Από την συνέντευξη Τύπου του Υπουργού Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα και του Αντιπροέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Joaquin Almunia, 10/4/2014
Γ. ΣΤΟΥΡΝΑΡΑΣ: Σήμερα η χώρα μας έχει τη χαρά να φιλοξενεί τον Αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και φίλο από παλιά, Joaquin Almunia, ο οποίος έχει ένα από τα σημαντικότερα χαρτοφυλάκια, το χαρτοφυλάκιο Ανταγωνισμού και κρατικής βοήθειας στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Σήμερα, στο πλαίσιο της Ελληνικής Προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, είχαμε την «Ημέρα Ανταγωνισμού», όπου ο Αντιπρόεδρος μας έκανε την τιμή να μας εξηγήσει ποια είναι η πολιτική της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στον τομέα αυτό και έπειτα εμείς, ο κ. Χατζηδάκης, ο Πρόεδρος της Επιτροπής Ανταγωνισμού κ. Κυριτσάκης και εγώ, αναφερθήκαμε στην πολιτική μας στους χώρους του καθενός.
Κατόπιν με τον κ. Almunia είχαμε μια πολύ καλή συζήτηση για όλες τις ανοιχτές περιπτώσεις που έχουμε με την Επιτροπή Ανταγωνισμού και με τον κ. Χατζηδάκη, ώστε να βρούμε λύση αμοιβαίως επωφελή στα προβλήματα που μας απασχολούν.
J. ALMUNIA: Ευχαριστώ πάρα πολύ κ. Υπουργέ, θέλω να ευχαριστήσω και τις ελληνικές Αρχές για την πολύ καλή δουλειά που έκαναν. Ειδικότερα βέβαια αναφέρομαι στα θέματα τα οποία αφορούν το δικό μου χαρτοφυλάκιο, δηλαδή θέματα ανταγωνισμού, δημιουργίας καρτέλ, κατάχρησης δεσπόζουσας θέσης και κρατικών ενισχύσεων.
Σήμερα μίλησα στο πλαίσιο της Ελληνικής Ημέρας για τον Ανταγωνισμό και ανέφερα και εκεί τα καλά νέα τα οποία υπάρχουν. Άλλωστε και σήμερα είναι μια πάρα πολύ ευχάριστη ημέρα, διότι επετεύχθησαν αποτελέσματα τα οποία δικαιώνουν τις μεγάλες προσπάθειες των Ελληνικών Αρχών, της ελληνικής κοινωνίας, αλλά και του ελληνικού λαού για να ξεπεραστεί η κρίση.
Με την έξοδο στις αγορές καταγράφουμε μια πάρα πολύ καλή είδηση και για την Ελλάδα, για την Ευρωζώνη και την Ευρωπαϊκή Ένωση γενικότερα. Υπάρχει, λοιπόν, λόγος για αισιοδοξία και αυξημένη εμπιστοσύνη στην ικανότητα υπέρβασης της κρίσης.
Ο σκοπός της επίσκεψής μου εδώ, μεταξύ άλλων, ήταν για να επαινέσω την Ελληνική Επιτροπή Ανταγωνισμού, η οποία έκανε πάρα πολύ καλή δουλειά. Πρέπει να πω ότι, μετά τη μεταρρύθμιση του 2011 -και το είπα και στον Πρόεδρο της Επιτροπής αυτό- σημειώνει επιδόσεις υψηλότερες από το μέσο όρο στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Αυτό, βεβαίως, είναι απαραίτητο διότι η βελτίωση του ανταγωνισμού βοηθάει και την ανάπτυξη.
Τα ανέφερα όλα αυτά στον κ. Στουρνάρα, θα τα αναφέρω και στον κ. Χατζηδάκη στο πλαίσιο της επίσκεψής μου, όπου θα συζητήσουμε, επίσης, και για έναν μακρύ κατάλογο υποθέσεων που αφορούν κρατικές ενισχύσεις. Ο σκοπός μας είναι να βοηθήσουμε τις επιχειρήσεις να βελτιώσουν την ανταγωνιστικότητά τους και ορισμένες να ιδιωτικοποιηθούν.
Είμαι, επίσης, αισιόδοξος για το μέλλον των ελληνικών Τραπεζών. Οι τέσσερις συστημικές Τράπεζες έχουν ήδη ανακεφαλαιοποιηθεί. Βοηθήσαμε και εμείς, αλλά το βασικό έργο έγινε εδώ, στο πλαίσιο της αναδιάρθρωσης. Είναι πολύ θετικό ότι η Alpha Bank και η Τράπεζα Πειραιώς προχώρησαν σε έξοδο στις αγορές. Εμείς θα παρακολουθούμε βεβαίως το σχέδιο αναδιάρθρωσης.
