Και οι δυο μαζί, εναντίον του Ελληνικού λαού

Δικομματική κυβέρνηση λοιπόν. Για να καταλάβουν όλοι, πως το θέμα  για τα κόμματα, είναι πόσα υπουργεία θα πάρεις… Και ο ΣΥΡΙΖΑ να μιλάει για κατάρευση, ενώ η πολιτική παραμένει η ίδια…

 

Τι λέει ο ΣΥΡΙΖΑ.

Η τρικομματική μνημονιακή κυβέρνηση καταρρέει κάτω από το βάρος των λαϊκών κινητοποιήσεων και της  αποτυχίας της πολιτικής της. Ήρθε η ώρα  το αίτημα της μεγάλης πλειοψηφίας της κοινωνίας για την υπεράσπιση της δημοκρατίας και την ανατροπή του μνημονίου  να γίνει πραγματικότητα.

Δεν μπορεί για δέκατη μέρα να καταπατάται βάναυσα κάθε έννοια δημοκρατικής νομιμότητας. Τούτες τις ώρες δεν χωρούν ασάφειες και μισόλογα. Απαιτούνται καθαρές λύσεις. Ο καθένας οφείλει να αναλάβει τις ευθύνες του απέναντι στο λαό. Ο αγώνας των εργαζομένων της ΕΡΤ αποτέλεσε την αφορμή για την συγκρότηση ενός πλειοψηφικού μετώπου που επιζητά να σταματήσει ο κατήφορος για τον τόπο  και αξιώνει σεβασμό στη δημοκρατία.

Ο ΣΥΡΙΖΑ- ΕΚΜ θα σταθεί στο ύψος των περιστάσεων ανταποκρινόμενος στις διαθέσεις της μεγάλης πλειοψηφίας της κοινωνίας συμβάλλοντας αποφασιστικά στην μεγάλη ανατροπή που θα ανοίξει το δρόμο στην ελπίδα.  

 

 

 

 

Δήλωση του προέδρου της ΔΗΜΑΡ, Φώτη Κουβέλη, μετά τη συνάντηση με τον Πρωθυπουργό και τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ.

Κουβέλης Στη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών δεν προέκυψε ο κοινός πολιτικός τόπος αναφορικά με το ζήτημα της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης. Επανέφερα την πρόταση της ΔΗΜΑΡ ότι η αναδιοργάνωση, η δημιουργία του νέου ραδιοτηλεοπτικού δημόσιου φορέα πρέπει να γίνει με την ΕΡΤ σε κίνηση και με παρόντες όλους τους εργαζόμενους.  Να γίνει η μεταρρύθμιση και η αναδιοργάνωση μέσα σε συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, με συγκεκριμένες θέσεις, προκειμένου ο δημόσιος ραδιοτηλεοπτικός Φορέας να είναι αποτελεσματικός και βεβαίως ανεξάρτητος από κόμματα και κυβερνήσεις.

Είναι πρόταση πάρα πολύ συγκεκριμένη, δεν πρόκειται για τυπικό διαδικαστικό ζήτημα, δεν πρόκειται για ζήτημα που δεν αφορά στην ουσία. Αφορά στην ουσία. Το μαύρο στη ραδιοτηλεόραση ήταν συγκεκριμένη επιλογή, όπως και η βίαιη διακοπή των συχνοτήτων της ΕΡΤ, δηλαδή του δημόσιου ραδιοτηλεοπτικού Φορέα. Επέμενα ότι θα πρέπει αυτός να είναι ο κοινός πολιτικός τόπος διότι, επαναλαμβάνω για εμάς, είναι ζήτημα δημοκρατικής νομιμότητας. Είναι επίσης απαράδεκτο το γεγονός ότι παρά την απόφαση της προσωρινής διαταγής του Προέδρου του Συμβουλίου της Επικρατείας να ενεργοποιηθούν οι συχνότητες, η απόφαση δεν έτυχε εφαρμογής όπως όφειλε να πράξει η Κυβέρνηση, με αποτέλεσμα παρά την προσωρινή διαταγή του Συμβουλίου της Επικρατείας, το μαύρο και με ότι αυτό μπορεί να συμβολίζει να παραμένει στους τηλεοπτικούς δέκτες.

