Η κρίση της Αιγύπτου αναστατώνει την Άγκυρα

του Νίκου Στέλγια, Καθημερινή της Κύπρου

 

Η τουρκική κυβέρνηση παρακολουθεί με έντονο προβληματισμό τις τελευταίες, κρίσιμες εξελίξεις στην Αίγυπτο. Η προειδοποίηση του αιγυπτιακού στρατού έχει στείλει ωστικά κύματα στην τουρκική πρωτεύουσα.
Τη Δευτέρα το απόγευμα, τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν με έκτακτα δελτία την αυστηρή προειδοποίηση, την οποία έστειλε ο αιγυπτιακός στρατός στην κυβέρνηση. Με το άκουσμα της είδησης, στην τουρκική πρωτεύουσα, οι φιλοκυβερνητικοί κύκλοι έσπευσαν να ερμηνεύσουν τις κρίσιμες εξελίξεις στην Αίγυπτο. Πολλοί Τούρκοι αναλυτές συνέκριναν την πολιτική κρίση της Αιγύπτου με την ιστορική εμπειρία της Τουρκίας.

 

 

Οι πρώτες πληροφορίες από την τουρκική πρωτεύουσα δείχνουν ότι οι εξελίξεις στην Αίγυπτο έχουν προκαλέσει μεγάλο προβληματισμό στους κόλπους της τουρκικής κυβέρνησης. Αναλυτές και πολιτικοί, οι οποίοι διατηρούν στενές σχέσεις με το κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ) εκφράζουν τον συγκεκριμένο προβληματισμό στις συζητήσεις τους στους πολιτικούς κύκλους της Άγκυρας καθώς και στο διαδίκτυο.
Το αδιέξοδο, με το οποίο βρίσκεται αντιμέτωπη η συντηρητική κυβέρνηση της Αιγύπτου τα τελευταία εικοσιτετράωρα, προβληματίζει έντονα τους Τούρκους αναλυτές σε ότι αφορά το μέλλον του περίφημου «μοντέλου ΑΚΡ» στην Μέση Ανατολή. Κατά την άποψη τους, οι φιλελεύθερες μερίδες των κοινωνιών της Μέσης Ανατολής ζητούν την βοήθεια των ενόπλων δυνάμεων για να ανακτήσουν το έδαφος, το οποίο έχασαν με την έναρξη της Αραβικής Άνοιξης.
Στην Άγκυρα, οι φιλοκυβερνητικοί κύκλοι συνιστούν στον Αιγύπτιο Πρόεδρο την απόρριψη της προειδοποίησης του στρατού. Οι εν λόγω κύκλοι ζητούν από τα μέλη της αιγυπτιακής κυβέρνησης να ακολουθήσουν το παράδειγμα του ΑΚΡ.

 

Αξίζει να σημειωθεί ότι σε αντίθεση με την κυβέρνηση, η τουρκική αντιπολίτευση προσεγγίζει θετικά τις τελευταίες εξελίξεις στην Αίγυπτο.

*Ο Νίκος Στέλγιας είναι ανταποκριτής της «Κ» στην Κωνσταντινούπολη

http://ardin-rixi.gr/archives/13556