Eurobank: Το σκάνδαλο του αιώνα

Ως θρίαμβο και ιστορικό γεγονός χαρακτηρίζουν οι εθελόδουλοι κατεστημένοι πολιτικοί, οικονομικοί και δημοσιογραφικοί κύκλοι της χώρας το σκάνδαλο του αιώνα που αντιπροσωπεύει το ξεπούλημα της Eurobank στα πιο αδίστακτα κερδοσκοπικά συμφέροντα, το οποίο έχει ως τραγικό αποτέλεσμα , πέραν των πολλών άλλων, και μεγάλες απώλειες για το ελληνικό δημόσιο που αγγίζουν αυτήν την ώρα μέχρι τα 10 δις ευρώ!!!

 

Προς απόδειξη όλων των παραπάνω παρακαλούμε όπως διαβάσετε προσεκτικά, παρά τη σχετική δυσκολία στην κατανόησή του, το παρακάτω ρεπορτάζ από το bankingnews.gr και κυρίως την ανάλυση της Κερασίνας Ραυτοπούλου που ακολουθεί.

Τα συμπεράσματα δικά σας.

Παραθέτουμε, χωρίς κρίσεις και σχόλια, το ρεπορτάζ του bankingnews.gr σχετικά με την υπερκάλυψη της Αύξησης Μετοχικού Κεφαλαίου της Eurobank.

ΘΡΙΑΜΒΟΣ ΑΠΟ ΤΗΝ EUROBANK – ΥΠΟΒΛΗΘΗΚΑΝ ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ ΡΕΚΟΡ 5 ΔΙΣ ΣΤΗΝ ΑΜΚ ΤΩΝ 2,86 ΔΙΣ. – ΣΤΑ 0,30-0,32 ΕΥΡΩ Η ΤΙΜΗ

Ως “θρίαμβος” μπορεί να χαρακτηριστεί η “ιστορική επιτυχία” της Eurobank, καθώς ήδη από την πρώτη μέρα που άνοιξε το βιβλίο προσφορών για την αύξηση κεφαλαίου των 2,86 δισ. ευρώ, οι προσφορές φτάνουν στα 5 δισ. ευρώ, υπερκαλύπτοντας τον στόχο.

Η τιμή της αύξησης θα είναι στα 0,30 ευρώ αλλά ενδέχεται λόγω της μεγάλης ζήτησης να αυξηθεί οριακά στα 0,32 ευρώ.

Ερωτηθείσα η διοίκηση της Eurobank απέφυγε να σχολιάσει την πληροφορία αλλά πηγή σε ένα εκ των βασικών συμβούλων της αύξησης ήταν απόλυτη “υπάρχει υπερκάλυψη στην αμκ της Eurobank”
Με βάσει ενδείξεις, οι προσφορές μπορεί να ξεπεράσουν τα 6 ή 6,5 δισ. ευρώ.
Να σημειωθεί πως στην αύξηση κεφαλαίου των 2,86 δισ. ευρώ της Eurobank, τα 1,3 δισ. ευρώ έχουν ήδη βρεθεί από θεσμικούς επενδυτές που έχουν εκδηλώσει το ενδιαφέρον τους, όπως η Fairfax.

Η Εurobank αναζητούσε περίπου 1,5 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 286 εκατ. ευρώ θα προέλθουν από δημόσια προφορά στην Ελλάδα.
Το γεγονός πως από την έναρξη του book building, υπερκαλύφθηκε η αύξηση κεφαλαίου αποτελεί “μεγάλη επιτυχία” για τη Eurobank.
Οι ιδιώτες επενδυτές θα κατέχουν το 63,5% του μετοχικού κεφαλαίου της Eurobank, καθιστώντας την πιο ιδιωτικοποιημένη τράπεζα στην Ελλάδα!!!
Το βιβλίο προσφορών κλείνει στις 29 Απριλίου.

Στη συνέχεια παραθέτουμε την ανάλυση της Κερασίνας Ραυτοπούλου για το ξεπούλημα της Eurobank.

ΑΝΑΛΥΣΗ ΤΗΣ ΚΕΡAΣΙΝΑΣ ΡΑΥΤΟΠΟΥΛΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΞΕΠΟΥΛΗΜΑ ΤΗΣ EUROBANK

Όπως είναι γνωστό η Eurobank μαζί με την Εθνική, την Πειραιώς και την ALPHA επιλέχθηκαν από την Τράπεζα της Ελλάδος ως συστημικές τράπεζες, προκειμένου να ανακεφαλαιοποιηθούν μέσω του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) με δημόσιο χρήμα. Η διοίκηση της Eurobank δήλωσε αδυναμία συγκέντρωσης οποιασδήποτε ιδιωτικής συμμετοχής στην αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της και έτσι το ΤΧΣ διέθεσε 5,85 δις για την κεφαλαιακή ενίσχυση της τράπεζας, η οποία πλέον ανήκει στο ΤΧΣ σε ποσοστό περίπου 94 %.

