Η Αθήνα ελπίζει σε προσχέδιο συμφωνίας αυτήν την εβδομάδα

Η Ελλάδα ελπίζει να συμφωνήσει αυτήν την εβδομάδα με τους ξένους πιστωτές σε ένα πακέτο μέτρων που θα πρέπει να νομοθετήσει για να ολοκληρώσει τη σημαντική αξιολόγηση του προγράμματος διάσωσης, ωστόσο, παραμένουν διαφορά μεταξύ των θεσμών της ΕΕ και το ΔΝΤ, σύμφωνα με πηγές κοντά στις συζητήσεις.

 

Η αξιολόγηση έχει τραβήξει επί μήνες, κυρίως λόγω χάσματος μεταξύ των δανειστών στο θέμα του δημοσιονομικού κενού της Ελλάδας μέχρι το 2018 – το οποίο υπολογιζόταν αρχικά στο 3% από την ΕΕ, στο 1% από την Αθήνα και στο 4,5% από το ΔΝΤ.

Η Αθήνα και οι δανειστές της – η Κομισιόν, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο – έχουν συμφωνήσει να χρησιμοποιήσουν το 3% ως το βασικό σενάριο στις συζητήσεις που πραγματοποιούνται στην Αθήνα.

Ωστόσο, η ΕΕ και το ΔΝΤ συνεχίζουν να διαφωνούν για το κατά πόσο η Αθήνα θα μπορέσει να πετύχει πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% – δημοσιονομικό αποτέλεσμα πριν από την εξυπηρέτηση των χρεών – το 2018, σύμφωνα με αξιωματούχο με συμμετοχή στις συζητήσεις.

Το ΔΝΤ, το οποίο θα πρέπει να αποφασίσει εάν θα συμμετάσχει στη χρηματοδότηση του τρίτου προγράμματος διάσωσης της Ελλάδας μετά από την αξιολόγηση και ανάλογα με την ελάφρυνση χρέους που θα λάβει η Ελλάδα, πιστεύει πως η Αθήνα δε θα πετύχει τον στόχο του πλεονάσματος για το 2018, ακόμη κι αν εκπληρώσει μέτρα αξίας 3% του ΑΕΠ, σύμφωνα με την πηγή.

Οι θεσμοί της ΕΕ θεωρούν πως ο στόχος είναι εφικτός. Αντιμέτωπη με μια τεράστια προσφυγική κρίση – η οποία έχει φέρει την Ελλάδα στην πρώτη γραμμή μιας μαζικής προσφυγικής εισροής στην Ευρώπη τον τελευταίο χρόνο – η ΕΕ επιθυμεί να επιλύσει το οικονομικό αδιέξοδο γρήγορα.

Οι υποκείμενες διαφορές μεταξύ των δανειστών για το εύρος της δημοσιονομικής πειθαρχίας που χρειάζεται να επιδιώξει η Ελλάδα θα αντικατοπτριστούν στα κείμενα της αξιολόγησης που θα συνταχθούν από το ΔΝΤ και τους θεσμούς της ΕΕ, πιθανώς μέχρι την Κυριακή, σύμφωνα με κυβερνητικούς αξιωματούχους και πηγές κοντά στις συζητήσεις.

«Θα υπάρξει έγγραφο από την πλευρά των τριών ευρωπαϊκών θεσμών – ουσιαστικό από τον ΕΜΣ – και ένα άλλο έγγραφο, που θα συνταχθεί από το ΔΝΤ. Αυτά τα δύο έγγραφα θα μοιάζουν, αλλά δε θα είναι ίδια» είπε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος ύστερα από συνάντηση με τους τέσσερις επιτηρητές την Τετάρτη.

«Ελπίζουμε να έχουμε τελειώσει μέχρι την Κυριακή την ώρα του τσαγιού» είπε ο βρετανικών σπουδών υπουργός.

Εάν ολοκληρωθεί, η αξιολόγηση θα ανοίγει τον δρόμο για τις συζητήσεις για ελάφρυνση χρέους με την ΕΕ και πιθανώς θα ξεκλειδώσει περίπου 5 δισεκατομμύρια ευρώ από τα χρήματα της διάσωσης.

