Τι κρύβεται πίσω από την Greenpeace

Δύο βιβλία, που κυκλοφόρησαν σε διαφορετικές εποχές, φέρνουν στο προσκήνιο τις δομές, τις λειτουργίες και τις αδιαφάνειες μιας πολυπλόκαμης πολυεθνικής οργάνωσης, η οποία σήμερα διαχειρίζεται προϋπολογισμό 1 και πλέον δισεκατομμυρίων δολλαρίων.

Από: EBR – Δημοσίευση: Δημοσίευση: Τρίτη, 25 Σεπτεμβρίου 2012

ου Αθαν. Χ. Παπανδρόπουλου

Υπάρχουν βιβλία που προβάλλονται κατά κόρον αρκεί να ασκούν κριτική σε «κακά» πράγματα, όπως η βιομηχανία, η οικονομία της αγοράς, οι πολυεθνικές και δεν συμμαζεύεται. Όταν, όμως, κυκλοφορούν βιβλία που αφορούν «καλά» πράγματα αποδεικνύοντας ότι δεν είναι και τόσο «καλά», τότε η σιωπή είναι χρυσός. Ποιος, λοιπόν, θα τολμούσε να θίξει την Greenpeace, αυτή την οικολογική οργάνωση-θρύλο, και να γράψει τί ακριβώς υπάρχει πίσω από την βιτρίνα…

Και όμως, την προσπάθεια αυτή έκαναν δύο Γάλλοι συγγραφείς τα βιβλία των οποίων, ωστόσο, προφανώς θεωρήθηκαν «βλάσφημα» και γι αυτό ποτέ δεν έγιναν γνωστά –αν και, με αμιγώς δημοσιογραφικά κριτήρια, πρόκειται για δύο πολύ σοβαρά και τεκμηριωμένα βιβλία, που θέτουν ερωτήματα.

Το πρώτο, με τίτλο «Το κρυφό πρόσωπο της Greenpeace, διείσδυση στους κόλπους της οικολογικής διεθνούς», κυκλοφόρησε το 1997 στην Γαλλία από τις εκδόσεις Albin Michel. Συγγραφέας του είναι ο Olivier Vermont, ένας δημοσιογράφος οικολόγος που θέλησε να μάθει την αλήθεια. Προς αυτή δε την κατεύθυνση τον οδήγησε η άποψη ενός μέλους της Greenpeace που τού είπε: «Για την Greenpeace δεν μετρά η αλήθεια, αλλά αυτό που ο κόσμος πιστεύει ότι είναι αλήθεια». Στην βάση αυτής της λογικής, ο Olivier Vermont πραγματοποίησε δεκάμηνη έρευνα στους κόλπους της οργάνωσης, της οποίας είχε γίνει μέλος, και τα όσα αποκαλύπτει είναι πολύ «κακά» πράγματα για να γίνουν ευρύτερα γνωστά.

Το δεύτερο βιβλίο εκδόθηκε το 2000, επίσης από τον εκδοτικό οίκο Albin Michel και, με τίτλο «Greenpeace, το πραγματικό πρόσωπο των πράσινων πολεμιστών», φέρει την υπογραφή του Pierre Kohler, επιστήμονα-δημοσιογράφου, ο οποίος για μια 20ετία ήταν επικεφαλής της Υπηρεσίας «Επιστήμες» του ομίλου RTL. Μετά από δύο ετών έρευνες, συνεντεύξεις και πρόσβαση σε απόρρητα στοιχεία της Greenpeace, ο συγγραφέας αναδεικνύει μία οργάνωση κλειστή, αδιαφανή ως προς τα οικονομικά της, σκληρή απέναντι σε αυτούς που απειλεί και περίφημη ως προς τις τεχνικές προπαγάνδας και χειραγώγησης που χρησιμοποιεί.

Με ετήσιο προϋπολογισμό 1,2 δισεκατ. δολλάρια, η Greenpeace έχει περί τα 3 εκατομμύρια μέλη και, ως μη κυβερνητική οργάνωση που απειλεί τους πάντες και τα πάντα, δεν δέχεται και κανέναν έλεγχο. Γι αυτό, στα έργα και στις ημέρες της οργάνωσης αυτής θα επανέλθουμε.

 

http://www.europeanbusiness.gr/page.asp?pid=781