Επίσης, για τη Eurobank -και νομίζω ότι αυτό έχει να κάνει με την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου- δημιουργούνται συνθήκες για βελτίωσή της, για ιδιωτικοποίηση και ενδεχομένως το Ταμείο θα κάνει συμπληρωματικές προσπάθειες. Στα θέματα αυτά οι απόψεις μας συμπίπτουν με τον κ. Στουρνάρα και σκοπός μας είναι, βέβαια, να καταστούν οι τέσσερις Τράπεζες ικανές να δανείζουν σε όλους όσους χρειάζονται κεφάλαια, επιχειρήσεις, ιδιώτες κτλ. Αυτό θα οδηγήσει σε βιώσιμη, διατηρήσιμη ανάπτυξη.
Θέλω να συγχαρώ και να ευχαριστήσω τον κ. Στουρνάρα, την ελληνική κυβέρνηση και την Ελλάδα για τις καλές προσπάθειες που οδήγησαν σ’ αυτές τις επιτυχίες.
Ερώτηση: Το ερώτημα έχει να κάνει με την έξοδο στις αγορές. Θα θέλατε να μας πείτε ποια είναι η εξέλιξη τώρα στο Λονδίνο και με βάση το βρετανικό Δίκαιο, σε περίπτωση που δεν πληρώσουμε, τι κατασχέσεις θα γίνουν στο ελληνικό κράτος;
Γ. ΣΤΟΥΡΝΑΡΑΣ: Δεν έχω ενημερωθεί για τα τελικά στοιχεία. Από το Υπουργείο Οικονομικών ή τον ΟΔΔΗΧ, θα βγάλουμε ανακοίνωση όταν υπάρχουν τα τελικά διαθέσιμα στοιχεία. Όσον αφορά στο επόμενο ερώτημα, δεν προβλέπεται καμία κατάσχεση σε κανένα κράτος. Αναμφισβήτητα ήταν μια μεγάλη επιτυχία, από τα προκαταρκτικά στοιχεία που έχουμε υπόψη μας. Εάν, ωστόσο, δεν πάρουμε τα τελικά στοιχεία δε θα μπορέσω αυτή τη στιγμή να πω πώς έχει καταλήξει όλη αυτή η ιστορία. Πάντως φαίνεται ότι έχουμε μια πολύ θετική εξέλιξη, επιβραβεύθηκε η σοβαρότητα, ο καλός προγραμματισμός και ο συντονισμός.
(Ερώτηση εκτός μικροφώνου)
Γ. ΣΤΟΥΡΝΑΡΑΣ: Κανένα απολύτως. Αυτό είπε και ο Επίτροπος σήμερα, ότι ο νόμος που ψηφίσαμε ήταν σε απόλυτη εναρμόνιση με την πολιτική της Επιτροπής Ανταγωνισμού.
Ερώτηση: Είχατε από ό,τι βλέπουμε μια υπέρ του αναμενόμενου ανταπόκριση σ’ αυτό το διάστημα στις αγορές. Ενδέχεται να κάνετε αντικατάσταση ενός μεγάλου μέρος του ελληνικού χρέους, να το καταστήσετε πολύ βιωσιμότερο;
Γ. ΣΤΟΥΡΝΑΡΑΣ: Δεν έχουμε αυτή τη στιγμή σκέψεις γι’ αυτό το θέμα. Θα αποτιμήσουμε το αποτέλεσμα με νηφαλιότητα και θα αποφασίσουμε.
Ερώτηση: Σχετικά με την έρευνα για τις ελληνικές Τράπεζες σε σχέση με τις κρατικές ενισχύσεις που αυτές λαμβάνουν. Θέλετε να μας πείτε σε ποιο στάδιο είναι αυτή η έρευνα;
J. ALMUNIA: Σχετικά με το θέμα αυτό, δεν θα αργήσει πλέον η λήψη της ελληνικής απόφασης. Έχουμε προχωρήσει στις διαπραγματεύσεις για την Alpha Bank, είμαστε κοντά στις αποφάσεις, ούτως ώστε μετά να εγκριθεί το πρόγραμμα αναδιάρθρωσης και να γίνει η αύξηση του κεφαλαίου. Όταν η Εθνική Τράπεζα αποφασίσει θα ακολουθηθεί παρόμοια διαδικασία. Η Eurobank διαφέρει λίγο από τις υπόλοιπες τρεις Τράπεζες γιατί εκεί η συμμετοχή του Δημοσίου είναι πάνω από το 90% και υπάρχει έλεγχος από τους δημόσιους διαχειριστές. Μετά το πολυνομοσχέδιο, όμως, βλέπουμε ότι υπάρχει συμφωνία και με τους όρους που συμφωνήθηκαν για την αύξηση του κεφαλαίου και νομίζω ότι το ταχύτερο δυνατό θα προχωρήσουμε και στην ανακεφαλαιοποίηση της Eurobank, που δεν θα γίνει τόσο γρήγορα όσο στις άλλες τρεις, αλλά θα προχωρήσει.
