Επίδομα πείνας αντί για σύνταξη

Επίδομα πείνας αντί για σύνταξη θα παίρνουν όσοι δεν έχουν συμπληρώσει τουλάχιστον 20 έτη ασφάλισης, ενώ και η λεγόμενη εθνική σύνταξη με βάση τις απαιτήσεις της τρόικας πέφτει πολύ κάτω από τα 384.

Το πρώτο σοκ ήρθε από την απαίτηση των δανειστών για εθνική σύνταξη στα 250 ευρώ και όχι στα 384 ευρώ το μήνα που είναι σήμερα. 

Μάλιστα οι δανειστές φαίνεται ότι επέμειναν το ποσό αυτό να δίδεται μόνο σε όσους έχουν συμπληρώσει τα 67 έτη.

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι η κυβέρνηση εξετάζει λόγω των πιέσεων μείωση της εθνικής σύνταξης στα 320 ευρώ ενώ υπάρχει και σενάριο για ποσό της τάξης των 300 ευρώ.

Μάλιστα και από την πλευρά της κυβέρνησης φαίνεται ότι η αύξηση της μίνιμουμ ασφάλισης έχει ήδη ανέλθει στα 20 από τα 15 έτη.

Όσοι δεν έχουν τα απαραίτητα πλέον 20 έτη ασφάλισης αλλά έχουν λιγότερα συζητείται να λαμβάνουν ποσά κάτω των 200 ευρώ, για την ακρίβεια 180-190 ευρώ!

Με τίτλο «Απαιτούν κατώτατη σύνταξη 180 ευρώ» κυκλοφορεί την Παρασκευή και η «Αγορά». 

 

Την αλλαγή στρατηγικής της κυβέρνησης που πλέον θέτει ως στόχο να μην πληγούν οι συντάξεις που υπολείπονται των 1.300 ευρώ (κύρια και επικουρική) αποκάλυψε ο υπουργός Εργασίας σε ραδιοφωνική του συνέντευξη.

Ο κ. Κατρούγκαλος σχολιάζοντας την χθεσινή πρώτη συνάντηση που είχε με τους εκπροσώπους των θεσμών μετά την επιστροφή τους στην Ελλάδα, την χαρακτήρισε αναγνωριστική και όπως είπε από αυτήν διαμορφώθηκε η ατζέντα, ο οδικός χάρτης για τις επαφές που θα ακολουθήσουν.

 

«Ηταν περίπου όπως τα περιμέναμε», είπε ο υπουργός «στο κόκκινο», καθώς επιβεβαιώθηκε η διαφοροποίηση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου από τους Ευρωπαίους, όσον αφορά την εκτίμηση για το δημοσιονομικό κενό που θα προκύψει.

Οπως είπε, τα περισσότερα θέματα είναι ανοιχτά και ο ίδιος ζήτησε να ξεκινήσει άμεσα η διαπραγμάτευση στα πρώτα τρία, όπου υπάρχει η μεγαλύτερη απόσταση.

Τα θέματα αυτά είναι:

-ο χαρακτήρας του ασφαλιστικού συστήματος, καθώς οι δανειστές προωθούν την αναλογικότητα ενώ η ελληνική πλευρά την αναδιανεμητικότητα, η εθνική σύνταξη και οι συντελεστές αναπλήρωσης.

-Η ρύθμιση των θεμάτων της προσωπικής διαφοράς στις συντάξεις, όπου όπως είπε «τα καλά νέα είναι ότι δεν θα μειωθούν κύριες συντάξεις»

-η συζήτηση των συμπληρωματικών βελτιώσεων που προωθεί η κυβέρνηση μετά τον διάλογο με την κοινωνία και συγκεκριμένα οι νέες ρυθμίσεις για τους αγρότες και τους ελεύθερους επαγγελματίες

-οι επικουρικές συντάξεις, όπου οι δανειστές έθεσαν και πάλι θέμα αύξησης των εισφορών

Ο κ. Κατρούγκαλος πάντως χαρακτήρισε «αδιαμφισβήτητο» το ότι θα σωθούν και οι επικουρικές συντάξεις.

Οπως είπε, είναι «απόλυτη κόκκινη γραμμή» ότι δεν πρόκειται να υπάρξουν μειώσεις για όσους έχουν συντάξιμες αποδοχές μέχρι 1.300 ευρώ, με τις κύριες συντάξεις να μην υφίστανται καμία μείωση και τις επικουρικές να προστατεύονται στοχευμένα.

Η επικουρική δεν είναι μόνο θέμα ποσού, αλλά και συντελεστή αναπλήρωσης, όπως είπε. Για περιπτώσεις όπου έχουν καταβληθεί πολύ υψηλές εισφορές δεν είναι άδικο να υπάρχουν υψηλότερες αποδοχές, σημείωσε.

Η επόμενη συνάντηση του υπουργού Εργασίας με τους θεσμούς είναι προγραμματισμένη για το πρωί του Σαββάτου.