Η δημοσκοπική εκτόξευση του Σιν Φέην στην Ιρλανδία

Η δημοσκοπική εκτόξευση του Σιν Φέην

του Μάικ Γιούλτον από τη Ρήξη φ.112

Σε περιόδους ψυχικής οδύνης είναι εύκολο να γνωρίσεις ποιοι είναι οι πραγματικοί σου φίλοι και σύντροφοι, λέει μια ιρλανδική παροιμία.

Οι τελευταίες εξελίξεις στις Βρυξέλλες έφεραν στο προσκήνιο και στην Ελλάδα, αλλά και σε όλη την Ευρώπη και την Ιρλανδία, αντικρουόμενες απόψεις για το αποτέλεσμα των διαβουλεύσεων. Ήταν, δηλαδή, η συμφωνία που επετεύχθη ….η αρχή μιας νέας εποχής, όπως την περιγράφουν κύκλοι του ελληνικού υπουργείου Οικονομικών, ή «οι δανειστές κέρδισαν κατά κράτος…. η δε περίφημη λίστα του Γιάνη με τις νέες θέσεις της Ελλάδας μοιάζει με εκπτωτικό κουπόνι; όπως λέει σε μία επιστολή του στον Τσίπρα ο Διονύσης Τσακνής;
Χρήσιμο θα ήταν πιστεύω σ’ αυτό το σημείο να μελετήσουν οι αναγνώστες της ΡΗΞΗΣ την γνώμη του υπεύθυνου Οικονομικών του Σιν Φέιν, Πιρς Ντόχερτι:
«Αποδέχομαι και καλωσορίζω την αποδοχή των ελληνικών προτάσεων από το Γιούρογκρουπ. Η έμφαση που υπάρχει στις προτάσεις κατά της φοροδιαφυγής, στο γεγονός και ότι θα υπάρξει βοήθεια προς τα νοικοκυριά που έχουν υποφέρει από τη λιτότητα αποτελούν αναμφισβήτητη απόδειξη ότι οι ελληνικές προτάσεις κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση. Αν συγκρίνουμε τις προτάσεις αυτές με τις αποφάσεις της ιρλανδέζικης κυβέρνησης να επιβάλει νέες φορολογικές επιβαρύνσεις στα μεσαία και χαμηλά στρώματα της κοινωνίας μας, να επιβάλει νέα φορολογία για το νερό και να ανεβάσει τα ποσοστά του ΦΠΑ, βλέπουμε πως οι Έλληνες κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση… Και οι προτάσεις αυτές κατάφεραν να πείσουν το Γιούρογκρουπ – απόδειξη ότι ένας καλύτερος δρόμος είναι εφικτός Είμαι βέβαιος ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα συνεχίσει τη θετική του αυτή πορεία με νέες προτάσεις, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά τα χρέη και τα μνημόνια, και για μία ακόμη φορά προτρέπω την κυβέρνηση μας εδώ να υποστηρίξει τις προσπάθειες αυτών που ονειρεύονται μία καλύτερη Ευρώπη και όχι να κρύβεται στη γωνία για να μη χάσει την υποστήριξη των Γερμανών της φίλων.»
Γεγονός είναι ότι το κόμμαΣιν Φέιν το πολιτικό κομμάτι του ΙΡΑ, όπως το αποκαλούσαν συχνά στο παρελθόν, και η μόνη πολιτική οργάνωση που λειτουργεί και στον Βορρά και στον Νότο της Ιρλανδίας, έχει ανέβει σημαντικά στις πρόσφατες δημοσκοπήσεις (με 23% πρόσφατα, είναι το πιο δημοφιλές κόμμα στη χώρα). Η πραγματικότητα αυτή δημιουργεί ένα πολύ νέο πολιτικό κλίμα… Ο Στάθης Κουβελάκης, π.χ., που επισκέφτηκε το Δουβλίνο πρόσφατα, είπε χωρίς περιστροφές ότι τα ποσοστά του Σιν Φέιν στην Ιρλανδία και των Ποδέμος στην Ισπανία αποτελούν «τη μεγαλύτερη δυνατή υποστήριξη της πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ στην Ευρώπη… οι εξελίξεις στην Ελλάδα δεν είναι μία ανωμαλία… παρόμοιες εξελίξεις μπορούν να διαδραματιστούν και αλλού……».
Ένας από τους ιστορικούς ηγέτες του ΙΡΑ και τώρα του Σιν Φέιν, ο Τζέρι Άνταμς, σε μία εκτενή ραδιοφωνική του ομιλία στις 24 του Φλεβάρη, προσπάθησε να εξηγήσει τις πολιτικές και ιδεολογικές τοποθετήσεις του κόμματός του:
«Είναι αλήθεια ότι τα δύο πολιτικά κόμματα της κυβέρνησής μας, το δεξιό Φίνε Γκάελ (που ανήκει στον χώρο της Νέας Δημοκρατίας στην Ευρώπη) και το λεγόμενο Σοσιαλδημοκρατικό Εργατικό Κόμμα δεν έχουν να προσφέρουν λύσεις στον λαό μας… σ’ αυτούς που υποφέρουν στους χώρους της υγείας λόγω των περικοπών στα νοσοκομεία, στις οικογένειες που βλέπουν τα παιδιά τους να φεύγουν στο εξωτερικό ψάχνοντας για δουλειά. Το άλλο μεγάλο παραδοσιακό κόμμα της αντιπολίτευσης, το Φιάνα Φέιλ, που ήταν η προηγούμενη κυβέρνηση, επίσης δεν έχει να προσφέρει λύσεις, διότι ήταν αυτοί που άρχισαν τις διαπραγματεύσεις για το μνημόνιο. Εμείς προτείνουμε εναλλακτικές λύσεις – είμαστε υπέρ της δημόσιας υγείας, θεωρούμε ότι η διαίρεση της χώρας μας σε δύο κράτη και τα φράγματα που υπάρχουν πρέπει να τελειώσουν και το πολιτικό κατεστημένο να δώσει χώρο στους απλούς πολίτες, να τους αφήσει να εκφράσουν τις ανάγκες και πεποιθήσεις τους.
Εμείς βλέπουμε ότι κατά την επόμενη περίοδο, στα 2-3 χρόνια που μας έρχονται, θα ζήσουμε αρχικά σε μία ρευστή κατάσταση, όπου οι πολίτες θα απομακρύνονται σταδιακά από τα δύο μεγάλα πολιτικά κόμματα που κυβέρνησαν τη χώρα μας από το 1921…. η δική μας προσπάθεια σ’ αυτή την περίοδο θα είναι να πείσουμε έναν όσο το δυνατόν μεγαλύτερο αριθμό πολιτών να μας εμπιστευτούν και να μας ψηφίσουν, να συμπορευτούν μαζί μας έτσι ώστε να μας δοθεί η δυνατότητα σε μία δεύτερη φάση να προτείνουμε και να επιβάλλουμε τις λύσεις που χρειάζεται η χώρα για να ανατραπούν αυτές οι θλιβερές καταστάσεις που δημιουργήθηκαν από τις δύο προηγούμενες κυβερνήσεις.
Το βασικό μας μέλημα είναι να μας δοθεί η δυνατότητα, μέσω του δημοκρατικού μας πολιτεύματος, να συμμετάσχουμε σ’ έναν κυβερνητικό συνασπισμό που θα έχει τη δυνατότητα να προχωρήσει. Να προτείνει π.χ. έναν νέο χάρτη πορείας για τους πολίτες μας, ένα χάρτη που θα ανατρέψει αυτό το σύστημα που βοηθάει μόνο τους εύπορους, ένα χάρτη που θα βοηθήσει την επαρχία, ένα χάρτη που θα χρησιμοποιήσει τα οικονομικά πλεονάσματα για να ξανακτίσει την οικονομία μας, ένα χάρτη που θα βοηθήσει την επανένωση της χώρας μας.
Το κόμμα μας πιστεύει στη δημοκρατία… παλεύουμε για μία πραγματικά δημοκρατική χώρα, όπως την είχαν ονειρευτεί οι ήρωές μας που αντιστάθηκαν στο βρετανικό κατεστημένο στις αρχές του 20ού αιώνα και έδωσαν τη ζωή τους για την ανεξαρτησία μας. Μία χώρα, ένα κράτος, όπου κάθε πολίτης έχει πραγματικό δικαίωμα στην υγεία, δικαίωμα σε κατοικία, δικαίωμα σ’ ένα καθαρό περιβάλλον, δικαίωμα στην εργασία και ένα ζωντανό εισόδημα. Εάν αυτές οι θέσεις αποτελούν τη βάση ενός κόμματος της αριστεράς… ΟΚ… υπάρχουν όμως και μέλη του κόμματός μας που ενώ δεν συμμερίζονται αριστερές ιδεολογικές πεποιθήσεις, πιστεύουν όμως σε μία ανεξάρτητη και δημοκρατική χώρα.
Στις 6-8 του Μάρτη θα προτείνουμε στο Κοινοβούλιο να ενσωματωθεί η πολιτική ουδετερότητα στο Σύνταγμα της χώρας. Η Ιρλανδία δεν πρέπει πια να αποτελεί σύμμαχο των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων. Φτάνει πια… αεροπλάνα με πάνω από 2,5 εκατομμύρια οπλισμένων στρατιωτών έχουν προσγειωθεί και απογειωθεί από το αεροδρόμιο του Σάνον τα τελευταία 12 χρόνια. Θα δούμε την αντίδραση των κυβερνώντων κομμάτων.
Και, τέλος, συνεχίζεται ακόμη η διαίρεση της χώρας μας. Είμαστε το μόνο πολιτικό κόμμα που έχει σαν βασική του θέση την επανένωση της Ιρλανδίας. Και είμαι βέβαιος ότι είμαστε η μόνη πολιτική οργάνωση ικανή να φτάσει σ’ αυτόν το σκοπό».
***
Ένα νέο και ενδιαφέρον στοιχείο της νέας αυτής πολιτικής περιόδου, στην οποία αναφέρεται ο Τζέρι Άνταμς, είναι το γεγονός ότι τουλάχιστον τρεις νέοι Έλληνες που έχουν έρθει στο Δουβλίνο και εργάζονται εδώ τον τελευταίο χρόνο έχουν πάρει την απόφαση να ενταχθούν στο Σιν Φέιν.

Δουβλίνο 26/02/2015

http://ardin-rixi.gr/archives/175164