Η βιωσιμότητα του χρέους προυπόθεση ανάπτυξης

Η βιωσιμότητα του χρέους θα πρέπει να αποτελέσει εθνική προτεραιότητα, αφού αποτελεί την μόνη λύση για την ανάπτυξη.

του Αθανασίου Σαββάκη *   

 

 

 

Δεν χωρά καμμία αμφιβολία ότι η έξοδος της χώρας μας στις αγορές είναι σημαντική. Πρωτίστως δε, γιατί η Ελλάδα εντάσσεται εκ νέου σε αυτές, ελπίζοντας ότι με την εξέλιξη αυτή ανοίγει πλέον ένας «ενάρετος κύκλος» για την οικονομία. Επίσης, αναβαθμίζεται η διαπραγματευτική της ισχύς έναντι της τρόϊκας –η οποία, πλέον, στις συζητήσεις με την χώρα μας θα πρέπει να λαμβάνει σοβαρά υπ’ όψιν της την εμπιστοσύνη που μάς έχουν δείξει οι διεθνείς αγορές. Και, τέλος, η έκδοση του συγκεκριμένου ομολόγου θέτει τις βάσεις για την πραγματική αποτίμηση των αξιών στην ελληνική οικονομία, γεγονός πολύ σπουδαίο, που ενισχύει τις προσδοκίες όλων μας για έλευση ξένων επενδυτών και την υλοποίηση παραγωγικών κατά βάσιν επενδύσεων.

 

 

Βεβαίως, παρά τις θετικές εξελίξεις, η πραγματική οικονομία εξακολουθεί να παραμένει κυριολεκτικά σε άθλια κατάσταση και η πρόκληση της παραγωγικής αναδιάρθρωσης της χώρας παραμένει σε διαχρονική εκκρεμότητα.

 

Με την ανεργία στο 27%, το κόστος ενέργειας να αυξάνεται διαρκώς τα τελευταία τέσσερα χρόνια, με τα χρηματοοικονομικά κόστη στα ύψη, με την στασιμότητα στις εξαγωγές, με τους επαναλαμβανόμενους κύκλους υπερφορολόγησης, δεν μπορούμε να είμαστε τόσο αισιόδοξοι για το αναπτυξιακό μέλλον της χώρας μας όσο θα θέλαμε πραγματικά μετά από τόσες προσπάθειες. Είναι φανερό ότι στο θέμα της παραγωγικής ανασυγκρότησης έγιναν πραγματικά πολλές μεταρρυθμιστικές προσπάθειες. Αλλά εξαιτίας της κατάστασης στην οποία βρίσκεται σήμερα η πραγματική οικονομία, είναι προφανές ότι δεν έγιναν όσες θα έπρεπε. Γι αυτό, εκείνο στο οποίο θα πρέπει να επικεντρωθούμε απ’ εδώ και στο εξής είναι να καταστήσουμε το χρέος μας βιώσιμο και έτσι να μπορέσουμε να υποβοηθήσουμε τις ελληνικές επιχειρήσεις να αναπτυχθούν και να παράξουν πλούτο για την αποπληρωμή των χρεών της χώρας.

 

Για εμάς η βιωσιμότητα του χρέους θα πρέπει να αποτελέσει εθνική προτεραιότητα, αφού αποτελεί την μόνη λύση για την ανάπτυξη.

 

Βεβαίως, και παράλληλα με την προσπάθεια να καταστεί το χρέος βιώσιμο, θα πρέπει η απελευθέρωση της αγοράς, η γραφειοκρατία, η πολυνομία, η απλοποίηση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος, η ταχύτητα απονομής δικαιοσύνης, το αναποτελεσματικό σύστημα της παιδείας μας, να μεταρρυθμιστούν προς την σωστή κατεύθυνση, ούτως ώστε να βοηθήσουν πραγματικά στην υλοποίηση επενδύσεων –που, όπως έχω γράψει και παλαιότερα, θεωρώ ότι είναι η μόνη διέξοδος για την χώρα και ο δρόμος για να καταστεί το χρέος βιώσιμο και διαχειρίσιμο.

 

Για άλλη μία φορά, κάνω ειλικρινή έκκληση στο πολιτικό σύστημα της χώρας να αρθεί στο ύψος των περιστάσεων και να σκεφτεί την υστεροφημία του. Έτσι θα μπορέσει να αναλάβει πραγματικές ευθύνες, που μεσοπρόθεσμα σίγουρα θα έχουν «πολιτικό κόστος», αλλά μακροπρόθεσμα με βεβαιότητα θα έχουν συμβάλει αποφασιστικά στην σωτηρία της πατρίδας μας.

 

 

* Πρόεδρος του Συνδέσμου Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος

http://www.europeanbusiness.gr/page.asp?pid=1295