Κύρωση της Συμφωνίας μεταξύ της Ελληνικής Δημοκρατίας και του Καναδά για την κινητικότητα των νέων

Εισήγηση ΥΦΥΠΕΞ Κ. Τσιάρα στην Επιτροπή Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων για : «Κύρωση της Συμφωνίας μεταξύ της Ελληνικής Δημοκρατίας και του Καναδά για την κινητικότητα των νέων»

 

Η Διαρκής Επιτροπή Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων συνεδριάζει σήμερα για τη συζήτηση και κύρωση μιας σημαντικής Συμφωνίας μεταξύ της Ελλάδας και του Καναδά, που υπεγράφη στις 28 Μαΐου 2011 από τον τότε Υπουργό Εξωτερικών κ. Δημήτρη Δρούτσα και τον Καναδό Υπουργό αρμόδιο για δημοσιονομικά θέματα κ. Tony Clement, ο οποίος μάλιστα είναι ελληνοκυπριακής καταγωγής. 
Σημειώνω, εδώ, πως η υπογραφή της Συμφωνίας έλαβε χώρα κατά τη σημαντική επίσκεψη που πραγματοποίησε ο Καναδός Πρωθυπουργός, κ. Stephen Harper, στην Ελλάδα. Επίσκεψη, κατά την οποία εξέφρασε εμπιστοσύνη στις προσπάθειες της ελληνικής οικονομίας να ξεπεράσει την κρίση και είχε σειρά επαφών με την πολιτική ηγεσία της χώρας, τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Κάρολο Παπούλια και τον τότε Πρωθυπουργό κ. Γιώργο Παπανδρέου.

Η Συμφωνία αυτή έχει κυρωθεί από τον Καναδά, σύμφωνα με επίσημη ενημέρωση της ελληνικής πλευράς τον Φεβρουάριο 2012. Έρχεται με κάποια καθυστέρηση λόγω της γενικότερης συγκυρίας και της μακράς προεκλογικής περιόδου που μεσολάβησε μέχρι τον Ιούνιο 2012, οπότε σχηματίσθηκε η νέα κυβέρνηση με Πρωθυπουργό τον κ. Αντώνη Σαμαρά.

Σημειώνω, πως το περιεχόμενο της Συμφωνίας αυτής έτυχε ευρείας επεξεργασίας όχι μόνο από τις υπηρεσίες του Υπουργείου Εξωτερικών αλλά και από υπηρεσίες πολλών άλλων συναρμόδιων Υπουργείων, όπως τα Υπουργεία Εσωτερικών, Παιδείας, Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού, Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας, Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη, των οποίων την τελική συνυπογραφή, όπως μπορείτε να διαπιστώσετε,  φέρει ο κυρωτικός νόμος που σήμερα υποβάλλεται ενώπιών σας.

Κυρίες και Κύριοι Συνάδελφοι,

Γνωρίζετε, πως η Ελλάδα, παραδοσιακά, διατηρεί άριστες σχέσεις με τον Καναδά, με κύριο συνεκτικό στοιχείο τη σημαντική ελληνικής καταγωγής ομογένεια που εκτείνεται σε όλες τις μεγάλες πόλεις του. Από το Τορόντο και την πρωτεύουσα Οττάβα, το Μόντρεαλ και το Κεμπέκ στα Ανατολικά, έως  το Βανκούβερ στην Δυτική Ακτή και τον Ειρηνικό Ωκεανό. Πρόκειται για ένα ιδιαίτερα δυναμικό τμήμα του Ελληνισμού της Διασποράς, που κρατεί υψηλά το όνομα της Ελλάδας, διαπρέποντας σε άπειρους τομείς στο καναδικό πολυπολιτισμικό περιβάλλον, όπως τον ακαδημαϊκό, τον επιστημονικό, τον πολιτικό και τον επιχειρηματικό.

