Η πρόταση της Task Force για την ΠΦΥ

Γράφει:  

Την κατάργηση του ρόλου του ΕΟΠΥΥ ως παρόχου υπηρεσιών υγείας, με ενοποίηση δομών πρωτοβάθμιας φροντίδας του Οργανισμού και του ΕΣΥ και καθιέρωση του οικογενειακού γιατρού, ως υπεύθυνου για τη διαχείριση των περιστατικών, προτείνει μια από τις 7 επιτροπές, στην οποία συμμετέχει και η task force.

Το Σχέδιο Δράσης για ένα καθολικό, ενιαίο και ολοκληρωμένο σύστημα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ), προτείνει το εν λόγω σύστημα, το οποίο θα τεθεί σε εφαρμογή από 1ης Ιανουαρίου 2014, να βρίσκεται υπό την εποπτεία των Υγειονομικών Περιφερειών (ΥΠΕ).
Επίσης, ο ΕΟΠΥΥ, ως εθνικός ασφαλιστικός φορέας υγείας, θα συνιστά μόνο αγοραστή υπηρεσιών υγείας και ο διττός του ρόλος ως πάροχος και αγοραστής υπηρεσιών υγείας θα καταργηθεί.

Στο πλαίσιο αυτού του ενιαίου συστήματος ΠΦΥ προτείνεται η ενοποίηση των υπηρεσιών υγείας του ΕΟΠΥΥ και του ΕΣΥ, ώστε να περιοριστεί ο κατακερματισμός της ΠΦΥ, να βελτιωθεί η αποτελεσματικότητα της και ο συντονισμός υγειονομικών δομών και ανθρώπινου δυναμικού.

Άλλωστε, στο πόρισμα της επιτροπής γίνεται λόγος για πληθωρισμό Ιατρών και ταυτόχρονη έλλειψη οικογενειακών ιατρών, για υπερφόρτωση των νοσοκομείων και αύξηση των δαπανών, καθώς και για σημαντική διοικητική επιβάρυνση για τον ΕΟΠΥΥ και μη αποδοτικές υπηρεσίες υγείες, χαμηλού επιπέδου.

Η επιτροπή προτείνει έναν επιχειρησιακό μετασχηματισμό των πολυϊατρείων του ΕΟΠΥΥ, με 24ώρη λειτουργία, αλλά και των Κέντρων Υγείας του ΕΣΥ και την υπαγωγή τους στις ΥΠΕ, οι οποίες θα είναι υπεύθυνες για την εποπτεία, τη λειτουργία και τη χρηματοδότησή τους. 
Μάλιστα, για τα μέλη της επιτροπής, στην οποία συμμετάσχουν και στελέχη της Task Force, είναι κρίσιμη η καθιέρωση του θεσμού του οικογενειακού ιατρού. Οι πολίτες θα εγγράφονται, υποχρεωτικά, σε μητρώο οικογενειακού γιατρού, ενώ θα απαιτείται παραπεμπτικό για επίσκεψη σε δομή δευτεροβάθμιας φροντίδας υγείας, με εξαίρεση χρόνιους ασθενείς και επιλεγμένα νοσήματα. Ακόμη, στόχος είναι η ενδυνάμωση των διαδικασιών και δράσεων πρόληψης στην ΠΦΥ. 
Σε ό,τι αφορά το ανθρώπινο δυναμικό, η επιτροπή προτείνει την αξιοποίηση της Κινητικότητας, για την αξιολόγηση και εκτίμηση των αναγκών. 

Οι δομές παροχής ΠΦΥ περιλαμβάνουν Κέντρα Υγείας (κατά μέσο όρο 50.000-100.000 πληθυσμό), οικογενειακά ιατρεία (μακροπρόθεσμα, με 3-5 οικογενειακούς ιατρούς, 1 παιδίατρο, επαγγελματίες υγείας και διοικητικό προσωπικό, καλύπτοντας 5-10.000 πληθυσμό, συμπληρούμενα από ατομικά ιατρεία οικογενειακών ιατρών, όπου οι συνθήκες το επιβάλλουν) και Περιφερειακά Ιατρεία.

Ο προϋπολογισμός του Συστήματος για το 2014 θα στηριχθεί στους προϋπολογισμούς για την ΠΦΥ του ΕΟΠΥΥ και του ΕΣΥ για το 2013, ενώ «για το 2015 θα αναπτυχθεί μέσω αλγορίθμου κατανομής, με σταδιακή προσαρμογή, σε περίπτωση μεγάλων αποκλίσεων».
Πάντως, πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης δεν ενστερνίζεται τις βασικές προτάσεις της Επιτροπής.

 

http://www.virus.com.gr/site/index.php?option=com_k2&view=item&id=563:i-protasi-tis-task-force-gia-tin-pfy&Itemid=169