Ερώτηση: Ποιες είναι οι σημαντικότερες περιπτώσεις που αφορούν κρατικές ενισχύσεις, εν πάση περιπτώσει αυτές που συζητάτε με τις ελληνικές Αρχές.
Ερώτηση: Για τα ναυπηγεία μπορείτε να μας πείτε κάτι παραπάνω;
J. ALMUNIA: Έχω ένα κατάλογο υποθέσεων κρατικών ενισχύσεων και βεβαίως συζήτησα και θα εξακολουθήσω να συζητώ και με τον κ. Χατζηδάκη. Στον κατάλογό μου περιλαμβάνονται εκτός από τις Τράπεζες, οι σιδηρόδρομοι, ΟΣΕ-ΤΡΑΙΝΟΣΕ, τα Ελληνικά Ταχυδρομεία, τα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα, η Cosco στο λιμάνι του Πειραιά, τα Ελληνικά Ναυπηγεία, η ΔΕΗ και ο ΟΠΑΠ. Κάναμε κάποιες συζητήσεις και με τον κ. Στουρνάρα για το θέμα των ναυπηγείων. Είναι ένα σύνθετο θέμα για το οποίο έχω ενημερώσει τον κ. Στουρνάρα. Είχα αρχίσει ήδη την ενημέρωση και με τηλεφωνικές επικοινωνίες με τον τότε Υπουργό Άμυνας τον κ. Βενιζέλο. Οι συζητήσεις είναι δύσκολες μεταξύ της Κυβέρνησης και των ιδιοκτητών των ναυπηγείων. Είχε ληφθεί μια αρνητική απόφαση σχετικά με μη συμμόρφωση στο πλαίσιο της κρατικής ενίσχυσης και υπήρχε επίσης συζήτηση που δημιούργησε εμπλοκή σχετικά με μια στρατιωτική, όπως λέγεται, συμφωνία λόγω της κατασκευής υποβρυχίων, που δεν προχώρησε. Τώρα γίνονται συζητήσεις με την ελληνική κυβέρνηση, με τους ιδιοκτήτες και μεταξύ ημών και ελπίζουμε ότι γρήγορα θα υπάρξει πρόοδος και εδώ.
Ερώτηση: Το ενδιαφέρον των επενδυτών τις πρώτες εβδομάδες καταδεικνύει ότι γίνεται ένα μεγάλο βήμα αποκατάστασης της εμπιστοσύνης των διεθνών αγορών. Με ποιο τρόπο η κυβέρνηση σκέφτεται να αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη των Ελλήνων πολιτών και ειδικά των ομολογιούχων και το 1,5 εκατομμύριο ανέργους επισήμως.
Γ. ΣΤΟΥΡΝΑΡΑΣ: Νομίζω ότι ο καλύτερος τρόπος αποζημίωσης όλων ημών που έχουμε πληγεί από την κρίση, είτε με μείωση μισθών είτε με αύξηση φόρων, είτε με μείωση συντάξεων, είναι η ανάκαμψη της οικονομίας, τα πρώτα δείγματα της οποίας είναι ορατά. Πιστεύω ότι σήμερα η Ελλάδα είναι πρωτοσέλιδο σε όλο τον κόσμο, χάρη στις θυσίες του ελληνικού λαού, τις μεγάλες προσπάθειες του ελληνικού λαού τα προηγούμενα χρόνια.
Είχα την ευκαιρία σήμερα το πρωί και ανέφερα τα νούμερα της προσαρμογής, αλλά και της μείωσης του διαθέσιμου εισοδήματος, ούτως ώστε όλος ο κόσμος να ξέρει ότι αυτά τα επιτεύγματα έγιναν με θυσίες. Επομένως, νομίζω ότι ο δρόμος που έχουμε χαράξει είναι η καλύτερη συνταγή, ούτως ώστε σταδιακά και μέσα σε ένα διάστημα χρόνου, να αποκαταστήσουμε τη μείωση του εισοδήματος που έχουμε υποστεί από την αρχή της κρίσης μέχρι σήμερα.