Ποινή-χάδι στην HSBC για ξέπλυμα χρήματος από καρτέλ ναρκωτικών

Παραδειγματική φυλάκιση; Κατάσχεση περιουσιακών στοιχείων; Όχι για τα στελέχη της διακίνησης ναρκωτικών από την HSBC.

Τον προηγούμενο μήνα, η HSBC παραδέχτηκε στο δικαστήριο ότι βοηθούσε τα δύο μεγαλύτερα καρτέλ ναρκωτικών του Μεξικού και της Κολομβίας να ξεπλύνουν τουλάχιστον 881 εκατομμύρια δολάρια μέσω του χρηματοπιστωτικού συστήματος των ΗΠΑ.

 

Η τράπεζα είχε επίσης παραδεχθεί ότι χρησιμοποιώντας διάφορα συστήματα μετακινούσε εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια σε χώρες όπως το Ιράν, η Κούβα και το Σουδάν, κατά παράβαση της νομοθεσίας «TradingWiththeEnemyAct», η οποία επιβάλλει περιορισμούς στις χρηματοοικονομικές συναλλαγές.

«Σε τουλάχιστον μια περίπτωση», σύμφωνα με δηλώσεις του Βοηθού Γενικού Εισαγγελέα Lanny Α. Breuer, «η HSBC καθοδήγησε μια τράπεζα στο Ιράν στο πώς να διαμορφώσει τα μηνύματα πληρωμής, έτσι ώστε οι συναλλαγές να μην αποκλειστούν ή απορριφθούν από τις Ηνωμένες Πολιτείες».

Αυτές ήταν μερικές μόνο από τις παραβάσεις που αποκαλύφθηκαν κατά τη διάρκεια της διετούς έρευνας που ξεκίνησε στις ΗΠΑ, μετά από έκθεση της αμερικάνικης γερουσίας που δόθηκε στη δημοσιότητα.

Ο γενικός διευθυντής της HSBC με έδρα το Λονδίνο, StuartGulliver, δήλωσε στο δικαστήριο: «Δεχόμαστε την ευθύνη για τα λάθη του παρελθόντος μας. Έχουμε πει λυπόμαστε βαθιά και το κάνουμε και πάλι… Αυτό που συνέβη στο Μεξικό και τις ΗΠΑ είναι ντροπή, είναι ενοχλητικό, είναι πολύ οδυνηρό για όλους μας στην επιχείρηση… Η HSBC του σήμερα είναι μια ριζικά διαφορετική οργάνωση από αυτή που έκανε αυτά τα λάθη».

Και η ποινή;

Ούτε ένα από τα τραπεζικά στελέχη της HSBC που πιάστηκαν επ ‘αυτοφώρω, δεν θα διωχθεί ή φυλακιστεί. Η τράπεζα πλήρωσε 1,9 δισ. δολάρια σε πρόστιμα, περίπου δηλαδή το 10% των κερδών της για το 2010 – το ένα από τα πέντε χρόνια, στη διάρκεια των οποίων παραδέχτηκε ότι εγκληματούσε.

Διαβάστε περισσότερα στη NewYorkTimes

και στο άρθρο τουalternet