Η Αθήνα χρειάζεται χρήματα για να ξεπληρώσει 3,5 δισεκατομμύρια ευρώ στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα τον Ιούλιο, καθώς και εσωτερικές ανεξόφλητες οφειλές.

Διατηρώντας μιαν εύθραυστη κοινοβουλευτική πλειοψηφία, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας ελπίζει πως μια αναδιάρθρωση του χρέους θα πείσει τους έλληνες πως οι θυσίες τους ανταποδίδουν ύστερα από έξι χρόνια λιτότητας. Ωστόσο, οι καθυστερήσεις έχουν επισκιάσει τα σχέδιά του.

Κάποια από τα μέρα που συζητούνται – η διαχείριση των επισφαλών δανείων, οι περικοπές των συντάξεων και οι αυξήσεις των φόρων – ήταν πολιτικά δύσκολες για την αριστερή κυβέρνηση του Τσίπρα, η οποία επανεκλέχτηκε τον Σεπτέμβριο με την υπόσχεση να μετριάσει τις επιπτώσεις της λιτότητας.

Για να πετύχει τους στόχους της, η Αθήνα σκοπεύει να εξοικονομήσει μία ποσοστιαία μονάδα από τη μείωση των ασφαλιστικών δαπανών, άλλη μία μονάδα από την αύξηση του φόρου εισοδήματος και 1% του ΑΕΠ από φορολογικά μέτρα που δεν έχουν ακόμη συμφωνηθεί. Σκέφτεται επίσης να αυξήσει τον φόρο επί των καυσίμων και τον φόρο προστιθέμενης αξίας στα τσιγάρα, μεταξύ άλλων μέτρων.

Ο Τσίπρας ελπίζει σε έναν συμβιβασμό πριν από τις 22 Απριλίου, όταν οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης θα αξιολογήσουν την πρόοδο της χώρας. κάποιοι από τους υπουργούς Οικονομικών της ευρωζώνης θα παραβρεθούν στις ανοιξιάτικες συνεδριάσεις του ΔΝΤ στην Ουάσινγκτον στις 15-17 Απριλίου.

  http://www.sofokleous10.gr/top-story/382061-%CE%B7-%CE%B5%CE%BB%CE%BB%CE%AC%CE%B4%CE%B1-%CE%B5%CE%BB%CF%80%CE%AF%CE%B6%CE%B5%CE%B9-%CF%83%CE%B5-%CF%80%CF%81%CE%BF%CF%83%CF%87%CE%AD%CE%B4%CE%B9%CE%BF-%CF%83%CF%85%CE%BC%CF%86%CF%89%CE%BD%CE%AF%CE%B1%CF%82-%CE%B1%CF%85%CF%84%CE%AE%CE%BD-%CF%84%CE%B7%CE%BD-%CE%B5%CE%B2%CE%B4%CE%BF%CE%BC%CE%AC%CE%B4%CE%B1

 

Η τραγωδία του καλοκαιριού του 2015επαναλαμβάνεται.  

Αδίδακτη η κυβέρνηση οπερέτα τουΑλέξη Τσίπρα από τα παθήματα της, τραβάει, σφαδάζοντας, σε μάκρος τις διαπραγματεύσεις και βγάζει ”γλώσσα” απέναντι στο ΔΝΤ, την ίδια ώρα που δεν έχει κανένα εναλλακτικό σχέδιο για να αντιμετωπίσει τους εκβιασμούς της ΕΕκαι του ΔΝΤ.  

Η μόνη εναλλακτική λύση πίεσης προς ΕΕ και ΔΝΤ που μπορούσε να διαθέτει η κυβέρνηση, τοσπάσιμο των διαπραγματεύσεων και η έξοδος από την ευρωζώνη, μαζί με την διακοπή αποπληρωμής του χρέους, δεν υφίσταται.  

Η κυβέρνηση δεν θέλει και πλέον δεν μπορεί, να κόψει το μνημονιακό γόρδιο δεσμό! 

Επομένως, όσο η κυβέρνηση αυτή δείχνει να κάνει πείσματα, καραγκιοζιλίκια και ”ψευτο –τσαμπουκάδες” τόσο χειροτερεύει τη θέση της και κυρίως τη θέση του ελληνικού λαού.  

