Ετοιμάστηκε η ΚΥΑ για το «πακέτο Χατζηγάκη»: Χαράτσι ύψους 260 εκατ. ευρώ στους αγρότες!

Διακόσια εξήντα εκατομμύρια ευρώ ετοιμάζεται να αρπάξει από τους αγρότες η συγκυβέρνηση Τσίπρα-Καμμένου το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα, ως υποχρεωτική επιστροφή από το γνωστό «πακέτο Χατζηγάκη».

Η υπόθεση είναι λίγο-πολύ γνωστή. Το 2008-2009, οι αγρότες υποχρέωσαν με τις κινητοποιήσεις τους την τότε κυβέρνηση Καραμανλή να τους δώσει για την κάλυψη ζημιών που υπέστησαν ένα συνολικό ποσό 424,7 εκατ. ευρώ, που ονομάστηκε «πακέτο Χατζηγάκη» (από το όνομα του τότε υπουργού Γεωργίας).  Οι αποζημιώσεις κάλυπταν ένα μικρό μόνο μέρος των ζημιών που είχαν υποστεί οι αγρότες.

Οι πάντες αναγνωρίζουν ότι η αγροτική παραγωγή υφίσταται μεγάλες καταστροφές από τις καιρικές συνθήκες, ενώ οι αποζημιώσεις που δίνονται στα πλαίσια της εθνικής και κοινοτικής νομοθεσίας είναι μικρές. Συχνά οι κομισάριοι χαρακτηρίζουν τις ενισχύσεις προς τους αγρότες παράνομες, ισχυριζόμενοι ότι δήθεν νοθεύουν τον ανταγωνισμό. Αντίθετα, δεν έχουν κανένα πρόβλημα από τις πλουσιοπάροχες κρατικές ενισχύσεις προς τη βιομηχανία, που ρέουν από αγωγούς μεγέθους πετρελαιαγωγού. Σ’ αυτές τις περιπτώσεις, οι κομισάριοι δεν εγείρουν ζήτημα νόθευσης του ανταγωνισμού, ούτε ζητούν την επιστροφή των ενισχύσεων από τους καπιταλιστές της βιομηχανίας. Αυτή η προκλητικά ανισότιμη συμπεριφορά αναπτύσσεται σε επίπεδο ΕΕ και όχι μόνο στην Ελλάδα.

Η Κομισιόν, μετά από απόφαση του Γενικού Δικαστηρίου της ΕΕ, αποφάσισε –για πρώτη φορά- την επιστροφή από τους έλληνες αγρότες του ποσού των 424,7 εκατ. ευρώ του «πακέτου Χατζηγάκη». Η πειθήνια συγκυβέρνηση Τσίπρα-Καμμένου ανταποκρίθηκε άμεσα και προέβλεψε, με το άρθρο 36 του δασοκτόνου νόμου 4351/15 (για του περιβόητους βοσκότοπους), την έκδοση Κοινής Υπουργικής Απόφασης των υπουργών Αγροτικής Ανάπτυξης και Οικονομικών, με την οποία θα κινηθεί η διαδικασία επιστροφής του μεγαλύτερου μέρους του «πακέτου Χατζηγάκη», μέσω της υποχρεωτικής παρακράτησης από τις κοινοτικές επιδοτήσεις που παίρνουν οι αγρότες.

Σύμφωνα με ασφαλέστατες πληροφορίες μας, η ΚΥΑ ετοιμάστηκε και προβλέπει ότι θα απαιτηθεί από τους αγρότες η επιστροφή 260 εκατ. ευρώ (άλλα 160 εκατ. ευρώ θα δοθούν από τον κανονισμό 1408/2013 «De minimis», ενώ δε θ’ αναζητηθούν ποσά μέχρι 1.000 ευρώ). Φυσικά, όσο οι αγρότες βρίσκονται εξαγριωμένοι στα μπλόκα, οι συναρμόδιοι υπουργοί Β. Αποστόλου και Τ. Αλεξιάδης δε θα δημοσιεύσουν την ΚΥΑ, για ευνόητους λόγους. Μόλις, όμως, οι αγρότες σταματήσουν τις κινητοποιήσεις τους, η ΚΥΑ θα δημοσιευτεί στο ΦΕΚ και το χαράτσι θ’ αρχίσει να παρακρατείται από τις επιδοτήσεις.

Είναι μία από τις λίγες φορές, που οι διαδικασίες για τη σύνταξη μιας ΚΥΑ είναι τόσο γρήγορες. Αν δεν είχαν ξεσπάσει οι κινητοποιήσεις των αγροτών, οι Αποστόλου και Αλεξιάδης θα είχαν ήδη υπογράψει την ΚΥΑ και θα κινούσαν τις διαδικασίες  επιστροφής των 260 εκατ. ευρώ από τους αγρότες, μέσω των κοινοτικών επιδοτήσεων. Πρέπει εδώ να σημειώσουμε, ότι και τα 160 εκατ. ευρώ που θα αντληθούν από τον Κανονισμό «De minimis», για να συμπληρωθεί το «πακέτο» που ζητά η Κομισιόν, θα δίνονταν στους αγρότες, οι οποίοι βέβαια θα τα στερηθούν.

Η συγκυβέρνηση Τσίπρα-Καμμένου ενεργεί σαν κοινός ληστής που παραφυλάει στη γωνία για να αιφνιδιάσει το θύμα του. Πέρα από την επιχειρούμενη φορολογική και ασφαλιστική ληστεία, παραμονεύει για ν’ αρπάξει από τους αγρότες άμεσα 260 εκατ. ευρώ, συν άλλα 160 εκατ. ευρώ έμμεσα.

 

http://www.eksegersi.gr/