αρχές και να σχηματίσει προσωπική άποψη για αυτό το θέμα».

Καθώς το πρόβλημα στην Ειδομένη διογκώνεται, ο αρμόδιος υπουργός Γιάννης Μουζάλας -ο οποίος κατά γενική ομολογία και των Ευρωπαίων δεν έχει επιδείξει καλύτερα αποτελέσματα από την προκάτοχό του Τασία Χριστοδουλοπούλου- προανήγγειλε με δηλώσεις του την Τρίτη ότι οι μετανάστες που είναι παγιδευμένοι στην Ειδομένη θα επιστρέψουν στην Αθήνα. Βεβαίως η κυβέρνηση, η οποία θέλει να διατηρείται χαμηλά στην επικαιρότητα το θέμα, δεν απαντά με ποιό τρόπο θα αναγκάσει τους πρόσφυγες να επιστρέψουν και αν θα καταφύγει στην χρήση αστυνομικής βίας προκειμένου να απελευθερώσει την σιδηροδρομική γραμμή. Οι αρχές των Σκοπίων έβαλαν φραγμό και επιτρέπουν τη διέλευση μόνο των προσφύγων και όχι των οικονομικών μεταναστών. Οι πληροφορίες από την Ειδομένη αναφέρουν ότι εκεί έχουν συγκεντρωθεί άνθρωποι από το Ιράν, το Πακιστάν, το Μπαγκλαντές, το Σουδάν, ακόμη και από το Μαρόκο. Αυτό δείχνει ότι η πολιτική των ανοικτών συνόρων της ελληνικής κυβέρνησης, άνοιξε τον δρόμο των δουλεμπόρων που διακινούν πλέον μετανάστες ακόμη και από το Μαρόκο.

Μπορεί ο κ. Μουζάλας να λέει ότι «αυτό που γίνεται στην Ειδομένη, η κατηγοριοποίηση του πρόσφυγα με βάση την εθνικότητα, είναι παράνομο» ωστόσο δεν πείθει ούτε την ΠΓΔΜ αλλά ούτε και τους ευρωπαίους που δυσανασχετούν με την στάση και την ανεπάρκεια της ελληνικής κυβέρνησης.

Το χειρότερο για την χώρα μας είναι ότι οι χώρες του βαλκανικού διαδρόμου, με πρώτη βέβαια την ΠΓΔΜ, σκοπεύουν να ελέγχονται και οι πολεμικοί πρόσφυγες, ώστε να αποκλειστεί η διέλευση των μεταναστών που έχουν πλαστά έγγραφα. Κάτι τέτοιο θα αυξήσει την συσσώρευση ανθρώπων. Στο πλαίσιο αυτό η Αθήνα πιέζεται να δεχθεί την ανάπτυξη δύναμης Frontex στα σύνορα με τα Σκόπια που θα διενεργεί τους ελέγχους. Όλα αυτά βέβαια κατατείνουν σε εκείνο που όσοι παρακολουθούν το πρόβλημα έχουν προβλέψει, να μετατραπεί η Ελλάδα σε «αποθήκη μεταναστών». Το ότι θα επιστρέψουν στην Αθήνα από την Ειδομένη οι μετανάστες, δεν λύνει το πρόβλημα, αφού προβλέπεται ότι καινούργιοι θα φθάσουν που θα αναζητούν διέξοδο στην Κεντρική Ευρώπη. Η τοπική κοινωνία ήδη είναι στα όριά της, ενώ αρνείται να δεχθεί την εγκατάσταση hot spot.

Στις δηλώσεις του την Τρίτη ο κ. Μουζάλας επισήμανε ότι «δεν μπορεί να είναι κλεισμένη εννέα μέρες η σιδηροδρομική γραμμή και το εμπόριο».

Η κατάληψη των μεταναστών από τις 18 Νοεμβρίου έχει δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα στις σιδηροδρομικές εμπορευματικές μεταφορές

Συνολικά επηρεάζονται περίπου 1.800 βαγόνια εντός και εκτός Ελλάδας, σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο της ΤΡΑΙΝΟΣΕ, Θανάση Ζηλιασκόπουλο. Μέχρι στιγμής η ζημιά για την ΤΡΑΙΝΟΣΕ αγγίζει το 1,5 εκατ. ευρώ περίπου, ενώ αμφισβητείται η αξιοπιστία της εταιρίας, καθώς δεν μπορεί να εκτελέσει τα δρομολόγια.

Μεγάλες ξένες εταιρίες όπως η Hewlett Packard, που συνεργάζονται με τις μεταφορικές εταιρίες που χρησιμοποιούν τη σιδηροδρομική γραμμή, απειλούν να διακόψουν τη συνεργασία τους με την Ελλάδα. Δυσαρέσκεια εκφράζουν και ελληνικές επιχειρήσεις που δεν μπορούν να παραλάβουν τα προϊόντα τους. Ανάμεσα στα προϊόντα που παραμένουν στα βαγόνια είναι καύσιμα, πρώτες ύλες και ηλεκτρονικός εξοπλισμός.

 

http://sofokleous10.gr/top-story/359359-%CF%84%CE%BF-%CF%80%CF%81%CE%BF%CF%83%CF%86%CF%85%CE%B3%CE%B9%CE%BA%CF%8C-%CF%83%CF%80%CF%81%CF%8E%CF%87%CE%BD%CE%B5%CE%B9-%CF%84%CE%B7%CE%BD-%CE%B5%CE%BB%CE%BB%CE%AC%CE%B4%CE%B1-%CF%80%CF%81%CE%BF%CF%82-%CF%84%CE%B7%CE%BD-%CE%AD%CE%BE%CE%BF%CE%B4%CE%BF-%CE%B1%CF%80%CF%8C-%CF%84%CE%BF-%CF%83%CE%AD%CE%BD%CE%B3%CE%BA%CE%B5%CE%BD