Όπως ανακοίνωσε χθες Δευτέρα ο γερμανός υπουργός Εσωτερικών Τομας ντε Μεζιέρ, λίγο πριν από την επίσημη ολοκλήρωση της συνόδου, εκτός από την παροχή οικονομικής βοήθειας στις χώρες που βρίσκονται κοντά στην περιοχή όπου συνεχίζεται η κρίση και την Τουρκία, οι ευρωπαίοι υπουργοί Εσωτερικών συμφώνησαν στη δημιουργία κέντρων υποδοχής προσφύγων (hot spots) στην Ελλάδα και την Ιταλία.
«Σήμερα η Ελλάδα ανακοίνωσε για πρώτη φορά ότι είναι έτοιμη να δημιουργήσει έναν ή περισσότερους καταυλισμούς υποδοχής προσφύγων. Η Ελλάδα ξεκαθάρισε επίσης ότι θα συνεργαστεί με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ (UNHCR), κάτι το οποίο ζητούσαμε εδώ και καιρό. Η Ελλάδα ζήτησε να λάβει οικονομική βοήθεια για τη δημιουργία τoυ hot spot, κάτι που περιλαμβάνεται στην απόφασή μας» εξήγησε ο ντε Μεζιέρ.
Ταυτόχρονα, οι υπουργοί Εσωτερικών αποφάσισαν την οριστικοποίηση του καταλόγου των χωρών της νοτιο-ανατολικής Ευρώπης που θεωρούνται «ασφαλείς» και κατά συνέπεια οι προερχόμενοι από αυτές δεν δικαιούνται ασύλου. Η Τουρκία δεν περιλαμβάνεται, τουλάχιστον προς το παρόν, στον κατάλογο αυτόν, γεγονός που καθιστά αδύνατη την επαναπροώθηση ατόμων που έχουν φθάσει στο έδαφος της ΕΕ προερχόμενα από την Τουρκία.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του IOM, 464.876 πρόσφυγες και μετανάστες έχουν διασχίσει από τις αρχές του έτους τη Μεσόγειο, από 432.000 που έδειχναν τα στοιχεία μόλις της περασμένης Παρασκευής, αριθμός διπλάσιος ήδη του συνολικού αριθμού προσφύγων και μεταναστών που έκαναν το 2014 την ίδια θαλάσσια διαδρομή.
Σύμφωνα με τον IOM, 72 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους τις προηγούμενες ημέρες προσπαθώντας να διασχίσουν τη θαλάσσια ζώνη ανάμεσα στα τουρκικά παράλια και τα ελληνικά νησιά.
Η Ελλάδα και η Ιταλία συμφώνησαν στη δημιουργία ενός ή περισσότερων κέντρων πρώτης υποδοχής και καταγραφής προσφύγων στο έδαφός τους κατά τη χθεσινή σύνοδο των υπουργών Εσωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Την πρόθεσή του να αγοράσει δύο ελληνικά νησιά για να φιλοξενηθούν πρόσφυγες εξέφρασε ο Αιγύπτιος δισεκατομμυριούχος ιδιοκτήτης μέσων ενημέρωσης Ναγκίμπ Σαουίρις.
Ο Σαουίρις είχε προκαλέσει το ενδιαφέρον των media στις αρχές Σεπτεμβρίου, όταν σε συνεντεύξεις του καλούσε είτε την Ελλάδα είτε την Ιταλία να του πουλήσουν ένα νησί προκειμένου να το «κηρύξει ανεξάρτητο», να «υποδεχτεί μετανάστες» και να «προσφέρει εργασία χάρη στην οικοδόμηση της νέας τους πατρίδας».
Σύμφωνα με διεθνή μέσα, ο μεγιστάνας -η περιουσία του οποίου εκτιμάται ότι ανέρχεται σε 3 δις δολάρια- «έχει εντοπίσει δύο ελληνικά νησιά που ανήκουν σε ιδιώτες, τα οποία συνιστούν μια πολύ καλή ευκαιρία για το πρότζεκτ», όπως ανακοινώθηκε από το γραφείο Τύπου της εταιρείας του.
Εναπόκειται στις ελληνικές Αρχές η έγκριση ή μη του πρότζεκτ που έχει στόχο «να φιλοξενηθεί ο μεγαλύτερος δυνατός αριθμός προσφύγων, με βάση την ελληνική νομοθεσία».
Ο Σαουίρις ελπίζει ότι η Ελλάδα «θα μεριμνήσει ώστε να αναλάβει και να ολοκληρώσει τη διοικητική διαδικασία για τη μετεγκατάσταση των προσφύγων στα νησιά», αναφέρεται στην ίδια ανακοίνωση.
Επιπλέον ο 61χρονος κροίσος ισχυρίζεται ότι η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ, αρμόδια για τους πρόσφυγες, προσφέρθηκε να συνδράμει στο εν λόγω εγχείρημα, το οποίο προαπαιτεί σε πρώτη φάση επένδυση ύψους τουλάχιστον 100 εκατ. δολαρίων.
Ο τρίτος πλουσιότερος Αιγύπτιος έχει ήδη προκρίνει την ονομασία «Άιλαν» για ένα από τα νησιά -εάν τελικά το σχέδιό του ευοδωθεί- προς τιμήν του 3χρονου αγοριού που πνίγηκε πρόσφατα ανοικτά της Κω, κατά τη διάρκεια ταξιδιού με λέμβο.
Η παρέμβαση του Αιγύπτιου επιχειρηματία πάντως έχει προκαλέσει διχασμό και καχυποψία ως προς τις προθέσεις του, ιδίως ως προς την πρότασή του περί «ανεξαρτητοποίησης» του νησιού, του οποίου φιλοδοξεί να ηγηθεί.