Η ΔΕΗ σε τροχιά συρρίκνωσης

Σε συμφωνία για τον ΑΔΜΗΕ και τις δημοπρασίες πώλησης σε ιδιώτες της φτηνής ενεργειακής παραγωγής της ΔΕΗ, κατέληξε η συνάντηση του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Πάνου Σκουρλέτη με τους εκπροσώπους των δανειστών.  

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες:  

 

– Η συμφωνία για τον ΑΔΜΗΕ προβλέπει τη μεταβίβαση της πλειοψηφίας των μετοχών (51%) στο Δημόσιοαπό τη ΔΕΗ η οποία θα αποζημιωθεί, χωρίς καν να αναφέρεται το πώς. Το υπόλοιπο 49% θα διατεθεί σεεπενδυτή (που θα είναι διαχειριστής δικτύου και θα μπορεί να αποκτήσει ποσοστό τουλάχιστον 20% των μετοχών) και στο ευρύ επενδυτικό κοινό. Το Δημόσιο, σύμφωνα με τον Σκουρλέτη, θα ελέγχει τηνπλειοψηφία του ΔΣ και θα ορίζει τον διευθύνοντα σύμβουλο με τη σύμφωνη γνώμη (!) του μετόχου μειοψηφίας. Η διαδικασία για την πώληση του 20% τουλάχιστον αναμένεται να ξεκινήσει τον Ιούνιο.

Με βάση αυτές τις πληροφορίες, η ΔΕΗ δέχεται βαρύτατο πλήγμα, χάνοντας τα κέρδη του ΑΔβΜΗΕ, ενώ για τον τελευταίο ανοίγει ο δρόμος της πλήρους ιδιωτικοποίησης.  

– Για τις δημοπρασίες λιγνιτικής και υδροηλεκτρικής παραγωγής της ΔΕΗ (ΝΟΜΕ) θα εκπονηθείΚανονισμός με βάση τα στοιχεία του Λειτουργού της Αγοράς (ΛΑΓΗΕ) και εισήγηση της ΡΑΕ προς το υπουργείο από τον οποίο θα προκύπτουν οι ποσότητες της ενέργειας που θα δημοπρατείται καθώς και ητιμή εκκίνησης των δημοπρασιών. Οι πρώτες δημοπρασίες αναμένονται στο δεύτερο εξάμηνο του έτους και δεν θα υπάρχει περιορισμός ως προς τον τρόπο διάθεσης της ενέργειας από τους αγοραστές που θα συμμετάσχουν στις δημοπρασίες.  

Κατ’ αυτόν τον τρόπο η ΔΕΗ θα ξεπουλά στα ιδιωτικά συμφέροντα και σε τιμή κόστους το 30%, περίπου, σε πρώτη φάση της φτηνής της ενεργειακής παραγωγής.  

Υφιστάμενη αυτά τα δύο πλήγματα: απώλεια ΑΔΜΗΕ και ΝΟΜΕ, η ΔΕΗ παύει από κει και πέρα να έχειμέλλον.