Η συνταγογράφηση γενοσήμων ο στόχος του πλαφόν

Το ενδεχόμενο να εξαιρεθούν συγκεκριμένες περιπτώσεις ή γιατροί από το πλαφόν στη συνταγογράφηση άφησε ανοικτό ο Υφυπουργός Υγείας στη συνάντηση του με τον ΠΙΣ. Τι θα ισχύει στη συνταγογράφηση.

Σοβαρή ανησυχία για τις επιπτώσεις από τον περιορισμό στη συνταγογράφηση σε ασθενείς και γιατρούς εξέφρασαν τα μέλη του προεδρείου του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ) στη συνάντηση τους με τον Υφυπουργό Υγείας, Α Μπέζα και τον Πρόεδρο του ΕΟΠΥΥ, Δ. Κοντό.

 

Τα μέλη του ΠΙΣ ζήτησαν από τον Υφυπουργό να εξαιρεθεί τουλάχιστον η συνταγογράφηση των Φαρμάκων Υψηλού Κόστους, που διατίθεται μέσω των Φαρμακείων του ΕΟΠΥΥ, αίτημα που απέρριψε ο κ. Μπέζας. Οι Γιατροί ζήτησαν τουλάχιστον ένα τρίμηνο πάγωμα του μέτρου, ώστε να επανεξεταστεί λεπτομερώς, χωρίς όμως να πάρουν θετική απάντηση από τον Υφυπουργό.

Παρόλα αυτά, ο Αντώνης Μπέζας δεσμεύτηκε ότι, τουλάχιστον σε πρώτη φάση, δεν θα υπάρξουν διοικητικά πρόστιμα για τους γιατρούς, ενώ εκτίμησε ότι θα μπορέσουν να υπάρξουν κάποιες εξαιρέσεις από το μέτρο. Ο λόγος είναι πως αν και το μέτρο εφαρμόζεται ελάχιστες ημέρες έχουν ήδη υπάρξει καταγγελίες από καρκινοπαθείς πως γιατροί αποφεύγουν να τους συνταγογραφήσουν τα φάρμακα τους από φόβο μην ξεπεράσουν το όριο.

Ωστόσο, σύμφωνα με την πρόεδρο του Ιατρικού Συλλόγου Πειραιά και Ταμία του ΠΙΣ, Β. Ανεμοδουρά, τους ζητήθηκε να στραφούν στη συνταγογράφηση περισσότερων γενοσήμων.

Σε ανακοίνωση του, ο Υφυπουργός Υγείας σημειώνει πως ο έλεγχος της υπερβάλλουσας συνταγογράφησης είναι αναγκαίος για τον εξορθολογισμό και τη συγκράτηση της φαρμακευτικής δαπάνης. Η εφαρμογή του μέτρου, που μειώνει κατά 20% τη φαρμακευτική δαπάνη, αφορά στο στόχο που έχει τεθεί για το 2014. «Ο στόχος αυτός, σε μεγάλο βαθμό θα καλυφθεί από μέτρα που έχει ήδη λάβει το Υπουργείο για τη μείωση των τιμών των φαρμάκων (μεσοσταθμικά κατά 12%) και την αύξηση της χρήσης των γενοσήμων που πρέπει να επιτευχθεί το επόμενο διάστημα. Παράλληλα, προχωράει η ένταξη των θεραπευτικών πρωτοκόλλων στη συνταγογράφηση», σημειώνεται.

Οδηγίες προς «συνταγογραφούντες»

Σύμφωνα με τον κ. Μπέζα, ειδική μέριμνα θα ληφθεί για τους συμβεβλημένους ιατρούς που δέχθηκαν την αύξηση του αριθμού των επισκέψεων από 200 σε 400 το μήνα, για όσο αυτή η αύξηση διαρκεί. Επίσης, όσοι ιατροί έχουν ξεκινήσει να συνταγογραφούν κατά τη διάρκεια του 2013, θα περιλαμβάνονται στους νεοεισερχόμενους, για τους οποίους επιτρέπεται δαπάνη αντίστοιχη με το 80% του μέσου όρου της ειδικότητάς τους για το 2013.

Η δαπάνη για τα εμβόλια, τους ορούς και τα παράγωγα αίματος που συνταγογραφούνται δεν συμπεριλαμβάνεται στη φαρμακευτική δαπάνη και συνεπώς δεν συνυπολογίζεται στο όριο συνταγογράφησης, σύμφωνα με τον Υφυπουργό. Ωστόσο, η ΗΔΙΚΑ φαίνεται να τα προσμετρά, όπως ανέφεραν γιατροί στον Υπουργό Υγείας και μέσω Twitter, ο οποίος με τη σειρά του έσπευσε να δεσμευθεί ότι θα διορθωθεί

twitter sintagografisi

 

 

 

 

 

 

Υφυπουργός και Πρόεδρος ΕΟΠΥΥ πρότειναν τη σύσταση κοινής Ομάδας Εργασίας από το Υπουργείο Υγείας και τον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο, η οποία θα παρακολουθήσει την υλοποίηση του μέτρου και θα προτείνει βελτιωτικές ρυθμίσεις ή νέα μέτρα που θα διασφαλίζουν την αναγκαία μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης με παράλληλη διασφάλιση της φαρμακευτικής περίθαλψης των πολιτών. Κρίνουν πως υπάρχει αναγκαίος χρόνος, καθώς προβλέπεται ότι οι ιατροί δύνανται να υπερβούν το όριο συνταγογράφησης για δύο μήνες και ότι τον τρίτο μήνα θα υπάρξει διόρθωση της πιθανής υπέρβασης των δύο πρώτων μηνών.

«Υπενθυμίζεται, ότι έχει ήδη τεθεί σε λειτουργία η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου plafoniatroi@eopyy.gov.gr για την υποδοχή ερωτημάτων από τους ιατρούς, στην οποία μέχρι σήμερα έχουν υποβληθεί περισσότερα από 1500 μηνύματα και ότι τα όρια της δαπάνης ανά ιατρό επαναπροσδιορίζονται στη διάρκεια του έτους ανάλογα με το παραγόμενο έργο του και την εξέλιξη της συνολικής φαρμακευτικής δαπάνης, ειδικότερα για τις κατηγορίες στις οποίες εντάσσονται στο θετικό κατάλογο νέα φάρμακα».

 

http://www.virus.com.gr/site/index.php?option=com_k2&view=item&id=1623:i-syntagografisi-genosimon-o-stoxos-tou-plafon&Itemid=169