Διχασμένοι εμφανίζονται οι αναλυτές για την πορεία του ευρώ τους επόμενους μήνες. Κάποιοι θεωρούν πως έπειτα από την πτώση κατά 13% από τις αρχές του έτους, η υποχώρηση του ευρώ έναντι του δολαρίου μπορεί να αναχαιτιστεί, καθώς από τη μια αναγνωρίζονται ενδείξεις για μια βελτίωση των οικονομιών της Ευρωζώνης και από την άλλη, πιθανόν η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (Fed) να αναβάλλει για το φθινόπωρο την αύξηση των αμερικανικών επιτοκίων.
Στον αντίποδα μεγάλες επενδυτικές τράπεζες όπως η JP Morgan και η Goldman Sachs αναμένουν ότι το ευρώ θα φθάσει σε απόλυτη ισοτιμία με το δολάριο κάποια στιγμή μέσα στο επόμενο έτος. Eιδικότερα η Goldman Sachs «βλέπει» την ισοτιμία να πέφτει στα 0,80 δολάρια έως τα τέλη του 2017. Η επιβεβαίωση της εκτίμησης του αμερικανικού οίκου θα μεταφραστεί ως απώλεια του 40% της αξίας του κοινού νομίσματος της Ευρωζώνης έναντι του δολαρίου, μόλις μέσα σε μια 4ετία.
Σημειώνεται ότι και το ιαπωνικό νόμισμα γεν έχει χάσει το 47% της αξίας του την τελευταία 4ετία.
Η όμοια πορεία που ακολουθούν τα δύο νομίσματα, αντικατοπτρίζουν ακριβώς την αδυναμία της Ευρωζώνης και Ιαπωνίας, απέναντι στις ΗΠΑ.
Ειδικότερα, η Goldman Sachs αναφέρει ότι η δυναμική ανάκαμψη της αμερικανικής οικονομίας έχει ως αποτέλεσμα την ενίσχυση του δολαρίου, με το αντίθετο να συμβαίνει σε Ευρωζώνη και Ιαπωνία.
Ενώ η ΕΚΤ και η Bank of Japan προβαίνουν σε πολιτική ποσοτικής χαλάρωσης, η Fed αναμένεται να αυξήσει τα επιτόκια από το ερχόμενο καλοκαίρι.
Δεδομένων των συνθηκών, η Goldman Sachs, αναφέρει «συνεχίζουμε να πιστεύουμε ότι η ισοτιμία ευρώ-δολαρίου θα μειωθεί σημαντικά, αντικατοπτρίζοντας το χάσμα της οικονομικής ανάπτυξης και της νομισματικής πολιτικής, που ασκείται».
Οι αναλυτές της Goldman Sachs εκτιμούν πως το QE της ΕΚΤ θα δημιουργήσει ρεύμα κεφαλαιακών εκροών προς τις ΗΠΑ, καθώς οι επενδυτές θα αναζητήσουν καλύτερες αποδόσεις από αυτές των ευρωπαϊκών ομολόγων, που σημειώνουν ιστορικά χαμηλά ρεκόρ.
Σημειώνεται ότι το προηγούμενο ιστορικό χαμηλό ήταν στα 0,8225 δολάρια ανά ευρώ τον Οκτώβριο του 2000, όταν κυκλοφόρησε πρώτη φορά το ευρώ. Στο ίδιο μήκος κύματος και η ΙNG, που «βλέπει» την ισοτιμία να πέφτει στα 0,80 δολάρια έως τα τέλη του 2016.
Ακόμα, εκτιμά πως θα υπάρξει απόλυτη ισοτιμία 1 προς 1 το β’ τρίμηνο του 2015, ενώ προβλέπει πτώση του ευρώ στα 0,95 δολάρια έως τα τέλη του 2015.
Η ιστορία είναι με το μέρος τους
Η τελευταία φορά που διολίσθησε το ευρώ σε απόλυτη ισοτιμία με το δολάριο ήταν προ 15ετίας, λίγο αφότου ξεκίνησε η κυκλοφορία του. Το κοινό νόμισμα κατάφερε να διατηρηθεί σε επίπεδα υψηλότερα του ενός δολαρίου από το 2002 παρά το ότι η Ευρωζώνη παγιδεύτηκε σε δύο υφέσεις και μια κρίση χρέους που απείλησε ακόμα και την ύπαρξή της.
Γεγονός είναι, πάντως, ότι μεγάλο μέρος της αναδίπλωσης της επεκτατικής νομισματικής πολιτικής των ΗΠΑ τα τελευταία χρόνια έχει επιτευχθεί από την άνοδο του δολαρίου κατά 10% έναντι καλαθιού με τα έξι ισχυρότερα νομίσματα και κατά 25% από τον Μάιο. Ο πληθωρισμός υποχωρεί σταθερά, ενώ το ισχυρό δολάριο έχει πλήξει την κερδοφορία των αμερικανικών εξαγωγικών επιχειρήσεων διότι τα προϊόντα τους στο εξωτερικό είναι πλέον πιο ακριβά.