Ενδεικτικά και μόνον σας αναφέρω τις κάτωθι δυο περιπτώσεις: Το καλοκαίρι επισκέφθηκε την Ελλάδα, η Ελληνο-Καναδή Δικαστής, κυρία Ανδρομάχη Καρακατσάνη, μέλος του Ανώτατου Δικαστηρίου του Καναδά. Ο Καθηγητής κ. Ανδρέας Γερολυμάτος, Διευθυντής της Έδρας Νεοελληνικών Σπουδών  στο Πανεπιστήμιο Simon Fraser  του Βανκούβερ, τιμήθηκε πέρσι από τον κ. Κάρολο Παπούλια για την πρωτοποριακή μέθοδο προώθησης της ελληνικής γλώσσας και πολιτισμού.

Κυρίες και Κύριοι Συνάδελφοι,

Τα τελευταία χρόνια, οι διμερείς σχέσεις και επαφές μεταξύ Ελλάδας και Καναδά έχουν ενισχυθεί ακόμη περισσότερο αποδίδοντας ιδιαίτερη έμφαση και στον εκσυγχρονισμό του θεσμικού πλαισίου που τις διέπει. Εκτός του Πρωθυπουργού του Καναδά, όπως προανέφερα, μόλις προ μηνός επισκέφθηκε την Ελλάδα ο Πρόεδρος της Γερουσίας του Καναδά κ. Noel Kinsella.

Φέτος μάλιστα είναι μια σημαντική χρονιά, καθώς εορτάζουμε 70 χρόνια διπλωματικών σχέσεων των δύο χωρών. Στο πλαίσιο αυτό, ο Υπουργός Εξωτερικών κ. Δημήτρης Αβραμόπουλος μεταβαίνει την προσεχή εβδομάδα στον Καναδά για επαφές με την πολιτική ηγεσία της χώρας και για να μετάσχει σε εορταστικές εκδηλώσεις για την 70ή αυτή επέτειο, που διοργανώνονται από το καναδικό κοινοβούλιο. 

Η Συμφωνία για την Κινητικότητα των Νέων εντάσσεται στο πλαίσιο αυτό και χαιρόμαστε που η προτεινόμενη κύρωσή της συμπίπτει και με τη σημαντική αυτή επέτειο. Πρόκειται για μια πρωτοποριακή για την Ελλάδα Συμφωνία, που δίνει την ευκαιρία σε νέους Έλληνες και νέους Καναδούς πολίτες να γνωρίσουν αντίστοιχα τον πολιτισμό και την κοινωνία της άλλης χώρας, ενδυναμώνοντας με τις ανθρώπινες αυτές ανταλλαγές τους φιλικούς δεσμούς που συνδέουν τις δύο χώρες. Μια Συμφωνία που θα υλοποιηθεί σε ισότιμη και αμοιβαία βάση.

Αγαπητοί Συνάδελφοι,

Πριν αναφερθώ στα βασικά σημεία της Συμφωνίας, θα ήθελα να ξεκαθαρίσω ότι η αυτή δεν αφορά και σε καμία περίπτωση, δεν έχει ως στόχο, τη μετανάστευση (με τη διαρροή εγκεφάλων (brain drain) που πολλές φορές συνεπάγεται). Δεν αποσκοπεί στην εξεύρεση μόνιμης εργασίας στον Καναδά ή την Ελλάδα αντίστοιχα. Πρόκειται για ένα πρόγραμμα με μοναδικό αλλά πολύπλευρο στόχο, την εκατέρωθεν εξοικείωση Ελλήνων και Καναδών νέων, μέσα από την επαφή με τον πολιτισμό, τη γλώσσα – ή τις γλώσσες στην περίπτωση του Καναδά –, την καθημερινότητα και την κοινωνία της άλλης χώρας, του άλλου φίλου λαού. Αυτό θα γίνεται μέσω της εμπειρίας που θα αποκτήσουν από τα ταξίδια, τη διαβίωση και την εργασία στην άλλη χώρα. Η φιλοδοξία είναι αυτές οι εμπειρίες να συμβάλουν στην ενίσχυση της προσωπικής και επαγγελματικής ανέλιξης των νέων που ωφελούνται από την εφαρμογή της Συμφωνίας.

