Εθνική: Πόσο θα αγοράσουν οι ξένοι;

Τους φόβους της αγοράς ότι θα διαθέσει τις νέες μετοχές από την επικείμενη αύξηση κεφαλαίου σε «σκοτωμένη» τιμή καλείται πλέον να διαψεύσει η διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας, καθώς η τιμή στο ταμπλό έχει υποχωρήσει κάτω και από τα 3 ευρώ και τα διεθνή επενδυτικά κεφάλαια, που ήδη απορροφούν μεγάλου ύψους εκδόσεις από τις ελληνικές τράπεζες, αναμένεται να ζητήσουν γερή έκπτωση, για να καλύψουν και την έκδοση της Εθνικής, που προσέρχεται στην αγορά τελευταία και… ιδρωμένη.

 

Στο  διοικητικό συμβούλιο, (16/4/2014) όπου συζητήθηκε η αύξηση κεφαλαίου, αποφασίσθηκε, με τη σύμφωνη γνώμη του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (παρότι αρχικά το Συμβούλιο του ΤΧΣ είχε λάβει αρνητική απόφαση) να προχωρήσει η εφαρμογή του σχεδίου για άντληση έως και 2,5 δισ. ευρώ, με αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, που θα γίνει με παραίτηση των παλαιών μετόχων από τα δικαιώματά τους (έτσι, οι παλαιοί μέτοχοι, ανάλογα με το πόσο χαμηλά θα πέσει η τιμή διάθεσης, θα υποστούν και αραίωση της συμμετοχής τους).

Η σχετική ανακοίνωση της ΕΤΕ επιβεβαιώνει εμμέσως πλην σαφώς ότι η τράπεζα «έφαγε πόρτα» από την Τράπεζα της Ελλάδος, καθώς κατά το μεγαλύτερο μέρος του απορρίφθηκε το σχέδιο που είχε προταθεί για την κάλυψη των κεφαλαιακών αναγκών, ύψους 2,183 δισ. ευρώ. Από τα μέτρα που προτάθηκαν από τη διοίκηση της Εθνικής για την κάλυψη αυτού του κενού χωρίς αύξηση κεφαλαίου έγιναν δεκτά μέτρα ύψους μόνο 1,04 δισ. ευρώ, με συνέπεια η ΤτΕ να δείξει στην Εθνική το δρόμο προς την αγορά για τη συγκέντρωση των υπολοίπων κεφαλαίων.

Το ποσό της αύξησης, που μπορεί να φθάσει έως τα 2,5 δισ. ευρώ, διαμορφώθηκε σε αυτό το υψηλό επίπεδο, προκειμένου να δημιουργηθεί ένα «μαξιλάρι», ώστε να είναι σε θέση η Εθνική να εξαγοράσει αργότερα και τις προνομιούχες μετοχές του Δημοσίου, ύψους 1,35 δισ. ευρώ. Πάντως, η Εθνική έχει τη δυνατότητα, αν δεν υπάρξει αρκετό ενδιαφέρον από επενδυτές, να κλείσει την αύξηση συγκεντρώνοντας μόνο 1,2 δισ. ευρώ, αφήνοντας για αργότερα τη συγκέντρωση κεφαλαίων για την εξαγορά των προνομιούχων μετοχών.

Η ολοκλήρωση της διαδικασίας της αύξησης κεφαλαίου θα έλθει τον Μάιο, καθώς η Γενική Συνέλευση των μετόχων, όπου θα εγκριθεί η αύξηση, συγκαλείται στις 10 Μαΐου. Συντονιστές και συνδιαχειριστές του βιβλίου προσφορών που θα ανοίξει ορίσθηκαν η Goldman Sachs και η Morgan Stanley, χωρίς στη σύμβαση με τις δύο διεθνείς τράπεζες να έχει ενσωματωθεί ρήτρα εγγύησης κάλυψης της αύξησης.

Το σημείο κλειδί της αύξησης είναι, βεβαίως, η τιμή διάθεσης των νέων μετοχών, που είναι εκ των προτέρων γνωστό ότι θα διαμορφωθεί σε πολύ χαμηλότερα επίπεδα από τα 4,29 ευρώ της περσινής αύξησης κεφαλαίου. Η αβεβαιότητα για την τιμή διάθεσης ήταν ένα από τα στοιχεία που δημιούργησαν τις τελευταίες ημέρες συνθήκες πανικού στη διαπραγμάτευση της μετοχής της ΕΤΕ στο ΧΑ. Στη χθεσινή συνεδρίαση ο ρυθμός της υποχώρησης μετριάσθηκε αρκετά, αλλά η μετοχή έσπασε καθοδικά και το «φράγμα» των 3 ευρώ, για να κλείσει στα 2,97. Πάντως, το βράδυ, στη διαπραγμάτευση του ADR της τράπεζας στο αμερικανικό Χρηματιστήριο, όταν ήταν γνωστές στους επενδυτές και οι αποφάσεις για την αύξηση, το ADR κινήθηκε σταθεροποιητικά, κλείνοντας τη συνεδρίαση με οριακή άνοδο.

Γεγονός είναι ότι μέσα στις επόμενες εβδομάδες θα πρέπει να αλλάξει η εξαιρετικά αρνητική χρηματιστηριακή εικόνα της μετοχής της ΕΤΕ, καθώς, εάν διατηρηθεί στα σημερινά επίπεδα τιμών και με δεδομένο ότι οι ξένοι επενδυτές θα επιδιώξουν μια σημαντική έκπτωση, σε σχέση με τη χρηματιστηριακή τιμή, η τιμή διάθεσης των νέων μετοχών θα πρέπει να διαμορφωθεί χαμηλότερα και από τα 2,5 ευρώ και το dilution των παλαιών μετόχων (μεταξύ των οποίων και το ΤΧΣ) να ξεπεράσει το 40%.

Πρέπει να σημειωθεί, εξάλλου, ότι το διεθνές κλίμα για τη μετοχή της Εθνικής δεν είναι και το καλύτερο για να προωθηθεί μια αύξηση κεφαλαίου. Ενδεικτική είναι πρόσφατη ανάλυση της JP Morgan για το ΧΑ, όπου η Εθνική κατατάσσεται στις μετοχές προς αποφυγή (stocks to avoid). Έτσι, ακόμη και αν τελικά η τράπεζα καταφέρει να καλύψει την αύξηση, εκφράζονται φόβοι ότι αυτό θα γίνει με συμμετοχή επενδυτικών κεφαλαίων χαμηλής ποιότητας, τα οποία θα προσελκυστούν από μια χαμηλή τιμή διάθεσης και θα επιδιώξουν να «κλειδώσουν» πολύ γρήγορα τα κέρδη τους, εγκαταλείποντας την Εθνική.

http://www.sofokleous10.gr/2012-07-2

4-09-27-56/267213-2014-04-17-11-23-15