Global Economic Outlook and Strategy

Η City Group είναι γνωστός μεγάλος χρηματοοικονομικός όμιλος των ΗΠΑ.

Επομένως, δεν θα πρέπει κανείς να λαμβάνει πάντα τοις μετρητοίς τις εκθέσεις και εκτιμήσεις του, διότι σε αυτές μπορεί να υπεισέρχονται και άλλες σκοπιμότητες.

Σε κάθε περίπτωση, όμως, ακόμα και αν υπάρχουν σκοπιμότητες ή αν υπεισέρχεται η πιθανότητα λαθών, το χειρότερο που μπορεί να κάνει κανείς είναι να αγνοήσει αυτές τις εκθέσεις.

 

Η City Group με την παρούσα μελέτη και τις προβλέψεις που περιέχει νομίζω ότι μας δείχνει κάτι από μελλοντικές εξελίξεις, οι οποίες σύμφωνα με τα δικά της δεδομένα είναι κάτι παραπάνω από δυσοίωνες. Είναι εφιαλτικές.

Άλλωστε, η Iskra έχει υπογραμμίσει σε όλους τους τόνους ότι η άτακτη χρεοκοπία και η ασύντακτη έξοδος από την ευρωζώνη είναι το αναπόφευκτο μέλλον της χώρας, ανεξάρτητα από τη θέληση των ιθυνόντων, εφόσον συνεχιστούν οι παρούσες πολιτικές και αυτά θα επισυμβούν μετά τη ραγδαία εξαθλίωση του λαού και το ξεπούλημα και την καταλήστευση της χώρας.

Η πρόταση για έξοδο από την ευρωζώνη και αμφισβήτησηαπειθαρχία στο νεοφιλελευθερισμό της ΕΕ στη βάση ενός ριζοσπαστικού προγράμματος, με δυο λόγια ένα ριζοσπαστικό προοδευτικό GrXit, συνιστά μια εθνική επιλογή, μια πολιτική εθνικής ανάγκης για να μπορέσει να ανασάνει και να επαναθεμελιωθεί η χώρα και να στηριχθεί ο λαός.

Αυτό το ριζοσπαστικό πρόγραμμα με αφετηρία το εθνικό νόμισμα και την εθνική κυριαρχία πρέπει να περιλαμβάνει τη διαγραφή χρέους, την ευρύτατη σεισάχθεια (διαγραφή) των ιδιωτικών χρεών των πιο αδύνατων, την εθνικοποίηση – κοινωνικοποίηση των τραπεζών, τη χορήγηση από την Εθνική Κεντρική Τράπεζα ισχυρής ρευστότητας στην οικονομία για ένα διπλάσιο παραγωγικό πρόγραμμα δημόσιων επενδύσεων και για τη στήριξη και ευνοϊκή χρηματοδότηση, με μηδενικά, σχεδόν, επιτόκια, των πολύ μικρών, μικρών και μικρομεσαίων επιχειρήσεων, τη στήριξη και ενίσχυση μισθών, συντάξεων και εργασιακών σχέσεων και τέλος την ουσιαστική χρηματοδότηση των τομέων δημόσιας παιδείας και δημόσιας υγείας για την αναζωογόνηση και ανασυγκρότησή τους.

Κι όλα αυτά στο πλαίσιο μιας πραγματικής πολιτιστικής επανάστασης και επανάστασης αξιών στη χώρα για μια ανεξάρτητη φιλειρηνική πορεία της με πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική και πολυδιάστατη πολιτική διεθνών οικονομικών σχέσεων.

Κ.Μ.

ΣΟΚ: ΜΕΓΑΛΗ ΥΦΕΣΗ ΚΑΙ GREXIT “ΒΛΕΠΕΙ” Η CITIGROUP

Βαθύτερη ύφεση, νέα πολιτική αβεβαιότητα και αύξηση του κινδύνου του Grexit μέσα στα επόμενα 1-3 χρόνια, είναι οι νέες προβλέψεις της Citigroup για την Ελλάδα στα πλαίσια της σημερινής της έκθεσης Global Economic Outlook and Strategy.

