Η βιομηχανική παραγωγή στην Ευρωζώνη και η κατανάλωση στις ΗΠΑ, στην κορυφή της ημερήσιας ατζέντας

SaxoBank: Η βιομηχανική παραγωγή στην Ευρωζώνη και η κατανάλωση στις ΗΠΑ, στην κορυφή της ημερήσιας ατζέντας

12/7/2013

 

Αγορά συναλλάγματος: Διόρθωση για το EUR

 

 

Το EUR υποχωρεί σήμερα το πρωί έναντι των κυριοτέρων νομισμάτων, με αυτή την πτώση να αποτελεί περισσότερο μια διόρθωση από τα κέρδη της χτεσινής συνεδρίασης. Για σήμερα, οι οικονομικοί δείκτες που παρουσιάζουν το μεγαλύτερο ενδιαφέρον είναι η βιομηχανική παραγωγή της Ευρωζώνης, η οποία αναμένεται περιορισμένη για τον Μάιο, καθώς και ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης Reuters/Michigan για τις ΗΠΑ. Στις 05:00 GMT, το EUR υποχώρησε κατά 0.2% και 0.1% σε σχέση με το USD και το GBP, στο 1.3078 και 0.8619, αντίστοιχα. Το AUD επίσης υποχώρησε κατά 0.1% σε σχέση με το USD, με τα χορηγηθέντα δάνεια στην Αυστραλία κατά τον Μάιο, να υπολείπονται των προσδοκιών. Το JPY τέλος, υποχώρησε κατά 0.1% σε σχέση με το USD, ενώ κατέγραψε οριακή άνοδο σε σχέση με το EUR.

 

Μετοχές στην Αγγλία: Αναμένονται αμετάβλητες κατά την έναρξη της συνεδρίασης

 

Ο δείκτης FTSE 100 αναμένεται κατά 1 μονάδα θετικός στο άνοιγμα. Ο σημαντικότερος οικονομικός δείκτης για σήμερα είναι ο προπορευόμενος οικονομικός δείκτης της ConferenceBoard, ενώ η Gulf Keystone Petroleum (GKP) θα ανακοινώσει αποτελέσματα μέσα στην ημέρα. Η ShellNigeria, θυγατρική της Royal Dutch Shell (RDSA), ανέστειλε την παραγωγή καθώς εντοπίστηκε διαρροή στο δίκτυο μεταφοράς της. Τέλος, σύμφωνα με το SkyNews, η Phoenix Group (PHNX) βρίσκεται σε προχωρημένες συζητήσεις για συγχώνευση με την AdminRe, με το συνολικό αντίτιμο να ανέρχεται στα GBP 3 δις.

 

Ασία: Ανάμικτες τάσεις για τις Ασιατικές αγορές

 

Τα Ασιατικά χρηματιστήρια δεν εμφάνισαν σαφή τάση στην  πρωινή συνεδρίαση. Πιο συγκεκριμένα, στην Ιαπωνία οι Japan Petroleum Exploration (1662), Asahi Group Holdings (2502), Canon (7751), και Nikon (7731), ήταν από τις μετοχές που ενισχύθηκαν, ενώ αντίθετα τα μειωμένα λειτουργικά κέρδη τρίτου τριμήνου οδήγησαν την Fast Retailing (9983) σε πτώση. Στις 05:00 GMT, ο δείκτης Nikkei 225 ήταν ενισχυμένος κατά 0.3%, στις 14,511.3 μονάδες. 

Όσον αφορά τις υπόλοιπες Ασιατικές αγορές, στην Κίνα οι Industrial & Commercial Bank of China (601398) και China Merchants Bank (600036), στο Χόνγκ Κόνγκ η Daphne International Holdings (210) και στη Νότια Κορέα η HyundaiMotor (005380), ήταν ανάμεσα στις μετοχές που έκλεισαν τη συνεδρίαση με απώλειες.

 

Μετοχές στις ΗΠΑ: Απώλειες για τα ΣΜΕ

 

Στις 05:00 GMT, τα ΣΜΕ του δείκτη S&P 500 υποχωρούσαν κατά 1.8 μονάδες. Οι σημαντικότεροι οικονομικοί δείκτες για σήμερα είναι ο δείκτης τιμών παραγωγού καθώς και ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης Reuters/Michigan, ενώ οι Wells Fargo (WFC), JPMorgan Chase (JPM) και Webster FinancialCorporation (WBS) θα ανακοινώσουν αποτελέσματα μέσα στην ημέρα. Μετά από την κανονική συνεδρίαση, οι Dell (DELL), Gap (GPS), H&RBlock (HRB) και AngioDynamics (ANGO) ενισχύθηκαν κατά 0.4%, 0.4%, 0.8% και 0.2%, ενώ αντίθετα η AVEO Pharmaceuticals (AVEO) υποχώρησε κατά 13.4%.  

