Η πρόταση του ΔΝΤ για το χρέος

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο πιέζει την ευρωζώνη να επιτρέψει στην Ελλάδα να αποφύγει τις πληρωμές τόκων ή του αρχικού κεφαλαίου των δανείων διάσωσης μέχρι το 2040, σύμφωνα με αξιωματούχους με γνώση των συζητήσεων.

 

Το ΔΝΤ θέλει τα δάνεια της Ελλάδας να λήξουν σταδιακά τις επόμενες δεκαετίες, και μέχρι και το 2080, σύμφωνα με την πρόταση του ΔΝΤ.

Τα επιτόκια της Ελλάδας για τα δάνεια από την ευρωζώνη θα παραμείνουν σταθερά για 30 με 40 χρόνια, στη σημερινό επίπεδο του 1,5%, με όλες τις πληρωμές των τόκων να αναβάλλονται μέχρι να αρχίσουν να λήγουν τα δάνεια, υπό την πρόταση του ΔΝΤ.

Η πρόταση του ΔΝΤ, η οποία παρουσιάστηκε στις κυβερνήσεις της ευρωζώνης την προηγούμενη εβδομάδα, θα διατηρούσε τις ετήσιες ανάγκες εξυπηρέτησης χρέους της Ελλάδας κάτω από το 15% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος της, σύμφωνα με τη σχετικά απαισιόδοξη πρόβλεψη του ΔΝΤ για τη μακροπρόθεσμη οικονομική πορεία της Ελλάδας.

Οι απαιτήσεις του ΔΝΤ – τις οποίες αξιωματούχος χώρας της ευρωζώνης περιέγραψε ως «σκληροπυρηνικές» – ξεπερνούν κατά πολύ όσα έχουν πει πως είναι πρόθυμοι να κάνουν οι ευρωπαίοι πιστωτές για να βοηθήσουν την Ελλάδα να ανακτήσει την οικονομική της υγεία.

Οι κυβερνήσεις της ευρωζώνης, καθοδηγούμενες από τη Γερμανία, διστάζουν να προσφέρουν τόσο σημαντικές υποχωρήσεις στα δάνειά τους προς την Ελλάδα, τα οποία βρίσκονται αυτή τη στιγμή λίγο πάνω από τα 200 δισεκατομμύρια ευρώ, με άλλα 60 δισεκατομμύρια να αναμένονται από το τελευταίο πρόγραμμα διάσωσης της Ελλάδας.

Όμως η Γερμανία, η κυρίαρχη οικονομική δύναμη της ευρωζώνης, θέλει επίσης από το ΔΝΤ να συνεχίσει να συμμετέχει στην ελληνική διάσωση ως δανειστής. Το ΔΝΤ δεν έχει ακόμη συνυπογράψει το ελληνικό πρόγραμμα που συμφωνήθηκε το περασμένο καλοκαίρι.

Η γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ θεωρεί εδώ και καιρό το ΔΝΤ απαραίτητο για την αξιοπιστία του ελληνικού προγράμματος. Η κυβέρνησή της υποσχέθηκε στο γερμανικό κοινοβούλιο, τη Bundestag, πέρυσι, πως το ΔΝΤ θα συμμετάσχει στο νέο πρόγραμμα διάσωσης προτού η Ευρώπη εκταμιεύσει περισσότερα χρήματα για την Αθήνα.

Η καγκελάριος και πολλοί βουλευτές της πιστεύουν πως χωρίς το ΔΝΤ η ευρωζώνη δε θα μπορέσει να επιβάλει δυναμικές δημοσιονομικές και οικονομικές επιδιορθώσεις στην Ελλάδα σε αντάλλαγμα για τα δάνεια. Η Ευρωπαϊκή Κομισιόν, η οποία συνεργάζεται με το ΔΝΤ στην επίβλεψη του προγράμματος, θεωρείται από το Βερολίνο ως πολύ ήπια με την Ελλάδα. Η Φινλανδία και η Ολλανδία επίσης θέλουν τη συμμετοχή του ΔΝΤ.

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ ασκεί πίεση τόσο στο ΔΝΤ όσο και την ευρωζώνη για να βρουν έναν συμβιβασμό για την ελάφρυνση του χρέους που θα επιτρέψει στο ΔΝΤ να έχει πλήρη εμπλοκή στο πρόγραμμα. Οι ΗΠΑ, ανήσυχες για τις πολλαπλές προκλήσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης και την πολιτική της ευπάθεια, θέλουν να αποφύγουν την επανάληψη της ελληνικής κρίσης του 2015, όταν η χώρα έφτασε πολύ κοντά στη χρεοκοπία και την έξοδο από το ευρώ. Κάποιοι αξιωματούχοι των ΗΠΑ φοβούνται πως μια συμφωνία μπορεί να πετύχει λόγω των ανυποχώρητων θέσεων από όλες τις πλευρές.

Η γερμανική καγκελαρία ασκεί μεγάλη πίεση για συμφωνία με το ΔΝΤ, σύμφωνα με άτομα με γνώση των συζητήσεων. Όμως το ΔΝΤ έχει πει πως δεν μπορεί να συμμετάσχει αν η ευρωζώνη δεν αναδιαρθρώσει σε βάθος τα ελληνικά δάνεια. Το χρέος της Ελλάδας είναι «εξαιρετικά μη βιώσιμο» είπε πρόσφατα η επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ.

Μια μεγάλη αναδιάρθρωση των ελληνικών δανείων θα απαιτούσε μια δύσκολη συζήτηση και ψηφοφορία στη Bundestag, με την πιθανότητα μιας εξέγερσης μεταξύ των συντηρητικών βουλευτών και ενίσχυσης για το δεξιό λαϊκιστικό κόμμα AfD.