Επαναλαμβάνω ότι το ζήτημα δεν είναι τυπικό, δεν είναι διαδικαστικό, είναι ζήτημα δημοκρατικής ουσίας. Δεν επήλθε συμφωνία, επέμενα, και επέμεινα ακριβώς για τους λόγους που προανέφερα. Νομίζω ότι θα έπρεπε ο κ. Πρωθυπουργός να προσέλθει σε αυτή τη λύση την οποία προτείναμε. Στο κάτω κάτω η αποδοχή αυτής της πρότασης που έκανε η ΔΗΜΑΡ, σε τίποτε μα σε τίποτε, δεν θα έβλαπτε την ουσία των πραγμάτων, και ποιά ήταν η ουσία; Να αναδιοργανωθεί, να εκσυγχρονιστεί, να εξορθολογιστεί η λειτουργία του δημόσιου ραδιοτηλεοπτικού φορέα.

Η ΔΗΜΑΡ με τη συγκεκριμένη αυτή ενέργειά της σε καμία περίπτωση δεν εγκαταλείπει, δεν απομακρύνεται κατ’ ελάχιστον από την μεταρρυθμιστική της πολιτική, δεν απομακρύνεται από την πολιτική αναζήτησης των λύσεων μέσα στην Ευρωπαϊκή πραγματικότητα, αυτός ήταν και ο λόγος για τον οποίο επιμείναμε. Ναι στην αναδιοργάνωση, ναι στον εξορθολογισμό του δημόσιου ραδιοτηλεοπτικού Φορέα αλλά όχι σε πράξεις και σε ενέργειες οι οποίες προσβάλουν τη νομιμότητα. 

Η κυβέρνηση προχώρησε στην έκδοση πράξης νομοθετικού περιεχομένου, παρά την αντίθεση της ΔΗΜΑΡ, την οποία γνώριζε με σαφήνεια. Η κυβέρνηση γνώριζε την κατηγορηματικότητα στις θέσεις της ΔΗΜΑΡ και προχώρησε, και μάλιστα ερήμην 4 υπουργών, των υπουργών που πρότεινε η ΔΗΜΑΡ και των υπουργών που πρότεινε το ΠΑΣΟΚ. Αυτό, αν μην τι άλλο μαρτυρά συγκεκριμένη πολιτική επιλογή, μία επιλογή άρνησης επί της ουσίας, άρνησης της συλλειτουργίας των τριών κόμματων στο πλαίσιο της κυβέρνησης, Των τριών κομμάτων που συγκρότησαν και στηρίζουν την κυβέρνηση. Εμείς επιμένουμε, επιμένουμε σε αυτή τη θέση. Δεν είναι δική μας ευθύνη που δεν βρέθηκε ο κοινός πολιτικός τόπος. Η πρόταση που κάναμε αποτελούσε ικανή βάση να προσέλθει και η ΝΔ, να προσέλθει σε αυτή την κοινή βάση, να αποδεχτεί την πρόταση μας και ο κ. Πρωθυπουργός.

Οι εξελίξεις, όπως περιγράφονται από το defencenet.gr

 

Όσο βαθαίνει το σκοτάδι στη νύχτα του Μνημονίου που έχει σκεπάσει την Ελλάδα, τόσο ο εφιάλτης που βιώνει η χώρα γίνεται πιο τρομακτικός.

Γιατί μόνο με εφιάλτη ή με κακόγουστη ιονεσκικού τύπου φάρσα μπορεί να συγκριθεί αυτό που δείχνει ότι από αύριο θα είναι πραγματικότητα: Συγκυβέρνηση Νέας Δημοκρατίας και ΠΑΣΟΚ!

