Έτσι δεν έρχεται η Ανάπτυξη, έτσι έρχεται ο Αλέξης!

Γράφει: 

Δεν έχει προκοπή αυτή η χώρα. Δύο ολόκληρους μήνες έχουν παγώσει στα νοσοκομεία και στις ΥΠΕ όλες οι διαδικασίες διαγωνισμών, που χρηματοδοτούνται από το ΕΣΠΑ. Ανάμεσά τους και διαγωνισμοί, που είχαν κατακυρωθεί έπειτα από 2-3 χρόνια καθυστερήσεων και προσφυγών. Εμ έτσι κύριε Σαμαρά δεν έρχεται η ανάπτυξη. Έτσι, το μόνο που έρχεται είναι ο… Αλέξης!

 

Αιτία της απαράδεκτης αυτής κατάστασης είναι μία εγκύκλιος, που έστειλε στις αρχές Μαϊου ο τότε υπουργός Ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκης προς όλα τα υπουργεία και το Δημόσιο, που υλοποιούν έργα ΕΣΠΑ. Ούτε λίγο ούτε πολύ, η εγκύκλιος καλούσε όλους τους φορείς να αναστείλουν μέχρι νεωτέρας όλες τις διαδικασίες των διαγωνισμών και ειδικά την υπογραφή συμβάσεων!
Δηλαδή, ο κ. Χατζηδάκης ζητούσε ρητά να μην προχωρήσουν έργα, στα οποία είχε γίνει η κατακύρωση και τα οποία – ως είθισται – μπορεί να είχαν προκηρυχτεί 2 ή και 3 χρόνια νωρίτερα… Εκείνο, δε, που προκαλεί εντύπωση είναι ο λόγος τον οποίο επικαλέστηκε: Το γεγονός ότι ήδη έχουν ξεπεραστεί οι προβλέψεις για την εθνική συμμετοχή στα έργα του ΕΣΠΑ!
Με άλλα λόγια, ενώ η κυβέρνηση υποτίθεται ότι επιδιώκει και μέσω των κονδυλίων του ΕΣΠΑ να δώσει ώθηση στην ανάπτυξη, να πέσουν χρήματα στην αγορά και να αναχαιτιστεί το τσουνάμι της ανεργίας, στην πράξη φαίνεται ότι ξεμείναμε από καύσιμα. Μας τελείωσε το ρευστό για την εθνική συμμετοχή!
Ακόμη, όπως προκύπτει από την ίδια εγκύκλιο, έχουν ξεφύγει οι εντάξεις έργων στο ΕΣΠΑ (πάνω από 130% του προϋπολογισμού). Τι σημαίνει αυτό πρακτικά ότι τα τελευταία χρόνια προχωρήσαμε σε αθρόες εντάξεις έργων σε μία απέλπιδα προσπάθεια να απορροφήσουμε τους κοινοτικούς πόρους, αλλά φευ, το μόνο που καταφέραμε είναι να εντάξουμε έργα…
Και ερχόμαστε στο ψητό. Η εγκύκλιος έκανε λόγο για προσωρινή αναστολή στην υπογραφή των συμβάσεων μέχρι τις αρχές Ιουνίου – προφανώς λόγω εκλογών. Η προθεσμία παρήλθε, οι εκλογές έγιναν, κάναμε και τον ανασχηματισμό, αλλά ουδέν νεώτερο από το… μέτωπο του υπουργείου Ανάπτυξης. Προφανώς, ευθύνεται η αλλαγή στην ηγεσία του υπουργείου. Όμως, αν είναι κάθε φορά που αλλάζει ο υπουργός Ανάπτυξης να χάνουμε τόσο πολύτιμο χρόνο, τότε κάνουμε μία τρύπα στο νερό!
Εδώ όμως θα μου πείτε ότι ακόμη δεν έχουν μοιράσει αρμοδιότητες σε όλους τους αναπληρωτές υπουργούς, με μία εγκύκλιο για τα έργα ΕΣΠΑ θα ασχοληθούμε; Μήπως, η τρόικα να θέσει ως προαπαιτούμενο για την είσπραξη της δόσης την κατανομή αρμοδιοτήτων;
Στα σοβαρά τώρα. Όσο νηφάλια και αν εξετάσω τα πράγματα, δεν μπορώ παρά να εξοργιστώ με την κατάσταση, που έχει διαμορφωθεί. Οι νέοι υπουργοί ασχολούνται περισσότερο με το ποιους συμβούλους και λοιπούς παρατρεχάμενους της εξουσίας θα βολέψουν παρά με το να ασχοληθούν με το ζητούμενο: την αξιοποίηση των κοινοτικών κονδυλίων, ώστε να πέσουν χρήματα στη χειμαζόμενη πραγματική οικονομία.
Εκτός των άλλων, δε, η κατάσταση ρεζιλεύει τη χώρα διεθνώς. Πολλές ξένες ή ελληνικές επιχειρήσεις, που συνεργάζονται με οίκους του εξωτερικού, προσδοκούν εύλογα να υπογράψουν συμβάσεις για τα έργα, που έχουν κατακυρωθεί από τα τέλη του 2013. Οι υπεύθυνοι των εταιρειών στα κεντρικά γραφεία που δεν ξέρουν ούτε θέλουν να μάθουν για τα κόμπλεξ ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, ρωτούν εναγωνίως εδώ και μήνες πότε θα υπογραφούν οι συμβάσεις και οι κακόμοιροι γενικοί διευθυντές στο Ελλαδιστάν δεν ξέρουν τι να απαντήσουν… Ακόμη και οι ξένοι πλέον προσβλέπουν στον Αλέξη…

 

http://www.virus.com.gr/site/index.php?option=com_k2&view=item&id=3324:etsi-den-erxetai-i-anaptyksi-etsi-erxetai-o-aleksis&Itemid=392&utm_source=MailingList&utm_medium=email&utm_campaign=Virus+Newsletter