ΗΛΙΟΣ:ακτινογραφία του συνταξιοδοτικού συστήματος της χώρας μας

Ο Υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας, κ. Γιάννης Βρούτσης, στο πλαίσιο της παρουσίασης της δεύτερης έκθεσης του Ενιαίου Συστήματος Ελέγχου και Πληρωμών Συντάξεων «ΗΛΙΟΣ», έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Τον τελευταίο χρόνο, στο πεδίο αρμοδιότητας του Υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας, έχουν πραγματοποιηθεί σημαντικές – μικρής και μεγάλης κλίμακας – μεταρρυθμιστικές παρεμβάσεις.
Δεν αναφέρομαι μόνο στις σημαντικές διαρθρωτικές και θεσμικές αλλαγές στην αγορά εργασίας και στο σύστημα κοινωνικής ασφάλισης, στο πλαίσιο της εφαρμογής του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής και εξυγίανσης. Μιλώ και για μια σειρά καινοτόμων παρεμβάσεων οργανωτικού χαρακτήρα, η καθυστέρηση πραγματοποίησης των οποίων για πολλά-πολλά χρόνια, έχει στοιχίσει στο δημόσιο και, κυρίως, στο σύστημα κοινωνικής ασφάλισης απώλεια πόρων έως και 8 δις. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η αδράνεια και η αναβλητικότητα στο οργανωτικό «νοικοκύρεμα του ασφαλιστικού συστήματος».
Σήμερα, όμως αυτό το «νοικοκύρεμα» έχει επιτευχθεί:
Πρώτον, με το Ενιαίο Σύστημα Ελέγχου και Πληρωμών Συντάξεων «ΗΛΙΟΣ», με το οποίο η χώρα μας απέκτησε, για πρώτη φορά, πλήρη και σαφή εικόνα για το σύνολο των συντάξεων, των συνταξιούχων και των συνταξιοδοτικών δαπανών.
Δεύτερον, με το σύστημα «ΑΡΙΑΔΝΗ», το οποίο διασυνδέοντας με άμεσο τρόπο τα ληξιαρχεία της χώρας με τα ασφαλιστικά ταμεία, σταμάτησε οριστικά την αιμορραγία των ταμείων από τη χορήγηση συντάξεων σε μη δικαιούχους.
Θα ήθελα να τονίσω ιδιαίτερα το γεγονός ότι οι παραπάνω οργανωτικές μεταρρυθμίσεις δεν υπαγορεύτηκαν από τις δεσμεύσεις μας στο πλαίσιο του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής. Υπαγορεύτηκαν όμως, από την κοινή λογική, από τη δική μας θέληση να αλλάξουμε και να νοικοκυρέψουμε τα πράγματα, να αναβαθμίσουμε δομές και θεσμούς σύμφωνα με τα καλύτερα Ευρωπαϊκά πρότυπα, αλλά και να εδραιώσουμε το αίσθημα της δικαιοσύνης προς όλους τους πολίτες.
Πριν ακριβώς ένα μήνα, την 1η Ιουνίου 2013, πραγματοποιήθηκε η πρώτη παρουσίαση του συστήματος «ΗΛΙΟΣ» και όλοι οι Έλληνες είχαν τη δυνατότητα, για πρώτη φορά, να δουν με απόλυτη ακρίβεια και διαφάνεια την πλήρη ακτινογραφία του συνταξιοδοτικού συστήματος της χώρας μας, καθώς με το σύστημα «ΗΛΙΟΣ», φωτίστηκαν όλες οι γκρίζες και σκοτεινές περιοχές του.
Σήμερα, παρουσιάζουμε τη δεύτερη έκθεση του Ενιαίου Συστήματος Ελέγχου και Πληρωμών Συντάξεων «ΗΛΙΟΣ», για τις συντάξεις του Ιουλίου.
Μεταξύ των πολλών και ενδιαφερόντων στοιχείων που έχουν προκύψει αυτό το μήνα, θα ήθελα να αναφέρω ενδεικτικά τα εξής:
• Ο αριθμός των συνταξιούχων ανέρχεται σε 2.714.191.
• Ο αριθμός των συντάξεων ανέρχεται σε 4.445.973.
• Η μηνιαία δαπάνη για συντάξεις ανέρχεται σε 2.303.730.739,24 €.
• Το μέσο μηνιαίο εισόδημα από συντάξεις ανέρχεται στα 918,49 €.
• Το μέσο μηνιαίο εισόδημα από συντάξεις στις γυναίκες ανέρχεται στα 762,24 €.
• Το μέσο μηνιαίο εισόδημα από συντάξεις στους άνδρες ανέρχεται στα 1.058,47 €.
• Η περιφέρεια με τη μεγαλύτερη δαπάνη σε συντάξεις, ως ποσοστό του ΑΕΠ (σε τιμές 2010), είναι η Ήπειρος με ποσοστό 17,4%, ενώ αντίστοιχα η περιφέρεια με τη μικρότερη δαπάνη σε συντάξεις, ως ποσοστό του ΑΕΠ (σε τιμές 2010), είναι το Νότιο Αιγαίο με ποσοστό 7,7%.