Στην κανονική χτεσινή συνεδρίαση, ο δείκτης S&P 500 ενισχύθηκε κατά 1.4%, επηρεαζόμενος από τις δηλώσεις του Κεντρικού Τραπεζίτη, BenBernanke, για παράταση του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης. Πιο συγκεκριμένα, οι Amazon.com (AMZN), Microsoft (MSFT), Advanced Micro Devices (AMD), Newmont Mining (NEM), FreeportMcMoRan Copper & Gold (FCX) και Celgene Corporation(CELG) ενισχύθηκαν κατά 2.5%, 2.8%, 11.8%, 5.7%, 3.4% και 7.9%, αντίστοιχα. Στον αντίποδα, η αρνητική σύσταση από έναν broker οδήγησε την TripAdvisor (TRIP) σε απώλειες κατά 2.4%.

 

Ευρωπαϊκές μετοχές: Πιθανά κέρδη κατά το άνοιγμα

 

Οι δείκτες DAX και CAC αναμένονται κατά 20 και 3 μονάδες ανοδικοί κατά το άνοιγμα, αντίστοιχα. Οι σημαντικότερες οικονομικές ανακοινώσεις περιλαμβάνουν τη βιομηχανική παραγωγή της Ευρωζώνης, καθώς και τους δείκτες τιμών καταναλωτή Ιταλίας και Ισπανίας. Μέσα στην ημέρα αναμένεται να ανακοινώσουν εταιρικά αποτελέσματα οι EMSChemie Holding AG (EMSN), Elisa Oyj (ELI1V), Storebrand ASA(STB) και Nordic Semiconductor ASA (NOD). Σύμφωνα με την Ινδική ημερήσια εφημερίδα EconomicTimes, η Sanofi(SAN) είναι πλέον ο επικρατέστερος πλειοδότης για την εξαγορά της ElderPharma. Τέλος η Αγγλική Invensys, επισήμανε ότι η SchneiderElectric SA (SU) υπέβαλε πρόταση εξαγοράς στην πρώτη, συνολικού ύψους USD 5 δις.

 

Μακροοικονομική ενημέρωση

Η Πορτογαλία ζητάει παράταση στην αξιολόγηση του προγράμματος διάσωσης από τους δανειστές, λόγω των πολιτικών εξελίξεων: Το υπουργείο οικονομικών της Πορτογαλίας ζήτησε παράταση στην αξιολόγηση του προγράμματος διάσωσης, επικαλούμενο την ασταθή πολιτική κατάσταση στη χώρα.

Οι ΗΠΑ εμφανίζουν πλεόνασμα στον προϋπολογισμό: Ο προϋπολογισμός των ΗΠΑ εμφανίστηκε πλεονασματικός κατά USD 116.5 δις. για τον Ιούνιο, καταγράφοντας το υψηλότερο πλεόνασμα των 5 τελευταίων ετών και συγκρινόμενος με ένα έλλειμμα ύψους USD 59.7 δις. που είχε καταγραφεί για την ίδια περίοδο του περασμένου έτους.

Ο ρυθμός ανάπτυξης της Κινέζικης οικονομίας θα είναι 7%, σύμφωνα με τον Jiwei: Σύμφωνα με αναφορές στον κρατικό τύπο, ο LouJiwei, υπουργός οικονομικών της Κίνας, επισήμανε ότι ο ρυθμός ανάπτυξης της οικονομίας για το 2013 θα είναι 7.0%, υπολειπόμενος από τις προηγούμενες εκτιμήσεις που έκαναν λόγω για 7.5%.

Οι εγκρίσεις στεγαστικών δανείων στην Αυστραλία αυξάνονται: Σε μηνιαία βάση, οι εγκρίσεις στεγαστικών δανείων στην Αυστραλία αυξήθηκαν κατά 1.8% για τον Μάιο, υπολειπόμενες όμως των εκτιμήσεων και συγκρινόμενες με μια αύξηση κατά 1.2% που καταγράφηκε τον Απρίλιο.