Ενώ το “στοίχημα” της κυβέρνησης είναι η επίτευξη του στόχου του 0,5% για την ύφεση το 2016, έτσι ώστε να διατηρηθεί το σενάριο της έλευσης της ανάπτυξης και να μην δοθεί τροφή στις εκτιμήσεις ενεργοποίησης του “κόφτη” δημοσιονομικών δαπανών, η Citigroup έρχεται για μία ακόμη φορά και προσγειώνει τις… ελπίδες, επαναλαμβάνοντας ότι η ύφεση θα είναι πολύ βαθύτερη από τις εκτιμήσεις τόσο της Ελλάδας όσο και των δανειστών.

Όπως επισημαίνει η αμερικάνικη τράπεζα, μετά την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης του προγράμματος διάσωσης τον Ιούνιο, το οικονομικό κλίμα στην Ελλάδα δεν έχει ακόμη να δείξει κάποια βελτίωση, ιδίως για τους καταναλωτές και τους κλάδους των υπηρεσιών.

Η νέα δημοσιονομική λιτότητα, συμπεριλαμβανομένης της αύξησης του συντελεστή ΦΠΑ, κατά πάσα πιθανότητα θα επιβαρύνουν την οικονομική δραστηριότητα στο β’ εξάμηνο, σε συνδυασμό με την επιβράδυνση στις τουριστικές ροές σε σύγκριση με τα τελευταία χρόνια και με την αβεβαιότητα που σχετίζεται με το Brexit, τονίζει η Citi.

Όπως επισημαίνει “εξακολουθούμε να αναμένουμε ότι το ελληνικό ΑΕΠ θα συρρικνωθεί κατά 1,2% το 2016” και προσθέτει ότι τόσο η δεύτερη αξιολόγηση του προγράμματος που αναμένεται να ξεκινήσει το φθινόπωρο όσο και οι νέες συνομιλίες για την ελάφρυνση του χρέους, θα επαναφέρουν την πολιτική αβεβαιότητα στη χώρα.

Με δεδομένο ότι η βιωσιμότητα του ελληνικού δημόσιου χρέους παραμένει αμφίβολη, η Citi εκτιμά ότι ο κίνδυνος για Grexit μέσα στα επόμενα 1-3 χρόνια αυξάνεται και πάλι.

Όπως σημειώνει σε πίνακες που παραθέτει στην έκθεση, βλέπει την Ελλάδανα υποβαθμίζεται και πάλι στην κατηγορία junk από την S&P και την Moody’s μέσα στα επόμενα 3-4 χρόνια, ενώ εκτιμά ότιη ύφεση το 2017 θα βρεθεί στο 3,1% και το 2018 θα εκτιναχθεί στο 7,1%, όπως και στην προηγούμενη εκτίμησή της.

Παράλληλα “βλέπει” εκτόξευση του πληθωρισμού από τον αποπληθωρισμό του 1,1% του 2015 σε… 10,1% το 2017 και στο… +46% το 2018, προφανώς βασίζοντας τις εκτιμήσεις της στην υλοποίηση του σεναρίου του Grexit ( αν και δεν το επισημαίνει στους αντίστοιχους πίνακες).

Κατά τα άλλα, “βλέπει” αύξηση του χρέους στο 205% του ΑΕΠ και το 221% του ΑΕΠ το 2017 και το 2018, ενώ σε καμία περίπτωση δεν βλέπει έξοδο της χώρας μας στις αγορές αφού οι αποδόσεις των 10ετών ελληνικών ομολόγων φέτος θα βρεθούν στο 8,25% και το 2017 (που σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών η Ελλάδα αναμένεται να κάνει το μεγάλο βήμα), απόδοση θα διαμορφωθεί στο 7,84% και το 2018 στο 8,17%.

http://iskra.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=24930:ifesicitigroup-capital&catid=81:kivernisi&Itemid=198