Από την άλλη πλευρά, οι προσδοκίες για μια ενίσχυση της ανάπτυξης στην Ευρωζώνη ενισχύονται από τα τελευταία στοιχεία που είτε ξεπέρασαν τις εκτιμήσεις των αγορών, είτε κυμαίνονταν στο υψηλότερο όριο. Σε συνδυασμό με τις ισχυρές εισροές στις μετοχές των ευρωπαϊκών εταιρειών, οδηγώντας τον γερμανικό χρηματιστηριακό δείκτη Dax σε ρεκόρ ανόδου στις αρχές της εβδομάδας, πληρούνται οι προδιαγραφές για τη στήριξη του ευρώ.
Οπότε, ενώ αυξάνονται οι πιθανότητες για μια αύξηση των επιτοκίων στις ΗΠΑ κατά τα μέσα του 2015, έρευνα του πρακτορείου Reuters, βασισμένη σε μειοψηφία αναλυτών που διαφωνεί με την ευρεία αντίληψη των αγορών, καταλήγει στο ότι το ευρώ θα ενισχυθεί μέσα στο επόμενο δωδεκάμηνο.
Οπως απαντά στη σχετική δημοσκόπηση του Reuters η Τζέιν Φόλεϊ, αναλύτρια της αγοράς νομισμάτων της Rabobank, «δεν αναμένουμε αύξηση των επιτοκίων στις ΗΠΑ μέχρι τον Δεκέμβριο και έτσι η άνοδος του δολαρίου θα εξαντληθεί μέχρι τον Ιούνιο». Από την άλλη πλευρά, η θεαματική υποχώρηση του ευρώ έναντι του δολαρίου στο διάστημα των τελευταίων εβδομάδων έχει διαψεύσει, σχεδόν, όλες τις εκτιμήσεις των αγορών. Υποχώρηση του ευρώ προβλέπουν, επίσης, οι αναλυτές. Στόχος των αξιωματούχων της Ευρώπης είναι η αποδυνάμωση του ευρώ ώστε να ενισχυθεί ο πληθωρισμός κοντά στο 2% από τα σχεδόν μηδενικά επίπεδα που κυμαίνεται σήμερα. Ωστόσο, εάν επιβεβαιωθεί η πεποίθηση του πρόεδρου της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, ότι αποδίδουν τα μέτρα στήριξης της οικονομίας, τότε θα είναι δύσκολο να εγκαταλείψουν οι επενδυτές το ευρώ, οδηγώντας τελικά στην άνοδό του.
Οι απώλειες για τις αμερικανικές επιχειρήσεις
Στα 18,66 δισ. δολάρια προσδιορίζεται το κόστος του νομισματικού πολέμου στα έσοδα των αμερικανικών επιχειρήσεων μόνο για το τέταρτο τρίμηνο του έτους, αφήνοντας ανοικτό το ενδεχόμενο για περαιτέρω απώλειες, επειδή οι διακυμάνσεις των νομισμάτων, με πρωταγωνιστές το δολάριο και το ευρώ, συνεχίζουν να είναι απρόβλεπτες. Στο επίκεντρο των νομισματικών εξελίξεων είναι η επικείμενη αύξηση του κόστους δανεισμού στις ΗΠΑ για πρώτη φορά από το 2006, όταν οι πολιτικές της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και της Τράπεζας της Ιαπωνίας είναι επεκτατικές και άρα εκ διαμέτρου αντίθετες. Σύμφωνα με στοιχεία της FireApps, το συνολικό κόστος του νομισματικού πολέμου στα έσοδα των επιχειρήσεων της Βορείου Αμερικής και της Ευρώπης ανέρχονται στα 39,54 δισ. δολάρια ή 37,32 δισ. ευρώ καθόλη τη διάρκεια του 2014.
Οπως υπολογίζεται από την Τράπεζα Διεθνών Διακανονισμών, κράτη και επιχειρήσεις έχουν δανειστεί περίπου 9 τρισ. σε δολάρια όλα τα προηγούμενα χρόνια. Οπότε μια αύξηση των επιτοκίων στις ΗΠΑ θα αυξήσει το κόστος εξυπηρέτησης του χρέους τους. Επιπτώσεις ήδη επωμίζονται οι αμερικανικές επιχειρήσεις με δραστηριότητα στο εξωτερικό, διότι όλες οι προβλέψεις τους έχουν ανατραπεί από τις έντονες διακυμάνσεις στο δολάριο ως προς το ευρώ και το γιεν. Η DuPont, η Procter& Gamble, για παράδειγμα, έχουν ανακοινώσει μειωμένα κέρδη από την άνοδο του δολαρίου, ενώ επιφυλάξεις έχουν διατυπωθεί από εταιρείες διαφορετικών κλάδων όπως ο κολοσσός τεχνολογίας Apple και Microsoft και οι φαρμακοβιομηχανίες Bristol-Myers Squibb Co. και Pfizer.