Με το ΠΑΣΟΚ να επιστρέφει στην διοίκηση της χώρας που κατέστρεψε μέσα σε ελάχιστο χρονικό διάστημα (χρειάστηκαν μόλις 25 μήνες) ακριβώς 12 μήνες αφ’ότου έπαυσε να έχει κομματικούς υπουργούς στην κυβέρνηση Σαμαρά!

Ο δολοφόνος επιστρέφει στον τόπο του εγκλήματος, απλά για να ολοκληρώσει αυτό που άρχισε.

Το ότι ο Ε.Βενιζέλος θα στήριζε και θα έμενε μια δικομματική κυβέρνηση, μόνο το defencenet.gr το είχε σημειώσει από χθες (εδώ).

Τα περί “αντιστάσεων” του Ε.Βενιζέλου στο θέμα της ΕΡΤ ήταν καλά για λαϊκή κατανάλωση, μέχρι που ο Α.Σαμαράς έριξε στο τραπέζι το θέμα του ανασχηματισμού και των υπουργείων που θα έπαιρνε το ΠΑΣΟΚ.

Εκεί που είναι η τελευταία ελπίδα του προέδρου του ΠΑΣΟΚ: Πρώτον για να σταματήσει η διαρκής εσωκομματική αμφισβήτησή του.

Θα πάρει 5 ή 6 υπουργεία κάποια υφυπουργεία, σίγουρα θα “βουλώσει” στόματα διαφωνούντων σε ένα κόμμα το οποίο τα στελέχη του σκοτώνονται στα ερείπια.

Σίγουρα είναι πολλά τα υπουργεία, για τον Ε.Βενιζέλο. Σιγά μην τα απεμπολήσει για τους εργαζόμενους στην ΕΡΤ.

Από την άλλη πλευρά, βάσει του πελατειακού συστήματος που το ΠΑΣΟΚ δόμησε επί 30 χρόνια γνωρίζει πως να κρατήσει αυτό το 6-7% του εκλογικού σώματος. Ή έτσι τουλάχιστον, νομίζει.

Όσο για τη Νέα Δημοκρατία, το ότι πλέον θα πορευτεί σφιχταγκαλιασμένη με το ΠΑΣΟΚ σε έναν χορό του Ζαλόγγου που όμοιός του δεν έχει καταγραφεί στο πολιτικό παρελθόν, νομίζουμε ότι τα λέει όλα.

Πάντως και αντίθετα με ότι διέρρεαν πηγές από το Μαξίμου, δεν πρόκειται να ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης από την Βουλή ο Α.Σαμαράς. Μπορεί να φοβάται εκπλήξεις, μπορεί να υπάρξουν και αντιδράσεις από κάποιους στην ΚΟ του ΠΑΣΟΚ. Φοβάται; Μπορεί.

Η κυβέρνηση Σαμαρά, πάντως, έχει πάρει την μη αναστρέψιμη πορεία προς την διάλυσή της και την πρόωρη προσφυγή στις κάλπες…

Το ότι η ΔΗΜΑΡ αποχωρεί από την κυβέρνηση τυπικά ελάχιστη σημασία έχει, αφού υπάρχει από πίσω μια ομάδα “προθύμων” (Λοβέρδος, Ψαριανός κλπ) να την στηρίξουν.

Άλλωστε η ΔΗΜΑΡ, σίγουρα δεν ξεπλένεται από την αποχώρησή της από την κυβέρνηση που πέρασε τόσα μέτρα εξαθλίωσης των πολιτών…

Από την άλλη πλευρά απέρριψε κάθε ενδεχόμενο προσφυγής στις κάλπες ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς σε δήλωσε που έκανε πριν λίγο.

Ο πρωθυπουργός υπεραμύνθηκε των επιλογών του στην  αμαρτωλή ΕΡΤ όπως είπε, κατηγορώντας τον πρόεδρο της ΔΗΜΑΡ Φώτη Κουβέλη για υπαναχώρηση από συμφωνηθέντα (σ.σ.: δεν έχει άδικο…).