Τέτοιου είδους προγράμματα από χρόνια εφαρμόζονται, με ιδιαίτερη επιτυχία,  μεταξύ πολλών άλλων χωρών. Άλλωστε, ο Καναδάς έχει ήδη υπογράψει και εφαρμόζει αντίστοιχες Συμφωνίες με 30 περίπου άλλες χώρες, μεταξύ των οποίων 18 χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης: Γερμανία, Γαλλία, Αυστρία, Βέλγιο, Ολλανδία, Ηνωμένο Βασίλειο, Ιρλανδία, Ιταλία, Εσθονία, Λιθουανία, Λεττονία, Πολωνία, Σλοβακία, Τσεχία, Σλοβενία, Σουηδία, Δανία, Ισπανία, αλλά και χώρες όπως η Ιαπωνία, η Αυστραλία και το Μεξικό.

Σε πρώτη φάση θα προβλεφθεί η πιλοτική εφαρμογή συμμετοχής στο πρόγραμμα αυτό Ελλήνων και Καναδών με ένα μικρό αριθμό, της τάξης των 100 έως 200 νέων. Ο στόχος είναι να διευρυνθεί ο αριθμός αυτός τα επόμενα χρόνια. 
Σημειώνω για σύγκριση, ότι η οροφή συμμετοχής των νέων στο πρόγραμμα,  στο πλαίσιο των Συμφωνιών που έχει συνάψει ο Καναδάς με τη Γερμανία και τη Γαλλία, είναι 5.000 και 14.000 αντίστοιχα ετησίως. Όπως αναφέρεται στη Συμφωνία, μέσω απλοποιημένων διαδικασιών, που έχουν ρητά προβλεφθεί σύμφωνα και με την εθνική νομοθεσία της κάθε χώρας, οι Έλληνες και Καναδοί νέοι πολίτες, από 18 έως 35 ετών, θα μπορέσουν να  ταξιδέψουν, να διαμείνουν και να απασχοληθούν προσωρινά, έως ένα χρόνο, στο έδαφος της άλλης χώρας, εφόσον εμπίπτουν σε μια από τις τρείς κατηγορίες που προβλέπονται στη Συμφωνία. Εάν δηλαδή:

a)    είναι απόφοιτοι ιδρυμάτων μεταδευτεροβάθμιας ή τριτοβάθμιας εκπαίδευσης στη χώρα τους, που θέλουν να αποκτήσουν εργασιακή εμπειρία στην άλλη χώρα και έχουν προκαθορισμένο συμβόλαιο απασχόλησης, ή

b)    είναι σπουδαστές ιδρυμάτων μεταδευτεροβάθμιας ή τριτοβάθμιας εκπαίδευσης,  που θέλουν να κάνουν στην άλλη χώρα μια προκαθορισμένη πρακτική άσκηση, σχετική με τον τομέα των σπουδών τους και ως μέρος του ακαδημαϊκού  προγράμματός τους και

c)    θέλουν να ταξιδέψουν στην άλλη χώρα για διακοπές, με δυνατότητα να εργασθούν προσωρινά για να συμπληρώσουν τους οικονομικούς πόρους τους.

Σε κάθε νέο μπορεί να επιτραπεί να επανενταχθεί στο πρόγραμμα μόνον για άλλη μία φορά και σε διαφορετική από την πρώτη φορά κατηγορία. Οίκοθεν νοείται ότι για την Ελλάδα έχουν ληφθεί υπ’ όψη οι υποχρεώσεις της από το δίκαιο της Ε.Ενωσης και της Συμφωνίας Σένγκεν.

