Ο επανεκλεγείς πρόεδρος του Ελληνικού Συνδέσμου Βιομηχανικών Επωνύμων Προϊόντων (ΕΣΒΕΠ) τονίζει ότι η απαραίτητη τόνωση της οικονομικής εξωστρέφειας πρέπει να έχει ταυτότητα.
Στην γενική συνέλευση του ΕΣΒΕΠ τονίστηκε ότι είναι ανάγκη να διατηρηθεί στην Ελλάδα το σημερινό καθεστώς πολιτικής σταθερότητας, γιατί μόνον έτσι θα υπάρξουν συνθήκες υγιούς ανάκαμψης, αλλά και περιορισμού των υπέρμετρων επιβαρύνσεων που επεβλήθηκαν σε μεγάλες ομάδες του πληθυσμού.
του Αθαν. Χ. Παπανδρόπουλου
«Πέρα από τα πρωτογενή πλεονάσματα, που είναι βεβαίως θετικά, η ελληνική οικονομία πρέπει να απαλλαγεί από τα γραφειοκρατικά δεσμά της και να προχωρήσει σε γενναίες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις.
Η δε απαραίτητη εξωστρέφεια του παραγωγικού της ιστού, σε όλα τα επίπεδα, δεν μπορεί να επιτευχθεί παρά μόνον με την δημιουργία συνθηκών επώνυμης ζήτησης και ενίσχυση των μαρκών. Παρά την σκληρή ανταγωνιστική συγκυρία, η Ελλάδα έχει πολλές δυνατότητες να ενισχύσει την εικόνα της στις διεθνείς αγορές και μέσω αυτής να προωθήσει μία σειρά από εγχωρίως παραγόμενα επώνυμα προϊόντα». Αυτά, μεταξύ άλλων, τόνισε ο κ. Νίκος Καραγεωργίου στην γενική συνέλευση του ΕΣΒΕΠ (Ελληνικού Συνδέσμου Βιομηχανικών Επωνύμων Προϊόντων), η οποία και τον επανεξέλεξε πρόεδρο του σημαντικού αυτού ιδιωτικού φορέα.
Στην ίδια εκδήλωση, ο κ. Βαγγέλης Τολίδης, υπεύθυνος λιανεμπορίου στην εταιρεία Nielsen Greece, αφού παρουσίασε τις υφεσιακές τάσεις στην ελληνική οικονομία από το 2008 έως και τα τέλη του 2013, υπογράμμισε ιδιαίτερα τις επιπτώσεις τους στα φορολογικά έσοδα, στην πτωτική πορεία της ζήτησης, αλλά και στην διαμόρφωση των τιμών. Συγκεκριμένα, ο ομιλητής τόνισε την πτωτική πορεία των τιμών τα τελευταία χρόνια η οποία ολόκληρο το 2013 είχε και αρνητικό πρόσημο, γεγονός που σημαίνει ότι η Ελλάδα διέρχεται φάση αποπληθωρισμού –με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την απασχόληση, τις ιδιωτικές επενδύσεις και τις παραγωγικές επιδόσεις της χώρας.
Μία άλλη σημαντική παρατήρηση που έκανε ο κ. Β.Τολίδης στην παρουσίασή του αφορούσε στις τάσεις που επικρατούν στο ευρύτερο καταναλωτικό κοινό και οι οποίες χαρακτηρίζονται από απαισιοδοξία. Αυτή η απαισιοδοξία τείνει να υποχωρεί από τις αρχές του έτους, ωστόσο είναι πολύ ευάλωτη σε οποιονδήποτε αποσταθεροποιητικό παράγοντα. Επεσήμανε επίσης ότι οι καταναλωτές επιδιώκουν όλο και περισσότερο να αγοράζουν φθηνότερα προϊόντα, όχι όμως κατ’ ανάγκην και χωρίς ετικέττα. Ναι μεν είναι φειδωλοί στις δαπάνες τους, όμως η τάση αυτή δεν μεταφράζεται απαραιτήτως σε προτίμηση ειδών ιδιωτικής ετικέττας.
Σε γενικές γραμμές, όπως επισημαίνεται και στο εβδομαδιαίο Δελτίο Οικονομικών Εξελίξεων της Alpha Bank, στην πραγματική οικονομία σημειώνονται τάσεις σημαντικής επιβράδυνσης της πτωτικής πορείας της ιδιωτικής κατανάλωσης, με παράλληλη άνοδο σε ετήσια βάση των πωλήσεων αυτοκινήτων. Παρατηρείται επίσης σταθεροποίηση της παραγωγής της μεταποιητικής βιομηχανίας, με ιδιαίτερα αυξητική πορεία στον κλάδο των τροφίμων.
Στην γενική συνέλευση του ΕΣΒΕΠ τονίστηκε ότι είναι ανάγκη να διατηρηθεί στην Ελλάδα το σημερινό καθεστώς πολιτικής σταθερότητας, γιατί μόνον έτσι θα υπάρξουν συνθήκες υγιούς ανάκαμψης, αλλά και περιορισμού των υπέρμετρων επιβαρύνσεων που επεβλήθηκαν σε μεγάλες ομάδες του πληθυσμού.
«Είναι σαφές ότι στην παρούσα φάση η χώρα βρίσκεται σε ένα νέο σταυροδρόμι, με πολύ ευνοϊκές προοπτικές αυτή την φορά –αν εκμεταλλευθεί βέβαια την θετική αυτή συγκυρία, που προέκυψε ασφαλώς ως αποτέλεσμα των θυσιών του ελληνικού λαού. Αναμένεται ότι οι νέες προκλήσεις θα αντιμετωπιστούν με αποφασιστικότητα και με εμπιστοσύνη στις πραγματικές δυνατότητες ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας. Ειδικότερα, υπάρχουν τώρα ευνοϊκές προοπτικές για την αξιοποίηση της αυξημένης εμπιστοσύνης προς την ελληνική οικονομία και το ενδιαφέρον των επενδυτών να επενδύσουν σε ελληνικά χρηματοοικονομικά μέσα. Αυτή η αξιοποίηση μπορεί να γίνει με έγκαιρη έξοδο και του ελληνικού Δημοσίου στις αγορές για άντληση κεφαλαίων και για ακύρωση κάθε εκτίμησης περί χρηματοδοτικών κενών για την χώρα το 2014-2015. Επιπλέον, αναμένεται η αξιοποίηση του ισχυρού διαπραγματευτικού όπλου της κυβέρνησης, δηλαδή του αναπάντεχα υψηλού εκτιμώμενου πρωτογενούς πλεονάσματος το 2013, για έναρξη της συζήτησης στο Eurogroup για την περαιτέρω ελάφρυνση του ελληνικού χρέους σύμφωνα με τις αποφάσεις του Eurogroup της 26ης Νοεμβρίου 2012», είπαν και άλλοι συμμετέχοντες στην γενική συνέλευση του ΕΣΒΕΠ
http://www.europeanbusiness.gr/page.asp?pid=1235