Για τις 24 Μαΐου μετατίθεται η συμφωνία στο Eurogroup

Να φρενάρουν την όποια αισιοδοξία επιχείρησαν οι υπουργοί οικονομικών της ευρωζώνης προσερχόμενοι στο κρίσιμο για την Ελλάδα Eurogroup όπου στο τραπέζι πέφτει η αξιολόγηση αλλά και το χρέος.

Ο επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, ανέφερε ότι «θα συζητήσουμε πότε, αν και υπό ποιες συνθήκες αυτό θα συμβεί» και τόνισε ότι «είναι μια πρώτη κουβέντα δεν περιμένω οριστικά συμπεράσματα».

Ειδικά για το θέμα του χρέους είπε ότι θα επιθυμούσε συμφωνία στο επόμενο Eurogroup στις 24 Μαΐου ενώ για τα προληπτικά μέτρα είπε πως αυτά ενεργοποιούνται σε περίπτωση εκτροχιασμού του προγράμματος.

Για θετική και δημιουργική συνεδρίαση χωρίς όμως αποφάσεις, έκανε λόγο ο ευρωπαίος επίτροπος Οικονομικών Πιερ Μοσκοβισί προσερχόμενος στο Eurogroup, όπου και εμφανίστηκε συγκρατημένα αισιόδοξος. Όπως τόνισε η Ελλάδα χθες «ψήφισε δύο πολύ σημαντικές μεταρρυθμίσεις το ασφαλιστικό και το φορολογικό. Αυτά είναι μέρος ενός πακέτου πολύ σημαντικού πακέτου που περιλαμβάνει την ανεξάρτητη γραμματεία εσόδων και τις ιδιωτικοποιήσεις».

Θετικό ήταν το μήνυμα του Γάλλου υπουργού Οικονομικών Μισέλ Σαπέν, ο οποίος τόνισε πως η κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα «τήρησε τις δεσμεύσεις της μετά την έγκριση από το ελληνικό κοινοβούλιο της επίμαχης μεταρρύθμισης του συνταξιοδοτικού, λίγο πριν από μια σημαντική σύνοδο των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης».