Η έκθεση του ΟΟΣΑ δεν είναι οι πλάκες του Μωυσέως

Αναπληρωτής Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος
  29 Ιανουαρίου 2014

. ΕΚΘΕΣΗ ΤΟΥ ΟΟΣΑ ΓΙΑ ΤΟ ΓΑΛΑ

Η έκθεση του ΟΟΣΑ δεν είναι οι πλάκες του Μωυσέως
«Η έκθεση του ΟΟΣΑ, όπως και κάθε πρόταση διεθνούς οργανισμού, δεν είναι οι πλάκες του Μωυσέως, δεν είναι θέσφατο που πρέπει να το υιοθετήσουμε εκατό τοις εκατό. Ό,τι είναι προς τη σωστή κατεύθυνση, ό,τι είναι ωφέλιμο να το υιοθετήσουμε. Όπου, όμως, υπάρχουν ερωτηματικά ή σκιές ή κρίνουμε ότι δεν βοηθάει, θα πρέπει να έχουμε την παρρησία να το απορρίψουμε. Θα πρέπει, δηλαδή, να βλέπουμε με δημιουργική κριτική τις προτάσεις των διεθνών οργανισμών. Εάν με δημιουργική κριτική αντιμετωπίζαμε και το μνημόνιο και το λάθος, που σήμερα όλοι αναγνωρίζουν για τον πολλαπλασιαστή, ίσως η χώρα να μην βρισκόταν σε τέτοια ύφεση που την ταλανίζει το τελευταίο διάστημα».

Πενιχρή ή και μηδαμινή η μείωση στη τιμή του γάλακτος από τις αλλαγές που προτείνει ο ΟΟΣΑ
«Σε κάθε πρόταση, θα πρέπει να βλέπουμε τη σχέση κόστους-οφέλους. Το κόστος αυτής της πρότασης θα είναι βαρύτατο, θα είναι καταστροφή για την ελληνική αγελαδοτροφία. Ενώ, το όφελος θα είναι αμφίβολο έως πενιχρό. Η έκθεση τι λέει; Ότι έχουμε στην Ελλάδα περισσότερες επιστροφές ληγμένων προϊόντων διότι έχουμε το φρέσκο γάλα των 5 ημερών. Το κόστος αυτό το υπολογίζει στο 5% επί της τιμής του γάλακτος. Άρα, λοιπόν, στην καλύτερη των περιπτώσεων, εάν επιβεβαιωθεί η πρόβλεψη αυτή του ΟΟΣΑ και μηδενιστούν οι επιστροφές ληγμένων προϊόντων, τότε θα έχουμε μια μείωση της τάξεως των 5 λεπτών το λίτρο. Εγώ αμφιβάλλω και για αυτή τη μείωση αν θα την καρπωθεί ο καταναλωτής και δεν θα την καρπωθεί το σούπερ μάρκετ ή η γαλακτοβιομηχανία. Θυμίζω ότι η ανάλογη μείωση του συντελεστή ΦΠΑ στην εστίαση δεν πέρασε πάντα στις τιμές καταναλωτή».

Το γάλα μακράς διάρκειας σήμερα ακριβότερο από το φρέσκο
«Στην πολιτική διαβουλευόμαστε και προσπαθούμε να πείσουμε για την ορθότητα των επιχειρημάτων μας. Η έκθεση υποστηρίζει ότι με την επιμήκυνση θα διευκολυνθούν οι εισαγωγές φθηνότερου γάλακτος από το εξωτερικό και έτσι θα πέσει η τιμή. Η ίδια η έκθεση, όμως, συνομολογεί ότι το μακράς διάρκειας γάλα, όπου κάλλιστα οι γαλακτοβιομηχανίες, τα σούπερ μάρκετ, έχουν τη δυνατότητα εισαγωγών -δεν τους περιορίζει κανένας χρονικός περιορισμός- είναι πιο ακριβό. Παραδόξως, είναι πολύ πιο ακριβό από το φρέσκο! Γιατί, λοιπόν, είναι θέσφατο ότι, εάν επιτρέψουμε τις εισαγωγές, θα μειωθεί η τιμή του φρέσκου γάλακτος; Επιπλέον, οι τιμές στις οποίες αναφέρεται η έκθεση απέχουν από τα σημερινά δεδομένα. Η τιμή παραγωγού στην Ελλάδα, πράγματι, είναι υψηλή για λόγους που έχουμε εξηγήσει κατ’ επανάληψη, λόγω του κόστους παραγωγής, του κόστους του χρήματος, του κόστους της ενέργειας, των μικρών μονάδων που είναι πολυδιασπασμένες».

Οι συνέπειες για την ελληνική αγελαδοτροφία θα είναι καταστροφικές
«Εστιάζουμε τη συζήτηση στο 5% των επιστροφών. Η ίδια η έκθεση λέει ότι η διαφορά στην τιμή από τον παραγωγό στο ράφι των σούπερ μάρκετ, στην Ελλάδα είναι κατά 35% υψηλότερη. Η ίδια η έκθεση λέει ότι τα περιθώρια κέρδους στη λιανική είναι υψηλότερα από το μέσο ευρωπαϊκό όρο. Γι’ αυτά, όμως, δεν ακούω καμιά δημόσια συζήτηση. Όλη η συζήτηση είναι ότι θα πρέπει να φύγει οποιαδήποτε ένδειξη του φρέσκου γάλακτος, να υπάρχει επιμήκυνση στη διάρκεια ζωής του, προκειμένου να μειωθούν οι επιστροφές και να διευκολυνθούν οι εισαγωγές. Οι συνέπειες θα είναι καταστροφικές για την ελληνική αγελαδοτροφία. Η ίδια η έκθεση λέει ότι δεν μπορεί να τις υπολογίσει επακριβώς, μιλά όμως για αγελαδοτροφικές εγκαταστάσεις, οι οποίες θα αναγκαστούν να εξαγοραστούν, θα αναγκαστούν να κλείσουν. Αν η έκθεση δεν το κάνει, εμείς οφείλουμε να το μετρήσουμε, να το υπολογίσουμε, διότι ένας ολόκληρος κόσμος δραστηριοποιείται. Και έχουμε μια αγελαδοτροφία που συρρικνώνεται έτσι και αλλιώς».