Η ανακεφαλαιοποίηση της Eurobank έγινε χρησιμοποιώντας αποκλειστικά δημόσιο χρήμα και επιπλέον της παραχωρήθηκε το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο ως δώρο για τον εξωραϊσμό της. Ο βασικός μέτοχος της (Λάτσης) την εγκατέλειψε χωρίς να πληρώσει ως όφειλε 2,5 δις για τις ζημιές της, ή να συμμετέχει στην ανακεφαλαιοποίησή της. Η παράγρ. δ του άρθρου 63Β του νόμου 3601/2007 αναφέρεται στην ανάγκη να επωμιστούν τις τυχόν απώλειες από την εξυγίανση του πιστωτικού ιδρύματος οι μέτοχοι, οι μη ενέγγυοι πιστωτές κ.λ.π.

Στη συνέχεια μεταβιβάστηκε στη Eurobank το σύνολο των μετοχών του πρόσφατα εξυγιασμένου «Νέου Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου» (ΝΤΤ), που υποτίθεται ότι θα ενίσχυε και θα βελτίωνε την οικονομική κατάσταση της τράπεζας λόγω της σημαντικής ρευστότητας, που διαθέτει το ΝΤΤ, αλλά και λόγω της χρηματοδότησής του από το ΤΧΣ. Η συνολική χρηματοδότηση για την «εξυγίανση» του ΝΤΤ στοίχισε στο ΤΧΣ 4,6 δις (4,1 για την κάλυψη του funding gap και 500 εκ. για την ανακεφαλαιοποίηση) και πήγε στην Eurobank. Συνολικά η Eurobank έχει στοιχίσει στο ΤΧΣ περίπου 11 δις.

Με τα νέα stress tests ανακοινώθηκε ότι η τράπεζα έχει ανάγκη νέας ανακεφαλαιοποίησης 2,9 δις.

Στην προσπάθεια πώλησης της Eurobank από το ΤΧΣ προέκυψε ότι υπάρχουν αγοραστές, (η καναδική και με ισχυρά αραβικά συμφέροντα Fairfax, η WLR Recovery Fund, Fidelity κ.α.) αλλά η προσφορά τους ήταν πολύ χαμηλότερη από την τιμή κόστους της μετοχής της Eurobank.

Έτσι το ΤΧΣ, περίμενε τη νομοθετική κάλυψη για να προχωρήσει σε ενέργειες πώλησης της τράπεζας. Η Κυβέρνηση και κυρίως ο υπουργός Στουρνάρας, πρόσφεραν πλήρη κάλυψη για τυχόν νομικές ευθύνες στα μέλη του Ταμείου, που τελικά υπέγραψε συμφωνία µε ομάδα θεσμικών επενδυτών (!) με επικεφαλής τη Fairfax, για άντληση κεφαλαίων, ενόψει της Αύξησης Μετοχικού Κεφαλαίου της τράπεζας, σε τιμή μετοχής 0,30 €, δηλαδή 75% φθηνότερη απ’ ό,τι κόστισε στο Δημόσιο (ΤΧΣ) και χαμηλότερη από την τρέχουσα χρηματιστηριακή τιμή.

Με απλά μαθηματικά, (και χωρίς να υπολογίζεται το κόστος για το funding gap των εξυγιασμένων τραπεζών), το κόστος του 94 % της τράπεζας για το ΤΧΣ ήταν 5,85 δις και τώρα διατίθεται το 50 % για 2,684 δις. Δηλαδή, μετά την ολοκλήρωση αυτής της αύξησης, το ΤΧΣ θα κατέχει λιγότερο από το 50 % του μετοχικού κεφαλαίου της Eurobank και θα έχει καταβάλει 5,85 δις, ενώ οι λεγόμενοι θεσμικοί επενδυτές θα κατέχουν το 50 + 1 μετοχή της τράπεζας έχοντας καταβάλλει μόνο 2,684 δις.

Η μεθόδευση για απαλλαγή των μελών του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας από κάθε ευθύνη, καταβάλλοντας μάλιστα και δικαστικά έξοδα για τυχόν διώξεις, αποδεικνύει ότι οι χειρισμοί αυτοί είναι προσχεδιασμένοι και σκοπεύουν να προσφέρουν δώρα στους κερδοσκόπους σε βάρος του Ελληνικού Δημοσίου, δηλαδή σε βάρος των Ελλήνων φορολογούμενων.

Έτσι οι προβλέψεις μας για την ολοκλήρωση του εγκλήματος σε βάρος της περιουσίας του Ελληνικού Δημοσίου επιβεβαιώθηκαν με το χειρότερο σενάριο, αφού σηματοδοτείται ήδη η έναρξη του μεγάλου κόλπου, με στόχο το ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας για να πλουτίσουν ακόμη μια φορά οι εγχώριοι και ξένοι κερδοσκόποι.

Είναι σαφής η κατεύθυνση ενίσχυσης των συμφερόντων της ολιγαρχίας και του ιδιωτικού εγχώριου και ξένου κεφαλαίου, χωρίς να λαμβάνεται υπόψη η πρόκληση μεγάλης ζημιάς στο Ελληνικό Δημόσιο και δεν γίνεται καμιά προσπάθεια να δικαιολογηθεί αυτή η μεθόδευση.