Οι γερμανοί αξιωματούχοι θέλουν κατά συνέπεια να κάνουν περιορισμένες προσαρμογές στους όρους των ελληνικών δανείων, και να αναβάλουν τις μεγάλες αλλαγές που θα απαιτούσαν την ψήφο της Bundestag μέχρι το 2018 – μετά τις εθνικές εκλογές της Γερμανίας το 2017.

Αξιωματούχοι της Γερμανίας και της ευρωζώνης βρίσκονται σε διαπραγματεύσεις με το ΔΝΤ με σκοπό να βρουν μια φόρμουλα που θα διαβεβαιώσει το ΔΝΤ πως το χρέος της Ελλάδας θα αναδιαρθρωθεί, επιτρέποντας ταυτόχρονα στη Γερμανία να παρατείνει τις τελικές αποφάσεις μέχρι το 2018.

Η πίεση του ΔΝΤ για κλείδωμα των επιτοκίων της Ελλάδας επί δεκαετίες είναι δύσκολο να γίνει δεκτή από την ευρωζώνη. Τα εργαλεία διάσωσης της ένωσης, όπως ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας, θα χρειάζονταν επιδοτήσεις από τους εθνικούς προϋπολογισμούς για να καλύψουν μέρος του δικού τους κόστους χρηματοδότησης. Το προσωπικό του ΔΝΤ «προτιμά λύσεις που εμπεριέχουν δημοσιονομικές μεταφορές» ανέφερε ευρωπαίος αξιωματούχος.

Εάν το ΔΝΤ και η Γερμανία δεν μπορέσουν να γεφυρώσουν τις διαφορές τους, η ευρωζώνη θα πρέπει να προχωρήσει με την επόμενη δόση δανείων της για την Ελλάδα χωρίς το ταμείο με έδρα στην Ουάσινγκτον. Πολλοί ευρωπαίοι αξιωματούχοι λένε πως οι συζητήσεις με το ΔΝΤ μπορούν να συνεχιστούν αργότερα.

Ωστόσο, μια συμφωνία για το χρέος θα γινόταν πιο δύσκολο πολιτικά όσο πλησιάζουν οι γερμανικές εκλογές του 2017, επισημαίνουν κάποιοι από τους συμμετέχοντες στις συζητήσεις. Η αποτυχία να πειστεί το ΔΝΤ να συμμετέχει θα μπορούσε, κατά συνέπεια, να σημάνει το τέλος του ρόλου του στην Ελλάδα, εκτός αυτού του τεχνικού συμβούλου. Αυτό θα έφερνε σε μεγάλη αμηχανία την κυρία Μέρκελ.

Πολλοί ευρωπαίοι αξιωματούχοι ελπίζουν για μια συμφωνία μέχρι τη συνάντηση των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης στις 24 Μαΐου, με τη δόση να εκταμιεύεται αμέσως μετά. Όμως κάποιοι διαπραγματευτές πιστεύουν πως θα χρειαστεί περισσότερος χρόνος.

Το ΔΝΤ βρίσκεται επίσης σε διαφωνία με τις αρχές της ευρωζώνης και την ελληνική κυβέρνηση για τον τρόπο που η Αθήνα θα εξασφαλίσει την επίτευξη των δημοσιονομικών της στόχων. Ωστόσο, η Ελλάδα αναμένεται να περάσει το μεγαλύτερο μέρος των δημοσιονομικών μέτρων που επιθυμούν οι πιστωτές μέχρι την επόμενη εβδομάδα. Η κρίσιμη μάχη πλέον είναι αυτή μεταξύ των πιστωτών. «Η Ελλάδα είναι ουσιαστικά έξω από το κάδρο» είπε άλλος ευρωπαίος αξιωματούχος. «Αυτός είναι ένας διάλογος ανάμεσα στο ΔΝΤ και τις χώρες που πραγματικά θέλουν το ΔΝΤ.»

Μία λύση είναι απαραίτητη πριν από τον Ιούνιο, όταν η Ελλάδα θα χρειαστεί νέους πόρους για να καλύψει δαπάνες που συμπεριλαμβάνουν μισθούς και συντάξεις που τα εξαντλημένα της αποθέματα δεν μπορούν πλέον να καλύψουν, σύμφωνα με αξιωματούχους με συμμετοχή στις συζητήσεις.

Η Ελλάδα μπαίνει στο έβδομο έτος της ταραχώδους διάσωσής της, πασχίζοντας ακόμη να ξεκινήσει να ανακάμπτει. Η χώρα έχει σε μεγάλο βαθμό κλείσει το τεράστιο δημοσιονομικό έλλειμμα που πυροδότησε την κρίση χρέους της. Ωστόσο, η διάσωση από το ΔΝΤ και την Ευρώπη, που συμπεριλαμβάνει περισσότερο από 30% του ΑΕΠ σε σωρευτικά μέτρα λιτότητας ως τώρα, συνέβαλε σε μια πτώση 25% στην οικονομική παραγωγή της χώρας από το ξεκίνημα της κρίσης χρέους.

http://www.sofokleous10.gr/top-story/388750-%CF%84%CE%BF-%CE%B4%CE%BD%CF%84-%CE%B8%CE%AD%CE%BB%CE%B5%CE%B9-%CE%B5%CE%BB%CE%AC%CF%86%CF%81%CF%85%CE%BD%CF%83%CE%B7-%CF%84%CE%BF%CF%85-%CE%B5%CE%BB%CE%BB%CE%B7%CE%BD%CE%B9%CE%BA%CE%BF%CF%8D-%CF%87%CF%81%CE%AD%CE%BF%CF%85%CF%82-%CE%BC%CE%AD%CF%87%CF%81%CE%B9-%CF%84%CE%BF-2040