Θα ήθελα, επίσης, να σημειώσω ότι, όπως προκύπτει και από την Έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους που συνοδεύει το σχέδιο του κυρωτικού νόμου, η Συμφωνία αυτή δεν έχει κανένα δημοσιονομικό κόστος για τη χώρα μας.

Κυρίες και Κύριοι Συνάδελφοι,

Οι Έλληνες που θα ωφεληθούν από την εφαρμογή της Συμφωνίας θα έχουν την ευκαιρία, σε μια μεγάλη, σύγχρονη, δημοκρατική και φίλη χώρα, να διευρύνουν τους ορίζοντές τους, να εμπλουτίσουν τις πρακτικές γνώσεις, εμπειρίες, την ακαδημαϊκή ή επιχειρηματική κατάρτισή τους και εν τέλει το βιογραφικό τους. Θα αποκτήσουν έτσι, μεταξύ άλλων, συγκριτικό πλεονέκτημα στη μετέπειτα σταδιοδρομία τους και στις ευκαιρίες μελλοντικής απασχόλησης στο δύσκολο σήμερα ανταγωνιστικό εθνικό και διεθνές περιβάλλον. Αντίστοιχα οι Καναδοί νέοι που θα γνωρίσουν την Ελλάδα, στο πλαίσιο της Συμφωνίας αυτής, αναμένεται να προστεθούν στη δεξαμενή φίλων του ελληνικού πολιτισμού και της Ελλάδας στον Καναδά, εμπλουτίζοντας έτσι τους ανθρώπινους δεσμούς, περιλαμβανομένης της σημαντικής ελληνικής Ομογένειας, που συνδέουν τις δύο χώρες.

Πιστεύουμε ότι μια διευκόλυνση, μια προσφορά στη νεολαία της κάθε χώρας είναι μια προσφορά στο μέλλον όλων μας.

Θα μου επιτρέψετε να κλείσω με μια γενικότερη επισήμανση. Όλο αυτό το διάστημα η κυβέρνηση, Ο Πρωθυπουργός, ο Υπουργός Εξωτερικών και όλη η ηγεσία και τα στελέχη του Υπουργείου Εξωτερικών, έχουμε ξεκινήσει μια μεγάλη επιχείρηση αναστροφής της διεθνούς κοινής γνώμης για την εικόνα της χώρας μας στο εξωτερικό. Είναι μια δύσκολη μάχη που τη δίνουμε με στρατηγική, σχέδιο και συνέπεια. Μόνο με την προϋπόθεση αυτή η χώρα μπορεί να ανακτήσει την αξιοπιστία της, να προσελκύσει σοβαρές και αμοιβαία επωφελείς επενδύσεις και να επανέλθει στη λεωφόρο της οικονομικής ανάπτυξης, της προόδου και της ευημερίας.

Ήδη τα πρώτα σημάδια αλλαγής της εικόνας μας είναι εμφανή. Υπάρχει αλλαγή του κλίματος για την Ελλάδα τους τελευταίους μήνες και ιδιαίτερα το τελευταίο χρονικό διάστημα. Έγινε ακόμα πιο εμφανές αυτό στο πρόσφατο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Το Υπουργείο Εξωτερικών, ο Υπουργός κ. Δημήτρης Αβραμόπουλος, όλη η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου και τα στελέχη του θα δώσουν ακόμα πιο δυναμικά το επόμενο διάστημα τη μάχη αυτή. Εύχομαι, βεβαίως, ότι στην προσπάθειά μας αυτή θα έχουμε ως σύμμαχο και συμπαραστάτη όλα τα μέλη της Διαρκούς Επιτροπής Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων. Γιατί, παρά τις όποιες διαφορές έχουμε στο πλαίσιο του δημοκρατικού μας πολιτεύματος, μας συνδέει η αγάπη για τον τόπο μας και η πεποίθηση ότι η Ελλάδα μπορεί να βγει από την κρίση και να ανακτήσει στα διεθνή δρώμενα το ρόλο της, που και δικαιούται και της αξίζει.