Η μάχη κατά της παιδικής πορνογραφίας στο διαδίκτυο συνεχίζεται

 

Στατιστικά INHOPE 2012: Η μάχη κατά της παιδικής πορνογραφίας στο διαδίκτυο συνεχίζεται!

 Ο INHOPE, ο Σύνδεσμος Ανοικτών Γραμμών Διαδικτύου, δημοσίευσε τα στατιστικά του στοιχεία για το 2012. Στον Σύνδεσμο ανήκουν 37 Ανοικτές Γραμμές σε 43 χώρες. Αυτό δίνει τη δυνατότητα στον INHOPE να οικοδομήσει μια παγκόσμια εικόνα της κατανομής του υλικού σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών (CSAM) και να αναδείξει το μέγεθος του προβλήματος. Τα στατιστικά στοιχεία του INHOPE συγκεντρώθηκαν μέσω του Συστήματος Διαχείρισης Καταγγελιών INHOPE (IHRMS), μια μοναδική βάση δεδομένων που χρησιμοποιείται από τις Ανοικτές Γραμμές για την καταγραφή και προώθηση καταγγελιών του CSAM. Στην Ελλάδα, η SafeLine αποτελεί τον εθνικό εκπρόσωπο στο δίκτυο αυτό από το 2005.

 

 

Το 2012 επιτεύχθηκε εντυπωσιακή πρόοδος στον χρόνο που απαιτείται για να αφαιρεθούν εικόνες και βίντεο σεξουαλικά κακοποιημένων παιδιών στο διαδίκτυο. Ενώ στο παρελθόν αποδείξεις αυτών των φρικιαστικών εγκλημάτων μπορεί να παρέμειναν στο διαδίκτυο για πολλούς μήνες και μερικές φορές για χρόνια, ο INHOPE μπορεί τώρα να βεβαιώσει ότι στην πλειονότητα των περιπτώσεων το περιεχόμενο προβλέπεται να «κατεβαίνει» από το διαδίκτυο μέσα σε λίγες ημέρες και μερικές φορές λίγες μόνο ώρες.

 

Το 2012, ο INHOPE επεξεργάστηκε 1,059,758 καταγγελίες με 150 αναλυτές ανά τον κόσμο, εξυπηρετώντας με αυτόν τον τρόπο 1,3 δις χρήστες του διαδικτύου. Από τις καταγγελίες αυτές το 40% προήλθαν από την ΕΕ, 42% από τις ΗΠΑ και 18% από τον υπόλοιπο κόσμο (βλέπε Εικ.1). 

 

Ευρωπαϊκή πρωτιά στην προέλευση αυτού του παράνομου περιεχομένου κατείχε η Ολλανδία (62%) και ακολουθεί η Ρωσία με 23%, ενώ στην Ασία την θέση αυτή την κατείχε το Βιετνάμ (24%). Για περισσότερες πληροφορίες ενημερωθείτε από την ιστοσελίδα του INHOPE (www.inhope.org) ή δείτε το δελτίο τύπου (στα αγγλικά) εδώ.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Το μεγαλύτερο ποσοστό των θυμάτων αυτών των εγκλημάτων ήταν νεαρά κορίτσια (75%). Μικρότερο ποσοστό (13%) ανήκε σε νεαρά αγόρια ενώ 13% των δραστηριοτήτων αυτών ήταν θύματα και από τα δύο φύλλα (12%)