Αυτήν την ώρα η κυβέρνηση δεν διαθέτει πολλές άλλες εναλλακτικές επιλογές από το ναπροσυπογράψει ό,τι της προσφερθεί ως πακέτο από το κουαρτέτο των υπαλλήλων.

Δυο κείμενα (ένα 37 σελίδων από την ευρωπαϊκή πλευρά και ένα 15 σελίδων από το ΔΝΤ) έστειλαν με email οι δανειστές, για να υπάρξει συμφωνία με την κυβέρνηση στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεωνπου διεξάγονται αυτήν την περίοδο.  

Όπως προκύπτει από τα έγγραφα αυτά, η μόνη ουσιαστική διαφορά μεταξύ των δανειστών είναι ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα το 2018. Η Κομισιόν θέλει να παραμείνει ο στόχος στο 3,5% του ΑΕΠ, ενώ το ΔΝΤ τον χαμηλώνει στο 1,5% του ΑΕΠ, ζητώντας όμως παράλληλα μια ”γενναία” διευθέτηση του χρέους.  Για το ΔΝΤ, αν ο στόχος του πρωτογενούς πλεονάσματος μείνει στο 3,5% για το 2018, τότε τα ήδη σκληρά μέτρα θα πρέπει να γίνουν έτι σκληρότερα.

Οι δυο πλευρές των δανειστών ταυτίζονται, πάντως, στα ”καυτά” ζητήματα του φορολογικού, τουασφαλιστικού, των ”κόκκινων” δανείων κ.α Απαιτούν, για παράδειγμα, τη μείωση τουαφορόλογητου στα 8.000, την αύξηση του ΦΠΑ σε ενέργεια, ύδρευση, βιβλία, θέατρα, σινερμά κλπ από 13% σε 23% Και προσδιορίζουν επακριβώς το ύψος των φόρων σε κινητή τηλεφωνία και συνδρομητική τηλεόραση (25% και 10%).  

Απαιτούν, επίσης, την απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων έως τον Σεπτέμβριο εφέτος, τιςπερικοπές προνοιακών επιδομάτων, τη ρήτρα ”μηδενικού ελλείμματος” στις επικουρικές συντάξειςκαι νέες παρεμβάσεις στα ειδικά μισθολόγια με ”πάγωμα” μπόνους και προαγωγών. Για τα ”κόκκινα” δάνεια θέλουν να πωλούνται όλα σε funds ( μαζί με ενήμερα δάνεια), εκτός από κάποια απολύτως περιορισμένα στεγαστικά.

Το παραπάνω πακέτο ασφαλώς θα ξεκινάει από την περικοπή νυν (από ένα ποσό και πάνω) και κυρίωςμελλοντικών συντάξεων, με ασφαλιστικές εισφορές εξουθένωσης επαγγελματιών και αγροτώνκαι βεβαίως στους άμεσους φόρους.  

Η ανάγκη ενός εργατικού λαϊκού ξεσηκωμού που θα αγκαλιάζει τον κόσμο της μισθωτής εργασίαςμέχρι τα μικρομεσαία στρώματα στις πόλεις και την ύπαιθρο και με στόχο να μην περάσει το εξουθενωτικό πακέτο, γίνεται θέμα επιβίωσης του ελληνικού λαού.  

Δυστυχώς, αυτήν την ανάγκη και αυτόν τον στόχο οφείλουν έστω και τώρα να συνειδητοποιήσουν όλες οιαριστερές δυνάμεις και να συσπειρωθούν σε ένα ενιαίο μέτωπο δράσης αποσκοπώντας να φέρουν ”εδώ και τώρα” νικηφόρο αποτέλεσμα, αντί να κάνουν ”αγωνιστικούς περιπάτους” και να επιδίδονται σε έναν ευτελή ανταγωνισμό ”υπερεπαναστατικών στόχων”

 

ΑΡΗΣ ΑΡΤΙΝΟΣ

 

Κυριακή 10 Απριλίου 2016

 

http://iskra.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=23976:metra-fwtia&catid=81:kivernisi&Itemid=198