Πρόκειται ουσιαστικά για έγκλημα σε τιμή ευκαιρίας, αφού οι ιδιώτες θα αποκτήσουν τη μετοχή καταβάλλοντας 0,30 €, ενώ θα έχουν την ευκαιρία, σε λίγους μήνες, που θα αυξηθεί η τιμή της να βγάλουν πολλαπλά κέρδη. Δηλαδή το μεγάλο κόλπο θα συντελεσθεί μετά από το χρονικό διάστημα υποχρεωτικής διατήρησης των μετοχών από πλευράς των «επενδυτών» και αφού η τιμή της μετοχής θα έχει αυξηθεί, οπότε οι «επενδυτές» θα πουλήσουν τις μετοχές, που απόκτησαν με 0,30 € με πολλαπλάσιες αποδόσεις των κεφαλαίων που τοποθέτησαν.

Το ίδιο το ΤΧΣ, σύμφωνα με τον πρόσφατο νόμο, δεν δικαιούται να συμμετάσχει στην αύξηση κεφαλαίου.

Βέβαια κάποιοι «επενδυτές» έχουν δηλώσει την πρόθεσή τους να συμμετέχουν ενεργά στην εταιρική διακυβέρνηση της Eurobank, αλλά, άραγε, πιστεύει κανείς ότι θα διατηρήσουν τη συμμετοχή τους στην τράπεζα, μετά το υποχρεωτικό διάστημα των 6 μηνών;;

Όσο για το ΤΧΣ, έχει την υποχρέωση να μη διαθέσει τις μετοχές του για ορισμένο χρονικό διάστημα, προκειμένου να διευκολύνει τα παιχνίδια των κερδοσκόπων.

Επίσης με βάση το νέο νόμο 4254/2014, εφόσον επενδυτές του ιδιωτικού τομέα συμμετάσχουν στην Αύξηση με ποσοστό 50% ή μεγαλύτερο, το ΤΧΣ χάνει ουσιαστικά δικαιώματα ψήφου, που αντιστοιχούν στις υφιστάμενες μετοχές της Eurobank, που κατέχει. Δηλαδή ουσιαστικά περιορίζεται πλήρως το δικαίωμα ψήφου του κράτους (ΤΧΣ) για τα ουσιαστικά θέματα διοίκησης.

Το colpo grosso έχει στηθεί με τις ευλογίες της συγκυβέρνησης ΝΔ και ΠΑΣΟΚ και με το στρατηγικό σχεδιασμό του υπουργού Στουρνάρα με απώτερο στόχο να πανηγυρίσουν άλλο ένα success story, αφού με αυτούς τους όρους η αύξηση θα είναι επιτυχής.

Το μεγάλο ερωτηματικό, που προκύπτει, είναι αν ετοιμάζεται, όπως φημολογείται, το ίδιο κόλπο και για την Εθνική τράπεζα, που κόστισε στο Ελληνικό Δημόσιο πολύ περισσότερα. Οι ευθύνες της Κυβέρνησης θα είναι ακόμη μεγαλύτερες αν αποτολμήσουν να εφαρμόσουν το ίδιο κόλπο και για την Εθνική, της οποίας η μετοχή έχει ήδη χάσει 25 % σε διάστημα 3 ημερών (από 4,06 σε 3,04 €).

Θεωρούμε ότι οι ενέργειες αυτές της Κυβέρνησης και του ΤΧΣ συνιστούν την μεγαλύτερη απιστία σε βάρος της περιουσίας του Ελληνικού Δημοσίου με το αιτιολογικό, ότι διευκολύνουν την εισροή κεφαλαίων στην ελληνική οικονομία, παραβλέποντας, όμως, το γεγονός του απροκάλυπτου και τερατώδους πλουτισμού, που προσφέρουν στο ιδιωτικό εγχώριο και ξένο κεφάλαιο.

Το προκάλυμμα των μελών του ΤΧΣ είναι οι εκτιμήσεις από τους ανεξάρτητους εκτιμητές για την «εύλογη» αξία της τιμής της μετοχής της Eurobank. Αλήθεια σε λίγους μήνες που η τιμή της μετοχής θα έχει πολλαπλασιαστεί τι θα έχουν να πουν οι εκτιμητές ;;

Ο ελληνικός λαός πρέπει να δώσει την απάντησή του στις επικείμενες εκλογές και η ψήφος του θα ανατρέψει αυτή την Κυβέρνηση των συμφερόντων της ολιγαρχίας και της διαπλοκής.

Μόνο μια Κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ θα αναζητήσει και θα αποδώσει τις ουσιαστικές και φανερές ευθύνες για το μεγάλο κόλπο, που εκτυλίσσεται στις τράπεζες σε βάρος των Ελλήνων φορολογουμένων.

ΚΕΡΑΣΙΝΑ ΡΑΥΤΟΠΟΥΛΟΥ

Σάββατο 26 Απριλίου 2014

http://www.iskra.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=16131:eurobank-kerdoskopia&catid=58:oikonomiki-politiki&Itemid=182