Ο Α. Σαμαράς στο διάγγελμά του είπε::

«Από την πρώτη στιγμή όταν αναλάμβανα την Πρωθυπουργία της τρικομματικής αυτής κυβέρνησης είπα ότι προτεραιότητές μου είναι:

Να κρατήσουμε την Ελλάδα μέσα στην Ευρώπη και το ευρώ. Να αποκαταστήσουμε τη αξιοπιστία της στο εξωτερικό και την ομαλή χρηματοδότησή της. Να προχωρήσουμε τις μεταρρυθμίσεις και να εξασφαλίσουμε τις προϋποθέσεις για να έλθει η Ανάκαμψη το ταχύτερο. Και να τα κάνουμε όλα αυτά με ορίζοντα τετραετίας.

Τον χρόνο που πέρασε έγιναν πολλά. Και τίποτε δεν θυμίζει σήμερα εκεί που βρισκόμασταν πέρσι. Ήδη όλη η διεθνής επενδυτική κοινότητα και οι αγορές θεωρούν ότι η Ελλάδα και η Οικονομία της βαδίζουν στο σωστό δρόμο!

Εκείνο που τώρα προέχει είναι να συνεχιστεί το έργο της κυβέρνησης. Να βγούμε από την κρίση μιαν ώρα αρχύτερα. Να πιάσουν τόπο οι θυσίες του Ελληνικού λαού και να τελειώνει αυτή η δοκιμασία το γρηγορότερο.

Οι μεταρρυθμίσεις, που είναι σημαντικό μέρος του Προγράμματός μας, δεν μπορούν να προχωρήσουν επαναλαμβάνοντας τα λάθη του παρελθόντος. Η στασιμότητα δεν μας αρκεί. Χρειαζόμαστε άλματα προς τα μπρός.

Στο σημείο αυτό είχαμε μια σοβαρή διαφωνία για το ζήτημα της ΕΡΤ με τα άλλα δύο κόμματα που μετέχουν στην τρικομματική. Έκανα από την πρώτη στιγμή προσπάθειες να αποκατασταθεί η ενότητα στην τρικομματική κυβέρνηση και να βρεθεί λύση. Δεν απάντησα σε προσβλητικά σχόλια από διάφορες πλευρές. Με ενδιέφερε μόνο να βρεθεί λύση και να προχωρήσουμε όλοι μαζί.

Κατά τη χθεσινή συνάντηση των τριών αρχηγών, υπήρξε συμφωνία στην εξής λύση:

Να αποκατασταθεί  άμεσα η λειτουργία της δημόσιας Ραδιοτηλεόρασης.

Ο διαχειριστής της, δηλαδή το Υπουργείο Οικονομικών, όπως το λέει και το αποδέχεται και το Συμβούλιο της Επικρατείας, θα προσλάμβανε με τρίμηνες συμβάσεις όλους εκείνους από τους απολυμένους εργαζομένους της ΕΡΤ που ήταν απαραίτητοι για να λειτουργήσουν πλήρως όλες οι συχνότητες.

Έμενε να προσδιορίσουμε σήμερα μόνο πόσοι θα ήταν αυτοί που θα προσλαμβάνονταν από τους απολυμένους της ΕΡΤ με τρίμηνες συμβάσεις. Και όπως ακούσατε σήμερα από τον κ. Βενιζέλο δέχθηκα ο αριθμός αυτός να φτάσει τις δύο χιλιάδες! Αυτό ήταν και το μόνο θέμα- επαναλαμβάνω- που έμενε για σήμερα σε εκκρεμότητα.