Επηρεάζονται, επίσης, οι ισοτιμίες των υπολοίπων οικονομιών και αναγκάζουν τις κεντρικές τράπεζες να παρεμβαίνουν για να προστατεύσουν τα νομίσματά τους. «Προσεγγίζουμε, κατά πάσα πιθανότητα, ένα σημείο που οι ΗΠΑ θα αυξήσουν το βραχυπρόθεσμο κόστος δανεισμού αργότερα, φέτος» δήλωσε η κ. Λαγκάρντ σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον κεντρικό τραπεζίτη της Ινδίας, Ραγκουράμ Ρατζάν, που έχει μπει στον «χορό» των μειώσεων των επιτοκίων. Από τις αρχές του έτους, περίπου 20 κεντρικές τράπεζες έχουν μεταβάλει τη νομισματική πολιτική τους.
Οι κινήσεις της Fed
Εν τω μεταξύ ένα βήμα εγγύτερα έχει έρθει το «liftoff», δηλαδή η αποκόλληση των επιτοκίων του δολαρίου από τα μηδενικά επίπεδα όπου βρίσκονται από το τέλος του 2008: Από το ανακοινωθέν που εκδόθηκε μετά το πέρας της διήμερης συνεδρίασης της Fed την Τετάρτη έλειπε η φράση-κλειδί ότι η αμερικανική κεντρική τράπεζα θα επιδείξει «υπομονή» αυξάνοντας τα επιτόκια, που την δέσμευε να μην κινηθεί κατά τις δυο επόμενες συνεδριάσεις.
Αυτό σημαίνει ότι τον Ιούνιο ανοίγει ο δρόμος για την πρώτη αύξηση επιτοκίων εδώ και εννέα χρόνια, δηλαδή από τον Ιούνιο του 2006. Οι αγορές, όμως, εκτιμούν ότι η πρόεδρος της Fed Τζάνετ Γέλεν δεν θα σπεύσει να «τραβήξει τη σκανδάλη» στην πρώτη ευκαιρία που θα της δοθεί και τοποθετούν το liftoff προς τον Σεπτέμβριο: «Το ότι δεν είμαστε πλέον υπομονετικοί δεν σημαίνει ότι θα? φανούμε ανυπόμονοι», είπε χαρακτηριστικά η κ. Γέλεν κατά τη χθεσινή συνέντευξη Τύπου. Στο ανακοινωθέν αναφέρεται ότι η Fed θα εξετάσει το ενδεχόμενο αύξησης των επιτοκίων όταν δει περαιτέρω βελτίωση της αγοράς εργασίας και όταν βεβαιωθεί ότι ο πληθωρισμός θα προσεγγίσει τον στόχο του 2% μακροπρόθεσμα. Στις επικαιροποιημένες προβλέψεις για τα θεμελιώδη μεγέθη της οικονομίας των ΗΠΑ, η Fed αναθεώρησε επί τα βελτίω τις εκτιμήσεις της για την πορεία της ανεργίας, κάνοντας λόγο για μέσα επίπεδα 5,1% φέτος (από 5,2% τον Δεκέμβριο) και 5% το 2016 (από 5,1%), σε μια αναμενόμενη εξέλιξη μετά τα ισχυρά στοιχεία για την απασχόληση των τελευταίων μηνών.
«Βλέπει» χαμηλότερη ανάπτυξη
Πλην όμως, αναθεώρησε πτωτικά τις προβλέψεις για τους ρυθμούς ανάπτυξης φέτος (στο 2,3-2,7% από 2,6-3% τρεις μήνες πριν), ενώ χαμήλωσε τον πήχυ και για τον πληθωρισμό φέτος και το 2016 (στο 1,3%-1,4% φέτος από 1,5%-1,8% και στο 1,5%-1,9% το 2016 από 1,7%-2%), ενσωματώνοντας τις επιπτώσεις όχι μόνο της βουτιάς των τιμών του πετρελαίου αλλά και της ταχείας ανατίμησης του δολαρίου από την αρχή του χρόνου. Ακόμα πιο σημαντικό είναι ότι οι οικονομολόγοι της Fed αναθεώρησαν πτωτικά και τις δικές τους προβλέψεις για τα μέσα επίπεδα των επιτοκίων του δολαρίου στο 0,625% φέτος (από 1,125% τον Δεκέμβριο) και στο 1,875% το 2016 (από 2,5%). Οι επενδυτές συμπέραναν ότι η Fed δίνει στον εαυτό της περισσότερη ελευθερία κινήσεων, χωρίς όμως να επιδεικνύει? επιθετικές διαθέσεις, έχοντας το βλέμμα όχι μόνο στην αμερικανική οικονομία, αλλά και το εξωτερικό (και ιδίως στις εύθραυστες αναδυόμενες αγορές) και λαμβάνοντας υπόψη τους κινδύνους που εγκυμονεί για τις εταιρείες των ΗΠΑ η περαιτέρω ταχεία ενίσχυση του δολαρίου.
http://www.sofokleous10.gr/top-story/306256-%CF%84%CE%BF-%CE%B5%CF%85%CF%81%CF%8E-%CE%B4%CE%B9%CF%87%CE%AC%CE%B6%CE%B5%CE%B9-%CF%84%CE%BF%CF%85%CF%82-%CE%B1%CE%BD%CE%B1%CE%BB%CF%85%CF%84%CE%AD%CF%82