 Είχαμε συμφωνήσει στις επόμενες 10 μέρες να ψηφιστεί στη Βουλή το νέο θεσμικό Πλαίσιο για τη δημόσια Ραδιοτηλεόραση. Και μέσα στους επόμενους δύο μήνες να ολοκληρωθεί το νέο οργανωτικό σχήμα για τη δημόσια Ραδιοτηλεόραση που θα επεξεργαζόταν Επιτροπή Προσωπικοτήτων κύρους και με τεχνικό σύμβουλο ξένο φορέα όπως είναι πράγματι το ΒΒC. Με ένα νέο Υφυπουργό που τους είπα να προέρχεται από τα δύο άλλα κόμματα.

Εγώ έκλεισα την αμαρτωλή ΕΡΤ. Ας είχαν δικό τους υφυπουργό να φτιάξουν την νέα υγιή δημόσια Ραδιοτηλεόραση. Όπου οι προσλήψεις να γίνουν αξιοκρατικά και με διαφάνεια. Και να έχουν το δικαίωμα να υποβάλλουν αίτηση οι προερχόμενοι από την ΕΡΤ τους οποίους θα πριμοδοτούσαμε με μοριοδότηση.

Σήμερα στη συζήτηση ο Φώτης Κουβέλης εμφανίστηκε έξω από το πλαίσιο και τη λογική αυτής της λύσης, την οποία χθες αποδέχθηκε. Επανήλθε στη θέση του να επαναλειτουργήσει η καταργημένη ΕΡΤ, και – αορίστως κάποτε στο μέλλον – να δούμε την «αναδιοργάνωσή της εν λειτουργία». Δηλαδή, ζήτησε να ξανακάνουμε αυτό που έχει επιχειρηθεί πολλές φορές στο παρελθόν και που δεν έχει μπορέσει να γίνει ποτέ! Να επιστρέψουμε, δηλαδή,  το αμαρτωλό καθεστώς με όλους τους υπεράριθμούς εργαζομένους, να μην αλλάξει τίποτε και να μην υπάρχει καμία ελπίδα ότι κάποτε θα άλλαζε κάτι στην τηλεόραση της ΕΡΤ.

Το μαύρο από τις κρατικές συχνότητες θα φύγει. Αλλά στο αμαρτωλό καθεστώς δεν πρόκειται να επιστρέψουμε. Το Συμβούλιο Επικρατείας θεωρεί ότι η ΕΡΤ έχει καταργηθεί  κι ότι νόμιμος διαχειριστής της είναι ο Υπουργός Οικονομικών. Ενώ εντέλλεται να επισπεύσουμε τη δημιουργία του νέου Οργανισμού. Αυτό και θα κάνουμε.

Ο κ. Κουβέλης και η ΔΗΜΑΡ επέλεξαν να μην στηρίξουν τη λύση αυτή. Ο κ. Βενιζέλος και το ΠΑΣΟΚ, αντίθετα – και θαρραλέα – αποδέχθηκαν τη λύση αυτή.

Θέλω να προχωρήσουμε όλοι μαζί όπως ξεκινήσαμε. Αλλά θα προχωρήσω όπως και να ‘χει.

Ασφαλώς με καλύτερο συντονισμό, με επικαιροποίηση- αν θέλετε- του κυβερνητικού προγράμματος. Αλλά στόχος μας είναι να ολοκληρώσουμε την προσπάθεια για τη διάσωση της χώρας, πάντα με ορίζοντα τετραετίας. Ελπίζουμε στη στήριξη και της Δημοκρατικής Αριστεράς. Αν κι έχει ένα δίκιο ο κ. Βενιζέλος όταν λέει, ότι κάποιοι σηκώνουν το σύνολο της ευθύνης και κάποιοι εμφανίζονται μόνο κατά περίσταση. Κανείς δεν θέλει εκλογές αυτή τη στιγμή. Αλλά ασφαλώς κανείς δεν θέλει ούτε ακυβερνησία ούτε στασιμότητα. Κανείς δεν θέλει ακυβερνησία και στασιμότητα τη στιγμή που πρέπει να εντείνουμε τις προσπάθειες για να βγούμε από την κρίση μιαν ώρα αρχύτερα…

Κι αυτό θα κάνουμε».

defencenet.gr